Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    mintak tolong pasal ip static n pendapat...

    Share

    ahakz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 1
    Registration date : 13/06/2009

    mintak tolong pasal ip static n pendapat...

    Post by ahakz on Sat Jun 13, 2009 4:02 pm



    salam..

    kat sini aku nk mintak tlg skit, ni first job aku setup cc...

    1. macam mana nk setup ip static untuk semua pc? (termasuk wireless router)

    2. betul ke cara aku setup ni?

    thanx!

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: mintak tolong pasal ip static n pendapat...

    Post by Razi_IBM on Sat Jun 13, 2009 6:32 pm

    disablekan dhcp,nanti kuar fied untuk assign ip.
    set jela,contohnya kalau modem 192.168.1.1,wireless router boleh set 192.168.1.254(bukak setting router,tukar dalam setting lan)
    pc2 lain set ...2-...253
    kalau wireless router nak bagi statik(ip assign) gak,buat proses yang sama,

    pada pendapat aku(kalau salah tolong betulkan)
    susunan tu(modem>switch>w.router)betul,
    tapi kalau susunan camni lagi efisyen untuk sekadar sebuah cc(aku assume wireless tu ada 4 port kat blakang):
    modem>wireless router>switch lagi bagus, lagi senang nak manage sebab ada 1 segmen je.

    maknanya,fungsi router sebenar dalam network tu bukan modem tapi wireless router.
    bila wire dan wireless dalam network yang sama lagi senang nak kawal billing.

    nak set ip statik kat komputer, pegi kat connection,properties pilih tcp/ip(ipv4)
    ip:192.168.1.1-253
    sub-225.225.225.0
    gateway-192.168.1.254
    dns-192.168.1.254(atau apa2 dns alternatif yang lagi bagus)

    kalau nak set ip dinamik untuk wireless,set dhcp untuk wireless je(tapi tak semua wireless router boleh buat camni),
    buat la ip pool dalam 40-50ip (start dari yang terhujung[contohnya kalau buat 50 start with ...203] supaya tak diganggu ip statik).



    ps-camana ko buleh buat kerja setup cc bila ko tanya soalam camni?hekhek..

    castromakavelli
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 66
    Registration date : 25/05/2009

    Re: mintak tolong pasal ip static n pendapat...

    Post by castromakavelli on Fri Aug 21, 2009 6:14 pm

    Razi_IBM wrote:



    ps-camana ko buleh buat kerja setup cc bila ko tanya soalam camni?hekhek..


    Bagus arr... berani mencuba...

    castromakavelli
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 66
    Registration date : 25/05/2009

    Re: mintak tolong pasal ip static n pendapat...

    Post by castromakavelli on Fri Aug 21, 2009 6:17 pm

    ....aku pon berpendapat wat camni..

    Modem>> Wireless router>> Switch

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: mintak tolong pasal ip static n pendapat...

    Post by Razi_IBM on Fri Aug 21, 2009 7:26 pm

    ..kalau nak buat modem>switch>w/l router sambil kekalkan 1 network boleh gak,dengan tukar w/l router tu pada AP mode.tapi rugi la kalau router tu lagi advanced dari modem.

    Sponsored content

    Re: mintak tolong pasal ip static n pendapat...

    Post by Sponsored content Today at 6:01 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 6:01 am