Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    UTP Cable RJ45 prob

    Share

    amirulahmad
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 15
    Registration date : 20/02/2009

    UTP Cable RJ45 prob

    Post by amirulahmad on Sat Jun 20, 2009 1:05 am

    Salam, kepada semua otai2. Saya budak baru belajar nak tanya ckit. Saya ada setting networking dari satu router menggunakan utp cable rj45 sepanjang 50 meter untuk disambungkan kepada 4 buah pc lagi. Untuk pecahkan kepada 4 buah pc saya menggunakan sebuah switch 5 port jenis D link DS-1005D. Malangnya satu pc pun tak dapat conetct internet eror seperti berikut :"Limited or no connectivity ". saya guna auto ip. Apa masalhnya ek...pening kepala.....Harap otai di putera ni sudi berikan pendapat....TQ

    amirulahmad
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 15
    Registration date : 20/02/2009

    Re: UTP Cable RJ45 prob

    Post by amirulahmad on Sat Jun 20, 2009 3:13 pm

    takde sape ke yang sudi membantu

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: UTP Cable RJ45 prob

    Post by hampeh on Sat Jun 20, 2009 3:29 pm

    aku try tanya satu2

    router tu dah on dhcp ?
    cable dari router ke switch pakai cross cable ?
    dekat pc dah auto obtain ip?

    amirulahmad
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 15
    Registration date : 20/02/2009

    Re: UTP Cable RJ45 prob

    Post by amirulahmad on Sat Jun 20, 2009 3:33 pm

    router dah setkan kpd dhcp.
    dekat pc saya dah obtain ip
    cuma cable dari router ke swicth rasanya tak cros over cable.

    Perlu buat cros over cable ke bro?

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: UTP Cable RJ45 prob

    Post by hampeh on Sat Jun 20, 2009 3:36 pm

    kat rumah aku ni pakai cross over cable dari router ke switch , sebelum ni mula2 nak setup pakai straight tak detect terus router. kalau ikut apa yang aku tau ,

    straight guna bila
    :switch ke pc

    cross over
    :router ke switch
    :pc ke pc

    edit: sebelum ko gi keluar gi beli 50m cable cross over , try cari mana2 cable , kalau ada cable yg pendek try test pakai laptop ke , tarik pc bagi dekat ke . Smile

    amirulahmad
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 15
    Registration date : 20/02/2009

    Re: UTP Cable RJ45 prob

    Post by amirulahmad on Sat Jun 20, 2009 3:46 pm

    ok bro tq sudi bagi pandangan dan pendapat nanti saya try dulu, tima kasihlah banyak2......

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: UTP Cable RJ45 prob

    Post by hampeh on Sat Jun 20, 2009 3:50 pm

    no problem .Tengok takde pun pro2 yang datang tengok ,mana tahu dapat membantu ke Smile

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: UTP Cable RJ45 prob

    Post by ayoi on Mon Jun 22, 2009 7:15 pm

    D link DS-1005D - 5 port
    router/modem - router dial or pc dial? ( for internet )

    kalau buat connection

    switch ke 4 pc with dhcp ip maka semua ip akan jadi local ip.. tidak boleh di pakai.

    kalau router/modem ( katakan riger db102 )

    kena set riger modem tu as ppoe mode ... with dhcp ( by default riger dan enable dhcp )

    sambung cable straight or cross cable ke swicth. ( seeloknya port 1 dan ke 5 ..salah satu )

    sambungkan 1 cable dahulu ke pc... view network propeties utk melihat ip yang di beri oleh riger modem tadi.
    jika tiada ip selepas restart pc or off/on modem tu.


    guna cara modem sambungke pc direct. using straight or cross cable
    dah dapat ip login ke web gui ( web admin router ) dan configure semula router anda. mungkin dhcp tidak bebetul function.


    ** sila jelaskan hardware anda kesemua utk maklumat lebih lanjut


    ** D link DS-1005D with 4 pc memang la takde connection activity... * sebab tu takde org nak jawap.


    *** terlepas pandang ..ingat ni kes lama takut ts tak wujud


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    Sponsored content

    Re: UTP Cable RJ45 prob

    Post by Sponsored content Today at 11:02 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 11:02 am