Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    parabola vs astro

    Share

    zarul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 04/05/2009

    parabola vs astro

    Post by zarul on Wed Jun 17, 2009 3:06 pm

    salam semua

    Memandangkan org Siam dh nk maju dua tiga tapak lagi dalam dunia teknologi (dah pandai main parabola) maka saya dgn ini membuka ruang utk kita bersembang tentang parabola.
    apa pandangan saudara semua dgn bayaran bil astro bulanan?
    apa alternatif lain yg ada dlm malaysia nie selain astro?

    sama2 kita bincang disini...

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by ztecon on Wed Jun 17, 2009 3:14 pm

    assalammualaikum...

    pada pendapat saya...x patut juga parabola x di benarkan di mesia nie...sbb gov nak tlg syarikat measat yakni astro..kalau parabola di benarkan...al maklum..bungkuslah astro...


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    Hackezkk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 147
    Age : 28
    Registration date : 06/05/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by Hackezkk on Wed Jun 17, 2009 5:05 pm

    ak xkisah mane2 pon..ak bkn jenis org tgk tivi pn...hohohoho...cenel astro skang aku da tataw dah
    dkt 3 tahun ak xsentuh astro
    asyk ngn pc je Razz

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by loy_azloy on Wed Jun 17, 2009 5:25 pm

    skrg astro ade buat promosi RM30

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by Razi_IBM on Wed Jun 17, 2009 6:47 pm

    disebabkan aku ni bukan tukang tengok tv, aku akan kata:
    parabola>astro

    cuma parabola ni susah sikit nak 'config',bukan macam astro cucuk je terus boleh guna.

    ps-bila mesia ni dah fully DVB/T kang...boleh bungkus gak astro ni..

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by teri-chan on Wed Jun 17, 2009 8:16 pm

    bukan 1 ketika dulu parabola diharamkan ke? enlighten me


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by Razi_IBM on Wed Jun 17, 2009 8:21 pm

    memang haram pun,tapi..kita pakai secara haram la.

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by hampeh on Wed Jun 17, 2009 8:25 pm

    karang makin melekat budak2 @ orang tua pun sekali join depan tv.

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by fiza_cute on Wed Jun 17, 2009 8:28 pm

    aku taktau pasal parabola ni..
    ni die free ka?
    channel sume leh dpt ke?
    cth smpai ke uganda ke leh dpt channel tu? Razz

    mr_sparrow
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 152
    Age : 26
    Location : kdg2.. kat rumah... kdg2... kat cc.... kdg2..kat..
    Job/hobbies : amar makruf nahi mungkar
    Registration date : 19/02/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by mr_sparrow on Wed Jun 17, 2009 9:23 pm

    parobala ni x de jual kt mesia kn....nk bli camna eh x kna tahan ke dgn kastam..dh le bagak punye beso

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by teri-chan on Wed Jun 17, 2009 9:55 pm

    biasanya diorg ni buat sindri... rompak stesen minyak punya parabola hahahha.....


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by wanjihan on Wed Jun 17, 2009 10:19 pm

    stesen minyak petronas ada parabola... pi la rompak. hehhehe

    zarul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 04/05/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by zarul on Thu Jun 18, 2009 4:08 am

    ztecon wrote:assalammualaikum...

    pada pendapat saya...x patut juga parabola x di benarkan di mesia nie...sbb gov nak tlg syarikat measat yakni astro..kalau parabola di benarkan...al maklum..bungkuslah astro...

    bila x de saingan astro blh ltk harga suka hati dia,
    masa thn 2002 klu x silap harga simkad maxis rm200 lebih,
    cb tgk skrg dh tinggal brp, rm8.80 sen jer..
    blh plak turun harga he2...
    cm ner ngn astro?

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by Razi_IBM on Thu Jun 18, 2009 4:14 am

    bukan pasal saingan...tu cuma teori je.sebab yang betul dan saintifik sikit ialah,freq range.
    pernah dengar pasal lesen tak?lesen untuk guna frekuensi tertentu.(search la sendiri)
    sebab freq range parabola ni tak di approve ktak(senang cite mesia la..),ada kemungkinan boleh menyebabkan interfere kat application lain yang memang dah di reserve.

