Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Nak Scan Virus

    Share

    zul115
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 19/05/2009

    Nak Scan Virus

    Post by zul115 on Tue Jun 09, 2009 11:19 am

    Salam kepada semua otai putera.Aku nak tanya,aku ada 2 komp.satu ada antivirus(pakai internet) satu lagi x de(untuk keje biasa je,x de internet).Boleh ke aku guna rescue disk untuk aku scan dan remove virus pada komp. yg satu lagi tu?Kalau boleh camana caranya?HARAP BANTUAN !!!kepada yg sudi membantu...

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Nak Scan Virus

    Post by e_sentinel on Tue Jun 09, 2009 2:45 pm

    Untuk yang x de internet tu boleh guna Antivirus yang boleh diupdate offline spt. Avast! dan Avira.

    RescueCD tu boleh guna juga, tapi x kan tiap2 hari nak scan ngan RescueCD, lebih elok guna Antivirus yang ada "RealTime Protections".

    Nak guna RescueCD mudah aje, download ISO file tersebut, burn ke CD sebagai image file, masuk Bios dan letakkan CD/DVD drive sebagai first boot, masukkan RescueCD tadi dan restart PC ........ x perlu press any key kerana kebanyakkan RescueCD berasaskan Linux, dia akan automatik beroperasi bila boot dari CD ... ikut arahan seterusnya, aku x dapat nak detail kerana lain company yang buat RescueCD nie mempunyai menu2 berbeza... good luck.

    xenomorf
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 239
    Location : BehinD ThE WaLL
    Registration date : 26/03/2009

    Re: Nak Scan Virus

    Post by xenomorf on Thu Jun 11, 2009 7:22 pm

    ko bt network je. rsanya, skarang ni, suma AV da support scanning virus dari network.

    Sponsored content

    Re: Nak Scan Virus

    Post by Sponsored content Today at 4:10 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 4:10 pm