Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    CARA dan tips membuat forum

    Share

    kae
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1436
    Location : Puchong
    Registration date : 16/02/2009

    CARA dan tips membuat forum

    Post by kae on Mon Jun 08, 2009 1:24 am

    Sebenarnya.. macam mana nk buat forum ye..??

    apa perbezaan forum hosting yg free dan hosting yg berbayar..

    klo boleh nk tau gak cara nk buat forum.. dari A-Z

    free lagi baik..


    --------------------------------------------

    http://reviewstechnology.blogspot.com/
    http://percuma-mp3-download.blogspot.com/
    http://itwarez.via.my
    http://tinyurl.com/keretapercuma

    class_sick
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 65
    Registration date : 01/03/2009

    Re: CARA dan tips membuat forum

    Post by class_sick on Mon Jun 08, 2009 10:13 am

    hosting yg free nie ader limit dia.
    kita xboleh nak edit atau ubah susun atur forum tu ikut apa yg kita nak sesuka hati.
    kiranyer ader had2 dia ler.
    klo yg berbayar nie kita ader full akses ke atas forum tu.
    kita nak buat apa2 pun xper sbb tu hak kita.

    pastu besenyer yg free nie bnyk iklan2.kadang2 boleh sbb forum jd slow.

    ader bnyk free forum nie.
    cuba try cari kat google.
    salah satunyer www.forumotion.com mcm yg putera pakai nie.

    bro try la register satu pastu try godek2 apa yg ader dlm forum tu.
    mana yg xtau tu,boleh la try tanya kat sini.
    otai2 bnyk kat sini ^_^

    kae
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1436
    Location : Puchong
    Registration date : 16/02/2009

    Re: CARA dan tips membuat forum

    Post by kae on Mon Jun 08, 2009 10:40 am

    class_sick wrote:hosting yg free nie ader limit dia.
    kita xboleh nak edit atau ubah susun atur forum tu ikut apa yg kita nak sesuka hati.
    kiranyer ader had2 dia ler.
    klo yg berbayar nie kita ader full akses ke atas forum tu.
    kita nak buat apa2 pun xper sbb tu hak kita.

    pastu besenyer yg free nie bnyk iklan2.kadang2 boleh sbb forum jd slow.

    ader bnyk free forum nie.
    cuba try cari kat google.
    salah satunyer www.forumotion.com mcm yg putera pakai nie.

    bro try la register satu pastu try godek2 apa yg ader dlm forum tu.
    mana yg xtau tu,boleh la try tanya kat sini.
    otai2 bnyk kat sini ^_^

    dah explore dah forumotion nih.
    tapi cmne plak nk buat skin/layout sendiri..


    --------------------------------------------

    http://reviewstechnology.blogspot.com/
    http://percuma-mp3-download.blogspot.com/
    http://itwarez.via.my
    http://tinyurl.com/keretapercuma

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: CARA dan tips membuat forum

    Post by ScareCreW on Mon Jun 08, 2009 1:03 pm

    forum free fungsi dia terhad. kalau tak jumpa ubah tempat skin tak ada lah. space/bandwidth/maintanence/domain/hosting tak perlu risau. semua ditanggung beres pak.

    kalau forum sendiri domain/hosting sendiri panjang pulak ceritanya.
    pertama sekali target nak guna software forum apa ?
    kemudian boleh install dalam free hosting. godehlah sepuas rasa. panggil semua kawan datang.

    kae
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1436
    Location : Puchong
    Registration date : 16/02/2009

    Re: CARA dan tips membuat forum

    Post by kae on Mon Jun 08, 2009 1:33 pm

    ScareCreW wrote:forum free fungsi dia terhad. kalau tak jumpa ubah tempat skin tak ada lah. space/bandwidth/maintanence/domain/hosting tak perlu risau. semua ditanggung beres pak.

    kalau forum sendiri domain/hosting sendiri panjang pulak ceritanya.
    pertama sekali target nak guna software forum apa ?
    kemudian boleh install dalam free hosting. godehlah sepuas rasa. panggil semua kawan datang.

    pbh33.. IPB.. vbulletin tuh semua forum sofware kn..?


    --------------------------------------------

    http://reviewstechnology.blogspot.com/
    http://percuma-mp3-download.blogspot.com/
    http://itwarez.via.my
    http://tinyurl.com/keretapercuma

    Pardork
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 36
    Age : 27
    Location : Bangladesh
    Job/hobbies : Penyapu Sampah / Termenung
    Registration date : 17/06/2009

    Re: CARA dan tips membuat forum

    Post by Pardork on Thu Jun 18, 2009 4:49 pm

    kae..

    Forum script yang saye rekemen kat member2 yang nak buat forum ni PHPBB3.. sebab PHPBB3 ni ada free script.. install je dalam hosting.. PHPBB3 ni senang nak guna.. Admin CP pown complete untuk kawal overall forum..

    PHPBB3 ni pown ada modul2 custom macam portal mod, download mod, gallery mod, arcade mod dan macam2 lagi.. terlalu banyak.. boleh pilih ikut kesesuaian forum yang kae nakkan..

    Berbalik kepada soalan kae dari pos yang pertama..

    Macam mana nak buat forum dari A-Z.. (untuk hosting)

    1. Dapatkan hosting dari mana2 host provider
    2. Download script PHPBB3 dari http://www.phpbb.com
    3. Install je script tu dalam hosting mengikut arahan yang disuruh dalam script tu..

    Sekarang ni.. hosting2 skang ade cpanel.. kalo kae ade hosting sendiri.. login ke cpanel hosting awak tu.. check je kat bahagian Fantastico De Luxe.. untuk auto installation script2 yang dah di provide kan

    Sponsored content

    Re: CARA dan tips membuat forum

    Post by Sponsored content Today at 2:12 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 2:12 am