Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Enable semula hidden file yang telah dihide oleh virus

    Share

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Enable semula hidden file yang telah dihide oleh virus

    Post by hairulfadly on Mon Jun 08, 2009 1:26 pm

    Hari tu thumbdrive aku kena virus yang menjadikan fail word aku jadi macam ni.



    File word tu jadi hidden.
    Aku kena pergi ke tool options > show hidden file
    Baru Nampak file word yang telah dihiddenkan virus tu..

    Macam mana nak unhidden file word tu.
    Sebab untick untuk Hidden tu telah disable oleh virus tu..
    So macam mana yer?

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Enable semula hidden file yang telah dihide oleh virus

    Post by johnburn on Mon Jun 08, 2009 3:22 pm

    wat batch file
    Code:

    ATTRIB -S -H -R *.doc /s

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Enable semula hidden file yang telah dihide oleh virus

    Post by hairulfadly on Mon Jun 08, 2009 3:34 pm

    Ok thanks..
    Aku cuba sat..

    Hehe..
    Ok Johnburn..
    Ko memang bijak..
    Dah ok..
    Thanks a lot..

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Enable semula hidden file yang telah dihide oleh virus

    Post by Razi_IBM on Mon Jun 08, 2009 3:52 pm

    /s tu untuk apa?

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Enable semula hidden file yang telah dihide oleh virus

    Post by johnburn on Mon Jun 08, 2009 4:09 pm

    untuk process file dlm folder tu dan subfolder die

    HyBriDz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 54
    Age : 26
    Location : Clunk Valley
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Enable semula hidden file yang telah dihide oleh virus

    Post by HyBriDz on Thu Jun 11, 2009 9:39 am

    guna GVR kn senang.....smua skali gus.....

    anakin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 27
    Registration date : 05/03/2009

    Re: Enable semula hidden file yang telah dihide oleh virus

    Post by anakin on Fri Aug 07, 2009 8:05 pm


    Code:

    ATTRIB -S -H -R *.doc /s

    Johnburn, lu memang terer la.. Tima kasih Bro..


    guna GVR kn senang.....smua skali gus.....
    Aku Guna GVR x Jadi la Bro..
    Kena pakai batch file yg johnburn kasik gak..

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Enable semula hidden file yang telah dihide oleh virus

    Post by sawi on Sat Aug 08, 2009 11:45 am

    tambah sikit, sekarang ada guna office 2007, ext utk 2007 document *.docx
    so utk pastikan batch file unhidden semua office document tak kira office 2003 nya format *.doc ATAU office 2007 .docx, boleh cuba buat ni, ubah sikit jer..

    attrib -h -r -s *.doc* /S
    ni batch aku guna kat pc kaunter lab, mana2 pendrive dicucuk, sekali run batch jer utk settle semua.

    hisyamx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 1
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Enable semula hidden file yang telah dihide oleh virus

    Post by hisyamx on Mon Aug 10, 2009 3:11 am

    salam otai2 sume.. aku nak tanye sikit.. kat mane nak masuk code yang korang bagi tu??

    aku nie baru lagi kat area nie.. harap dapat membantu Laughing

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Enable semula hidden file yang telah dihide oleh virus

    Post by johnburn on Mon Aug 10, 2009 9:56 am

    Copy dan paste ke notepad.
    pastu savekan sebagai apaapaje.bat
    pastikan jugak mase nak save tu, Save as type dia ialah All files.
    then ltak file batch ni kedlm mane2 drive yg nk show blk file word yg dihidden virus.
    double klik file ni untk menjalnknya

    anakin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 27
    Registration date : 05/03/2009

    Re: Enable semula hidden file yang telah dihide oleh virus

    Post by anakin on Mon Aug 10, 2009 7:23 pm

    Bro, Kalau untuk folder hidden pulak, mcm mana nak buat batch file dia?
    Sebab bila aku set dlm Folder option > view > advance setting, dia hanya show sahaja.
    Tapi, folder masih dlm keadaan hidden..

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Enable semula hidden file yang telah dihide oleh virus

    Post by sawi on Mon Aug 10, 2009 10:13 pm

    kalau folder,

    attrib -h -r -s /S
    takyah letak *.doc* tu

    tp kalau virus still tak dibuang, nnt folder jd hidden semula
    utk betulkan folder options boleh try masok SINI

    Sponsored content

    Re: Enable semula hidden file yang telah dihide oleh virus

    Post by Sponsored content Today at 8:13 pm


      Current date/time is Sun Dec 04, 2016 8:13 pm