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by hampeh on Thu Jun 18, 2009 4:41 am

    Dekat US berapa banyak jenis kompeni satelit tv selamba je , ni lebih kepada monopoli dari segi masalah licensing .

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by Razi_IBM on Thu Jun 18, 2009 4:54 am

    diorsng dah susun baik2 agaknya..
    mesia ni bukan maju sangat bab2 radio nih.so freq register bersepah2..tepijak sini sana.

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by hampeh on Thu Jun 18, 2009 5:08 am

    frequency mircowave satelit lagi tinggi dari siaran tv atau radio ,untuk setiap range frequency ada kegunaan dia sendiri so takkan ganggu antara satelit pun.Untuk mendapatkan lesen untuk broadcast di negara kita tu kena minta MCMC . Kalau overlap frequency takde la boleh je dapat signal satelit tv dari negara lain guna parabola . Yang dia haramkan parabola pasal kerajaan tak dapat apa2 cukai/bayaran(?) dari pemilik satelit tv,rugi dua2 belah pihak jugak kalau orang biasa sedut tengok free(yang berbayar la ) Very Happy

    zarul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 04/05/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by zarul on Thu Jun 18, 2009 2:28 pm

    sekadar nk berkongsi keluhan dari slh seorang pelanggan astro

    klik sini

    http://lelabu.com/blog/2008/10/page/3/

    ada info yg blh sama2 kita pelajari

    nocturnal
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 181
    Registration date : 18/02/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by nocturnal on Fri Jun 19, 2009 11:54 pm

    ztecon wrote:assalammualaikum...

    pada pendapat saya...x patut juga parabola x di benarkan di mesia nie...sbb gov nak tlg syarikat measat yakni astro..kalau parabola di benarkan...al maklum..bungkuslah astro...

    ape hal lak x boleh?
    kat semenanjung x bole la kot.
    tapi kat sarawak boleh je.

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by hampeh on Sat Jun 20, 2009 12:12 am

    hehe sarawak penguatkuasaan dia "lain" sikit kot .

    paiz87
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 6
    Age : 29
    Location : Muar
    Job/hobbies : Tgk tb...
    Registration date : 16/01/2010

    Re: parabola vs astro

    Post by paiz87 on Sat Jan 16, 2010 10:38 pm

    astro ni da kaw tim ngan gov....lingkup r astro kalo parabola de...bab tu mesia xbg psg parabola...tp aku tgk area umh aku ni dowg selambe jek psg,,,jeles siot...de saper2 taw x mane nk bli???aku dgr dlm rm400 ley dpt 1 set..

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by Superior on Sat Jan 16, 2010 11:29 pm

    parabola tu apa??? (siam punya astro ke?) bayar bulan2?

    aku baru hari ni dengar..

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by hampeh on Sat Jan 16, 2010 11:34 pm

    yang aku tau dari bacaan forum2 kat tenet/member2 aku kata free jek , asal ada decoder + dish dia . Aku pun pelik ada satelit channel free , takpun box decoder tu leh "baca" channel2 berbayar sekali kot.

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by kindaichi_hajime on Sun Jan 17, 2010 4:24 am

    parabola diharamkn bkn dsbbkn monopoli je..
    tp terdpt byk channel2 lucah kt luar sne..
    bkn lucah2 je..yg channel khusus ntuk kekejaman pn ader...citer ganas je ditayangkan..
    sbb tu la parabola ni dharamkn..

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: parabola vs astro

    Post by Superior on Sun Jan 17, 2010 5:54 am

    tu yg org nak tu.. huhuhuhu..

    aku benci la astro ni suka2 naik harga

    Kalau dulu aku pakai pakej basic RM49.95, tak lama lps tu jadik RM59.95. lps tu jadi Rm70+, terpksa buang pakej sport supaya harga kembali RM59.95. Macam haram astro ni.. mentang2 takde pesaing kat malaysia ni.. kalau ade apebende parabola tu, aku pakai...

    streamyx bagus dah ada pesaing..

    Sponsored content

    Re: parabola vs astro

    Post by Sponsored content Today at 9:07 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 9:07 am