Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    Minyak ikan

    Share

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender: Female Number of posts: 1269
    Age: 30
    Location: Bayan Baru Penang
    Job/hobbies: Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date: 10/06/2009

    Re: Minyak ikan

    Post by akuccputsedut on Thu Jun 25, 2009 12:17 pm

    aku kecik2 dulu jer makan scott emulsion..dah besor tak makan dah...aku rasa tuk perkembangan otak kot...sebab masa budak2 jer mak aku bagi makan minyak ikan kod nih...bagi aku cerdik skit..hahahahha...


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender: Female Number of posts: 664
    Age: 29
    Location: Pagoh
    Job/hobbies: jobless
    Registration date: 21/03/2009

    Re: Minyak ikan

    Post by fiza_cute on Thu Jun 25, 2009 1:32 pm

    MalaYneuMaya wrote:assalamualaikum...

    oo pati ayam brand..aku blom rasa lagi..rasa apa?


    ko nk tau rase ape?
    bau die cm busuk..
    rase cm busuk gak..wakaka..
    Razz

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 897
    Age: 26
    Location: mu di mana ?
    Job/hobbies: geletek ginjal korang
    Registration date: 15/02/2009

    Re: Minyak ikan

    Post by ogGy on Thu Jun 25, 2009 2:42 pm

    Ada petua mengatakan ko kene panaskan dan masukkan sedikit garam dalam pati tu,ko nak buat kat pati ikan haruan pun boleh jugak. Ko try la


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1618
    Age: 55
    Registration date: 24/04/2009

    Re: Minyak ikan

    Post by raidizh AR on Thu Aug 06, 2009 12:29 am

    kalo slalu makan kat manhataan fish market 2, agak2 ley dpt khasiat yg same cm minyak ikan kod ni x?

    hehehheh.. sbb ak bace sejarah die cm best gk je


    --------------------------------------------

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1044
    Age: 29
    Job/hobbies: kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date: 18/02/2009

    Re: Minyak ikan

    Post by MalaYneuMaya on Thu Aug 06, 2009 11:50 am

    assalamualaikum...

    Spoiler:
    Kajian Sejarah
    Sejak turun temurun minyak ikan kod dipercayai boleh digunakan sebagai ubat, walaupun rasanya teruk dan berbau busuk, kerana ia melalui proses pereputan secara semula jadi dan berwarna hampir kehitaman.

    Pada abad ke-18, minyak ikan kod melalui proses pemanasan dengan wap yang menghasilkan warna lebih pudar. Walaupun minyaknya lebih berkualiti, rasanya masih tidak sedap dan ia digunakan untuk merawat kanak-kanak yang mengalami penyakit riket.

    Menjelang abad ke-19, The British Cod Liver Oil Producers (Hull) Ltd mengambil pendekatan berbeza. Mereka melakukan kaedah mengukus cerek mengandungi minyak ikan kod. Kemudian mereka menyedari beberapa syarikat menangkap ikan menggunakan pukat tunda yang beroperasi di Hull, England menggunakan teknik merebus di laut.

    Teknik itu menghasilkan minyak berwarna coklat keemasan, rendah kandungan asidnya dan rasa lembut.

    Kenneth McLennan yang pernah bertugas dengan Lever Brothers mencadangkan minyak ikan kod boleh diperoleh dalam bentuk lebih kecil dan mewujudkan jenama dikenali sebagai ‘Seven

    Minyak ikan untuk sendi sihat
    Orang Eskimo jarang mengalami artritis reumatoid kerana mereka banyak makan ikan. Orang Jepun juga mengamalkan diet yang mengutamakan ikan. Itu sebabnya kes artritis (sakit sendi) di dua negara itu jauh lebih rendah berbanding negara lain.

    Kajian menunjukkan bagi pesakit yang mengalami artritis reumatoid ringan, pengambilan minyak ikan kod boleh mengurangkan keperluan ubat anti-keradangan bukan steroid (NSAIDs).

