Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    Cam Mana nak wat network hanya untuk 2 komputer

    Share

    rengit_hpa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 3
    Registration date: 09/06/2009

    Cam Mana nak wat network hanya untuk 2 komputer

    Post by rengit_hpa on Tue Jun 09, 2009 3:46 pm

    salam semua...

    cam mana nak networkkan hanya 2 komputer sahaja, satu pc satu lagi laptop...
    cuma nak sharing file, printer dan internet

    ada sesiapa bleh bantu....

    klu guna hub jer x ler ker....

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender: Male Number of posts: 1062
    Age: 24
    Location: on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies: Saboteur
    Registration date: 14/02/2009

    Re: Cam Mana nak wat network hanya untuk 2 komputer

    Post by Razi_IBM on Tue Jun 09, 2009 4:29 pm

    kalau takat sambung 2 komputer,tak perlu switch/hub.sambung gitu je.pakai crosscable.

    pegi kedai komputer beli cross cable.
    set ip komputer pertama kepada 192.168.0.1
    set ip komputer kedua kepada 192.168.0.2
    setkan subnet kedua2 komputer kepada kepada 225.225.225.0
    sambungkan kabel kepada kedua2 komputer.

    untuk share internet:
    kalau pakai modem(dialup,wireless broadband):
    buka properties pada connection,enable internet connection sharing(ics).

    kalau pakai streamyx:
    beli lagi satu nic,setkan ics pada nic yang sambung ke internet, nic kedua sambung kepada komputer kedua.
    atau
    guna modem yang pakai interface usb,setkan ics pada interface network tersebut.

    setkan default gateway dan dns server komputer kedua kepada 192.168.0.1

    rengit_hpa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 3
    Registration date: 09/06/2009

    Re: Cam Mana nak wat network hanya untuk 2 komputer

    Post by rengit_hpa on Tue Jun 09, 2009 5:02 pm

    yer tapi saya tak tau cross cable tu yg mana, nic tu apa, ics tu apa

    yg saya tau streamyx dan nak setkan ip dan subnet pada komputer

    yg lain memang zero

    dulu yg saya belajar cuma pakai wayar kepala rj45 sambung pada 2 komputer, tapi sekarang pakai streamyx x tau nak wat cam na

    saya pernah belajar pc maintenance cuma networking ni x masuk sgt dalam kepala

    maaf..boleh perjelaskan lagi x

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender: Male Number of posts: 1062
    Age: 24
    Location: on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies: Saboteur
    Registration date: 14/02/2009

    Re: Cam Mana nak wat network hanya untuk 2 komputer

    Post by Razi_IBM on Tue Jun 09, 2009 5:29 pm

    rengit_hpa wrote:yer tapi saya tak tau cross cable tu yg mana, nic tu apa, ics tu apa

    yg saya tau streamyx dan nak setkan ip dan subnet pada komputer

    yg lain memang zero

    dulu yg saya belajar cuma pakai wayar kepala rj45 sambung pada 2 komputer, tapi sekarang pakai streamyx x tau nak wat cam na

    saya pernah belajar pc maintenance cuma networking ni x masuk sgt dalam kepala

    maaf..boleh perjelaskan lagi x
    kalau dulu paenah buat,pakai kabel yang dulu tu.
    cross cable tu kabelrj45 jugak,tapi spesel sikit pasal susunan pin kat kedua2 hujung tak sama.
    search google kalau nak gambaran yang lebih jelas.

    nic - network interface card atau dalam bahasa lainnya[bahasa pasar] tempat cucuk untuk kabel lan.
    macam mana nak share tenet strimik kalau ada satu lubang je kan?satu dah cucuk modem so lubang mana lak nak cucuk kat komputer kedua?mestila kena tambah lagi.
    lain la kalau pakai usb modem,tenet masuk lalu usb.so,port lan tu boleh buat cucuk komputer kedua.
    melainkan pc tu ada wireless,so boleh buat ad hoc je guna wireless ke leptop.

    ics-internet connection sharing.ni ialah setting untuk membolehkan komputer lain menjamah sekali internet yang ada pada pertama.right click pada connection yang kita guna untuk sambung internet,pegi ke tab sharing.

    rengit_hpa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 3
    Registration date: 09/06/2009

    Re: Cam Mana nak wat network hanya untuk 2 komputer

    Post by rengit_hpa on Tue Jun 09, 2009 6:20 pm

    ok dah paham....

    tpi camna kita nak tahu pc kita ada wireles ke x ?

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender: Male Number of posts: 1062
    Age: 24
    Location: on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies: Saboteur
    Registration date: 14/02/2009

    Re: Cam Mana nak wat network hanya untuk 2 komputer

    Post by Razi_IBM on Tue Jun 09, 2009 8:08 pm

    kalau ada wireless mesti lah ada interface untuk wireless. Very Happy


      Current date/time is Thu Oct 02, 2014 10:27 pm