Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Laptop tak boleh ON

    Share

    Gempitagala
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 14
    Age : 41
    Location : Kuantan
    Job/hobbies : Sport
    Registration date : 15/05/2009

    Laptop tak boleh ON

    Post by Gempitagala on Fri Jun 19, 2009 7:46 pm

    Aku nak mintak tolong korang,
    apasal laptop aku tak boleh nak ON...
    Tekan ON sekejap tu OFF balik...
    Masa tekan ON tu ada bunyi hardisk running lepas tu
    OFF balik....
    Aku terpaksa tekan ON lepas tu tekan space bar...baru boleh bukak..
    tp sebelum masuk windows dia akan ada bunyi TUUUTTTTT!!!!!! banyak kali
    bila tekan space bar lagi sekali dia akan hilang dan baru masuk windows.
    Laptop aku jadi macam ni lepas satu kes dulu yang mana laptop aku asyik
    padam aje bila panas...bila aku check kat kipas dia penuh dengan habuk.
    Bila dah cuci kipas tu dah ok tak padam lg tapi masalah ni pulak yang timbul.
    Proc aku dah rosak ke atau mobo aku yang dah rosak...

    Tolong la.....aku dah pening kepala ni..
    Spec laptop aku...ACER Travelmate 2404NWXCi, Intel Celeron M 380(1.6GHz, 400MHz)
    160GB HDD, 1GB DDR2

    ammartok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 302
    Age : 22
    Location : Jenderam,Sepang
    Job/hobbies : Godek PC
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Laptop tak boleh ON

    Post by ammartok on Fri Jun 19, 2009 7:53 pm

    ak suspek RAM...cube cuci skit kaki RAM ngan pemadam...

    Gempitagala
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 14
    Age : 41
    Location : Kuantan
    Job/hobbies : Sport
    Registration date : 15/05/2009

    Re: Laptop tak boleh ON

    Post by Gempitagala on Fri Jun 19, 2009 8:43 pm

    Ram ke...aku cuba tukar dengan ram lain (512MB & 1GB) pun sama jgk hasilnya....
    Tak berubah pun masalah tu...

    Sponsored content

    Re: Laptop tak boleh ON

    Post by Sponsored content Today at 11:01 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 11:01 am