    Minyak ikan kod yang kaya dengan asid lemak Omega-3 penting untuk orang dewasa yang mengalami artritis dan masalah lain yang berkaitan tulang. Penggunaan asid lemak Omega-3 boleh mengurangkan pengeluaran bahan kimia yang menyebabkan keradangan sendi.

    Bagi pesakit arthritis, keradangan adalah seperti pisau bercerancang kerana enzim boleh menyebabkan masalah serius. Keadaan ini berbeza pada orang sihat kerana enzim tidak aktif. Di samping mengurangkan pengeluaran bahan kimia yang menyebabkan keradangan, asid lemak Omega-3 boleh merendahkan risiko kerosakan rawan.

    Osteoartritis
    Artritis adalah jenis paling biasa di kalangan penyakit lemah sendi. Satu bentuk artritis paling biasa ialah osteoartritis. Osteoartritis adalah penyakit sendi degeneratif yang boleh menyerang semua orang.

    Penyakit ini hasil daripada proses ‘haus dan lusuh’ sendi, biasanya ia membabitkan orang tua, namun ada juga orang muda menderita penyakit sama. Ia lebih ketara pada sendi yang mengalami pelbagai tekanan dan ‘penderaan’ seperti sendi kaki iaitu lutut dan buku lali.

    Artritis reumatoid
    Artritis reumatoid adalah penyakit sistem imun yang menyakitkan, menyebabkan pesakit berasa tidak selesa dan mengalami bengkak pada sendi, saraf, otot, tendon, pembuluh darah dan tisu perantara di dalam badan.

    Artritis reumatoid boleh menyerang individu tanpa mengira peringkat umur, tetapi kebanyakannya membabitkan kumpulan usia antara 25 hingga 40 tahun. Ratusan ribu penduduk di United Kingdom, termasuk kanak-kanak, mengalami masalah ini.

    Bagi sesetengah orang, arthritis reumatoid hanya menyerang sekali seumur hidup. Namun ada yang menghadapi serangan penyakit sepanjang hayat kerana ia penyakit bersifat progresif dan jangka panjang, merebak dari satu sendi ke sendi lain dan boleh menyebabkan kecacatan tangan serta kaki.

    credit: ipislam.edu.my

    akuccputsedut wrote:aku kecik2 dulu jer makan scott emulsion..dah besor tak makan dah...aku rasa tuk perkembangan otak kot...sebab masa budak2 jer mak aku bagi makan minyak ikan kod nih...bagi aku cerdik skit..hahahahha...

    scott emulsion pon ada DHA jugak..waa kompom ko cerdik skang ye?

    so bermakna Scott Flansburg tu byk minum scott emulsion la tu ye..nama dia pon scott..patut la cerdik ya amat..

    ni kalu aku utarakan ni musti dpt nobel prize nih..peh

    fiza_cute wrote:
    ko nk tau rase ape?
    bau die cm busuk..
    rase cm busuk gak..wakaka..
    Razz

    tutup idung agak2 buleh jalan tak? nak try gak nanti..5 inggit sebotol kan?

    ogGy wrote:Ada petua mengatakan ko kene panaskan dan masukkan sedikit garam dalam pati tu,ko nak buat kat pati ikan haruan pun boleh jugak. Ko try la

    utk apa? nak ilang bau ke? tak jejaskan khasiat ke? ye la kecik ati plak company yg buat tu..senang2 je korang modify dia kata

    raidizh AR wrote:kalo slalu makan kat manhataan fish market 2, agak2 ley dpt khasiat yg same cm minyak ikan kod ni x?

    hehehheh.. sbb ak bace sejarah die cm best gk je

    http://www.manhattanfishmarket.com/main.html

    restoran kan?

    kumpul koleksi kolesterol buleh la kot..


    --------------------------------------------

      Current date/time is Sun Oct 26, 2014 6:47 am