Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Configure Cisco router

    Share

    yeop
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 13
    Age : 34
    Location : Damansara
    Job/hobbies : Baca buku
    Registration date : 27/04/2009

    Configure Cisco router

    Post by yeop on Wed Jun 10, 2009 5:40 pm

    hai puteranian...
    nak mintak tolong kat kengkawan sume...
    camne nak configure router cisco?

    very very first step, cause i'm very very newbie...

    harap sume dapat tolong...

    aku nak configure cisco router model 2800...

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Configure Cisco router

    Post by HelpDesK on Thu Jun 11, 2009 10:51 am

    Kalau router tu support cisco SDM , cuba install cisco sdm tu dan set dari situ... anyway aku dulu 1st time install cisco router 1841 pun mcm siksa walaupun tech cisco ajar... last2 aku faham juga sendiri bila guna mende tu..

    yeop
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 13
    Age : 34
    Location : Damansara
    Job/hobbies : Baca buku
    Registration date : 27/04/2009

    Re: Configure Cisco router

    Post by yeop on Thu Jun 11, 2009 2:02 pm

    cisco SDM tu apo lak?
    erm, server to cisco router tu connected throught RJ45 je kan?
    pastu gune hyperterminal kan?...

    ni yg den penin ni...
    kalau ade sape2 nak bg screenshot, lagi baguih...

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Configure Cisco router

    Post by wanjihan on Thu Jun 11, 2009 2:33 pm

    cisco siri 2800? mesti model 2811 kan? aku prnah buat maintenance kt pjbt2 kerajaan pasal cisco ni. tp aku tak pernah setup la bnda ni, just maintanance jer...

    yeop
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 13
    Age : 34
    Location : Damansara
    Job/hobbies : Baca buku
    Registration date : 27/04/2009

    Re: Configure Cisco router

    Post by yeop on Fri Jun 12, 2009 10:27 am

    tak sure la aku kalau ade cisco 2811...
    yg aku install mmg cisco 2800...
    baru kate supplier aku...
    pelik skit rupe dia...
    power supply dia letak kat depan...

    erm, biasa nye, cisco router ni, kalau nak communicate tu, gune port ethernet je ke?
    sbb aku try wat simulate, tak leh la...
    tak de connection...

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Configure Cisco router

    Post by HelpDesK on Fri Jun 12, 2009 10:40 am

    Gunakan Hyperterminal . Macam mana nak guna , baca manual..

    keperluan :- 1. com port /on board @ usb @ pc card
    2. Terminal Setting 9600 8 1 N atau sebagainya.. sila rujuk manual
    3. Console cable ( dibekalkan sekali dgn device )

    miekilah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 13
    Age : 36
    Location : KB
    Registration date : 20/02/2009

    hai...

    Post by miekilah on Tue Jun 16, 2009 5:02 pm

    betul tu...
    guna Console cable dan cucuk kt console port....
    bila ko connect melalui hyperterminal, dia akan kuar r...
    pepe pn manual tu kna baca..

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Configure Cisco router

    Post by wanjihan on Tue Jun 16, 2009 6:49 pm

    kalo pakai converter dari Serial ke USB ssh nak menjadi... tp kdg2 menjadi jgk depend pada model laptop n driver. kwn aku siap order converter kt web cisco, br 100% menjadi

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Configure Cisco router

    Post by ayoi on Thu Jun 18, 2009 4:49 am

    model nie support sdm ..install sdm.. dan login ke router tu.
    kalau ip default dah tukar ... kena tau ip tu dan password
    aku tak sure boleh reset ke tak... pengalaman aku jenis highend spec takleh reset coz security.

    ko leh masuk cisco manual ada kat situ ..lebih details.
    paling senang kalau ada script yang dah siap utk local country.

    bagi aku configure guna sdm mudah sket dari terminal. kekadang miss step kena wat step awal semula.

    so ni link utk enable sdm jika cisco tu lom support sdm.

    http://www.cisco.com/en/US/products/sw/secursw/ps5318/prod_installation_guide09186a00803e4727.html#wp70999


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    moonspell
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 16
    Job/hobbies : Network Engineer
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Configure Cisco router

