Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    virus makan file video.. help!!

    Share

    muse6902
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 11
    Age : 24
    Location : Kota Bharu
    Job/hobbies : Musician
    Registration date : 14/03/2009

    virus makan file video.. help!!

    Post by muse6902 on Wed Jun 10, 2009 6:56 pm

    hello all.. nak tanye sket ni..
    pc kawan aku diserang virus misteri..
    semua file video virus tu akan attack..
    contohnye, file .avi akan diserang.. ditukar kepada .exe dan sizenya menurun mendadak.. standard muvie .avi=700mb..
    slepas diserang jadi .exe=60kb je..
    camne ni?
    ada penyelesaian?

    virus ni serang semua file format video cam .wmv, .avi, .mpeg, .mp4, .3gp

    harap otai2 boleh tolong..

    naxe88
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 28
    Location : sandakan
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/02/2009

    Re: virus makan file video.. help!!

    Post by naxe88 on Wed Jun 10, 2009 9:08 pm

    uiki???virus makan file????

    kira mcm virus baru je ni???

    tak pernah pula dengae virus mcm ni.... confused

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: virus makan file video.. help!!

    Post by e_sentinel on Wed Jun 10, 2009 9:31 pm

    Rasa aku tidak .. file asal disembunyikan dan virus tu akan duplicate nama fail2 tu tapi dalam ext. EXE ..

    yurckk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 227
    Age : 32
    Location : Middle Earth
    Registration date : 17/02/2009

    Re: virus makan file video.. help!!

    Post by yurckk on Thu Jun 11, 2009 2:47 pm

    e_sentinel wrote:Rasa aku tidak .. file asal disembunyikan dan virus tu akan duplicate nama fail2 tu tapi dalam ext. EXE ..

    Yerp, aku pun rasa mcm tu. Either file tu telah dihiddenkn or deleted then replaced dengan .EXE file.

    Try:

    - Buka My computer
    - Select Option "Tools"
    - Select "Folder Options"
    - Select "View" tab
    - Tengok Hidden Files & Folders
    - Select "Show Hidden Files & Folders"
    - Uncheck "Hide extensions for known all types"
    - Uncheck "Hide protected operating system files (Recommended)"
    - Apply then Ok

    Pegi kt destination Folder asal yang file tu kononya hilang, cari file or
    folder yg blurry (kabur2). But make sure tu bukan .exe
    Kalo jumpe, Alhamdullilah file tu ade lg...selamat... then delete
    "Shift + del" file .exe yg duplicate file movie td.

    Tp aku rs file tu akan muncul balik if your pc dah infected.
    Btw segala ape .exe file yg ada kt dlm folder tu send nama2
    diorang tu kt sini. We'll check...

    awi216
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 174
    Registration date : 02/03/2009

    Re: virus makan file video.. help!!

    Post by awi216 on Sat Jun 13, 2009 7:05 pm

    cuma ko tengok properties folder file2 video ko tu. Kalu saiz banyak cam dulu, sah2 file video ko kena hidden. Perkara pertama kena buat clean dulu virus2 yg ada.

    Kalu rasa dah clean, maka download dan gunakanlah benda kat bawah ni,,

    http://rapidshare.com/files/244023874/REMOVE_SUPER_HIDDEN.rar

    addy135
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 30
    Registration date : 01/04/2009

    Re: virus makan file video.. help!!

    Post by addy135 on Sun Jun 21, 2009 9:21 pm

    dah try guna av ke..kaspersky ke..

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 372
    Age : 30
    Registration date : 25/04/2009

    Re: virus makan file video.. help!!

    Post by neology on Thu Jun 25, 2009 8:00 pm

    ni PornScanner ni..virus dari indo. Dia akan delete sume video dan ganti dngn dirinya. Virus ni jenis polymorphic. Dimana virus ni berubah2 dan tidak sama antara satu sama lain dan induknya.

    Virus ni dah dapat dikesan dengan menggunakan teknik pengesanan polymorphic. korang bleh cuba antivirus yg aku buat ni. Download siniDownload sini

    Harap dapat membantu.

    Walau bagaimanapun, video yg telah dijangkiti tidak dapat diubati. Sila gune Heuristic engine utk kesan virus ini.

    Sponsored content

    Re: virus makan file video.. help!!

    Post by Sponsored content Today at 6:09 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 6:09 pm