Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Camana nak buat ebook cover

    Share

    zul115
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 19/05/2009

    Camana nak buat ebook cover

    Post by zul115 on Wed Jun 10, 2009 1:14 pm

    Salam semua rakan putra.saya nak tau camana nak buat ebook cover...?seperti yang dia orang buat untuk promosi produk dia orang kat internet.
    avatar
    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Camana nak buat ebook cover

    Post by OngBok on Wed Jun 10, 2009 1:21 pm

    Ada contoh?

    zul115
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 19/05/2009

    Re: Camana nak buat ebook cover

    Post by zul115 on Wed Jun 10, 2009 1:32 pm

    Ada,camana aku nak masukkan gambar tu kat sini? tak penah buat!
    avatar
    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 33
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Camana nak buat ebook cover

    Post by MalaYneuMaya on Wed Jun 10, 2009 1:46 pm

    assalamualaikum...

    upload dulu gamba ko tu kat imageshack ke

    kendian post kat sini guna code:

    Code:
    [img] ~link gamba .jpg ~[/img]

    *guna yg 'direct link to image' tu


    --------------------------------------------

    zul115
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 19/05/2009

    Re: Camana nak buat ebook cover

    Post by zul115 on Wed Jun 10, 2009 3:05 pm

    ok, dah upload ke imageshack.nak post pakai kod tu camana?tolong bagi detail sikit.
    Aku rasa x pyh susah2,Takkan kau tak penah jumpa contoh cover ebook yg dia orang buat..,x kisah la camana design dia.cuma aku nak tau apa software yang dia pakai je...dan ada apa2 software sampingan ke?maaf ye.... klu nyusahkan anda semua.
    avatar
    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Camana nak buat ebook cover

    Post by OngBok on Wed Jun 10, 2009 8:11 pm

    orang nak contoh tu bagi la. kan tak berkenan ker, bukan yang tu!!!.







    Last edited by OngBok on Wed Jun 10, 2009 8:21 pm; edited 1 time in total
    avatar
    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 34
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Camana nak buat ebook cover

    Post by hairulfadly on Wed Jun 10, 2009 8:13 pm

    Salam

    Ko guna software ape Ongbok nak buat gambar buku tu?
    avatar
    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Camana nak buat ebook cover

    Post by OngBok on Wed Jun 10, 2009 8:23 pm

    Aku guna CoverExpert v1.7
    kalau berkenan, PM la. Very Happy
    avatar
    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 34
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Camana nak buat ebook cover

    Post by hairulfadly on Wed Jun 10, 2009 9:11 pm

    Nak ongbok..
    PM Me..
    avatar
    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 34
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Camana nak buat ebook cover

    Post by hairulfadly on Wed Jun 10, 2009 9:27 pm

    Onbok..
    Saiz bagi imej (texture) kat buku depan tu berapa yek?
    avatar
    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Camana nak buat ebook cover

    Post by OngBok on Wed Jun 10, 2009 9:55 pm

    saiz sekitar w300 x h375 pixel
    besar sikit pun tak per. software akan adjust auto.
    propotion kena agak2 la.

    zul115
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 19/05/2009

    Re: Camana nak buat ebook cover

    Post by zul115 on Thu Jun 11, 2009 3:44 am

    ha....cam tu la...!Terima kasih OngBok
    avatar
    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 537
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Basuh Pinggan
    Registration date : 04/05/2009

    Re: Camana nak buat ebook cover

    Post by LanoG on Fri Jun 12, 2009 10:09 am

    Ong Bok.. PM aku gak.. software tu.. hehehe.
    avatar
    abixpert
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 49
    Age : 36
    Location : Abi Agro
    Registration date : 15/06/2009

    Re: Camana nak buat ebook cover

    Post by abixpert on Mon Jun 15, 2009 10:21 am

    ongBak,
    saya pon nak jugak...
    Very Happy

    Sponsored content

    Re: Camana nak buat ebook cover

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Wed Dec 13, 2017 1:06 pm