    Post by moonspell on Fri Jun 19, 2009 9:17 am

    Post Crypto.md5 pada Oct 25 2005, 01:22 PM to muffinexe ,
    credit to him,


    Hardware
    Cisco Router 1721 ko mesti di install WAN Interface Card (WIC) supaya router ni boleh berkomunikasi dengan ADSL modem. Install kat slot 0, Requirement untuk ko install WIC ni ialah Microprocessor MPC 860 rev B5 + , IOS version 12.2(2)XJ +

    Penyambungan
    Dari Ethernet port pada WIC, connect ke ADSL modem dengan straight cable.
    Dari port yg dilabel 10/100 ethernet cisco router, dari situ connect ke switch atau hub menggunakan straight cable.
    Dari Port yg dilabel Console, connect ke COM port PC menggunakan blue console cable+DB-9 yg dilabel terminal.
    Guna hyper terminal, set seperti berikut:
    9600 baud
    8 data bits
    No parity
    1 stop bit
    No flow control

    Kat contoh ni, network aku ialah 199.169.0.0 255.255.255.0 router tu aku bagi ip 199.169.0.1 dan aku namakan router tu ciscorouter password cisco12345 dan 12345cisco sebagai enable secret password. Menggunakan streamyx pakej rm88, hehehehe.

    Mula2 ko akan tengok prompt ni (sbb router ko belum diberi nama, jadi nama default router)
    Router>
    Router>enable
    Bila minta password terus tekan enter (sbb password belum set lagi)
    Lepas ko taip enable, router> akan bertukar ke router# bermakna ko dah access privilege mode.
    Router#configure terminal
    Lepas ko taip configure terminal, router # akan bertukar ke router(config)# bermakna ko dah access global mode untuk ubah setting pada router.

    Sekarang set password
    Router(config)#enable cisco12345
    Router(config)#enable secret 12345cisco

    Bagi router tu nama
    Router(config)#host ciscorouter
    router(config)# akan bertukar ke ciscorouter(config)# , tukar nama dah..

    Set IP address kat interface yg digunakan untuk LAN
    ciscorouter(config)#interface fastethernet0
    ciscorouter(config-if)#ip address 199.169.0.1 255.255.255.0
    ciscorouter(config-if)#exit
    ciscorouter(config)#exit
    setakat ni kita save dulu, rehat jap…
    ciscorouter#copy running-config startup-config

    …………………………………………………………………………………………………..


    Kita sambung lagi

    Router#configure terminal ----- ko boleh singkatkan penggunaan command seperti conf term

    Set interface yg connect ke ADSL modem (WIC)
    ciscorouter(config)#vpdn enable
    ciscorouter(config)#vpdn –group 1
    ciscorouter(config-vpdn)#request-dialin
    ciscorouter(config-vpdn)#protocol pppoe
    ciscorouter(config-vpdn)#exit
    !
    ciscorouter(config)#interface ethernet0
    ciscorouter(config-if)#description ADSL WAN interface
    ciscorouter(config-if)#no ip address
    ciscorouter(config-if)#no ip redirects
    ciscorouter(config-if)#no ip unreacheables
    ciscorouter(config-if)#no ip proxy-arp
    ciscorouter(config-if)#no ip mroute-cache
    ciscorouter(config-if)#no cdp enable
    ciscorouter(config-if)#pppoe enable
    ciscorouter(config-if)#exit
    !
    ciscorouter(config)#interface dialer1
    ciscorouter(config-if)#description ADSL WAN Dialer
    ciscorouter(config-if)#no ip unreachables
    ciscorouter(config-if)#ip address negotiated
    ciscorouter(config-if)#ip nat outside
    ciscorouter(config-if)#encapsulation ppp
    ciscorouter(config-if)#no ip mroute-cache
    ciscorouter(config-if)#dialer pool 1
    ciscorouter(config-if)#dialer-group 1
    ciscorouter(config-if)#no cdp enable
    ciscorouter(config-if)#ppp pap sent-username <username_streamyx aku> password 123456
    ciscorouter(config-if)#exit
    ciscorouter(config)#
    !
    ok, sekarang configure untuk LAN interface ko lak, yg ip address kita setup 199.169.0.1 tadi
    lebih kurang samala command nya,
    ciscorouter(config)#interface fastethernet0
    ciscorouter(config-if)#description LAN Interface
    ciscorouter(config-if)#no ip redirects
    ciscorouter(config-if)#no ip unreacheables
    ciscorouter(config-if)#no ip proxy-arp
    ciscorouter(config-if)#ip nat inside
    ciscorouter(config-if)#no ip mroute-cache
    ciscorouter(config-if)#no cdp enable
    ciscorouter(config-if)#exit
    ciscorouter(config)#
    !
    balik ke global mode
    ciscorouter(config)#access-list 10 permit 199.169.0.0 255.255.255.255
    ciscorouter(config)#no cdp run
    ciscorouter(config)#ip nat inside source list 10 interface Dialer1 overload
    ciscorouter(config)#ip classless
    ciscorouter(config)#ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 Dialer1
    ciscorouter(config)#exit
    ciscorouter#copy running-config startup-config

    Router A kat Hq menggunakan static IP
    Public Static IP: 218.111.114.130
    Lan IP: 199.169.0.0

    Router B kat branch menggunakan dynamic IP
    Public IP: dynamic
    Lan IP: 192.168.1.0

    Tugas yang diberi, bina vpn menggunakan hash algorithm MD5 dan encryption 3DES, share key ialah 2fh7V1jl7yYas0q yg merupakan rahsia bagi syarikat ko. kalo orang lain tau habis ko kena pecat hehehe… dan transform-set ko bagi nama contoh hqset
    Set Router A sebagai host dan Router B sebagai client.

    Router A (refer penerangan yg sebelumnya) yg router 199.169.0.1 tu.. hanya some of the config perlu ditukar
    Configure WIC
    Routerhq(config)#interface ethernet0
    Routerhq(config-if)#ip address 218.111.114.130 255.255.255.0
    Routerhq(config-if)#exit
    !
    Configure interface dialer1
    Routerhq(config)#interface dialer1
    Routerhq(config-if)#ip address
    Routerhq(config-if)#ip route 0.0.0.0 0.0.0.0
    Routerhq(config-if)#exit
    !
    sekarang configure vpn
    Routerhq(config)#crypto isakmp policy 10
    Routerhq(config-ike)#hash md5
    Routerhq(config-ike)#encryption 3des
    Routerhq(config-ike)#authentication pre-share
    Routerhq(config-ike)#exit
    !
    Routerhq(config)#crypto isakmp key 2fh7V1jl7yYas0q address 0.0.0.0 -- 0.0.0.0 means leh terima router yg dynamic ip
    Routerhq(config)#crypto ipsec transform-set hqset esp-3des esp-md5-hmac
    Routerhq(config)#crypto map vpn-tunnel 10 ipsec-isakmp
    Routerhq(config-crypto)#set transform-set hqset
    Routerhq(config-crypto)#set pfs group1
    Routerhq(config-crypto)#exit
    Routerhq(config)#exit
    Routerhq#copy running-config startup-config
    !
    Router B kat branch
    Ko tau camner nak mulakan hidup baru router B tu kan?bagi password, set ip, add dialer interface, configure lan. Kalo lupa leh rujuk guide yg mula2 aku tunjukkan tu.
    Untuk vpn, policy mesti sama ngan router A
    Routerbranch(config)# crypto isakmp policy 10
    Routerbranch (config-crypto)#hash md5
    Routerbranch(config-crypto)#encryption 3des
    Routerbranch(config-crypto)#authentication pre-share
    Routerbranch(config-crypto)#exit
    !
    Routerbranch(config)#crypto isakmp key 2fh7V1jl7yYas0q address 218.111.114.130
    Routerbranch(config)#crypto ipsec transform-set hqset esp-3des esp-md5-hmac
    Routerbranch(config)#crypto map vpn-tunnel 10 ipsec-isakmp
    Routerbranch(config-crypto)#set transform-set hqset
    Routerbranch(config-crypto)#set peer 218.111.114.130
    Routerbranch(config-crypto)#set pfs group1
    Routerbranch(config-crypto)#exit
    Routerbranch(config)#
    Routerbranch#copy running-config startup-config

    crazy_labelle
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 370
    Age : 87
    Location : on da way to umah cullen...
    Job/hobbies : baca n tgk cite twillight...
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Configure Cisco router

    Post by crazy_labelle on Wed Jul 15, 2009 9:42 pm

    bro... ade notes utk switch jgak x?

    conz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 73
    Location : seremban
    Registration date : 11/03/2009

    Re: Configure Cisco router

    Post by conz on Tue Aug 18, 2009 6:14 pm

    tuk switch kene cari kat website die..



    thanks saudara moonspell atas command tu

    Sponsored content

    Re: Configure Cisco router

    Post by Sponsored content Today at 10:58 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 10:58 am