Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Mengenai DHCP Server yang berhubung dengan wireless router

    Share

    pang1989
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 27
    Location : Seremban ,Negeri Sembilan
    Job/hobbies : Sedang OJT
    Registration date : 28/03/2009

    Mengenai DHCP Server yang berhubung dengan wireless router

    Post by pang1989 on Thu Jun 04, 2009 11:16 am

    Saya ada 1 Server ,1 PC ,1 Wireless Router D-Link ,1 wireless PC dan 1 switch.

    Saya sambung

    Server-Switch-Wireless router
    1
    PC

    guna kabel straigh...
    Saya setkan server saya sebagai DHCP server.IP address dalam lingkungan 60.0.0.1-60.0.0.20
    jika saya mau berhubung dengan wireless pc, adakah saya perlu set wireless router dalam lingkungan tersebut 60.0.0.1-60.0.0.20 ???
    contoh:wireless router digunakan sebagai dhcp ip 60.0.0.10
    bole tak?
    Sila tunjuk ajar sikit ye ..terima kasih..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Mengenai DHCP Server yang berhubung dengan wireless router

    Post by ayoi on Thu Jun 04, 2009 7:25 pm

    60.x.x.x? banyak tul ip luar.

    soklan:
    apa tujuan dhcp server ...bagi internet bagi ip dan etc
    kenapa guna ip luar 60.x.x.x kena tak guna ip private macam 10.x.x.x dan 192.x.x.x ?
    atau nak wat vpn server.. include dhcp server....



    kebiasaannya :

    dhcp server <----->switch <------> router wireless )))))) pc wireless
    PC <------------>switch (sama diatas)

    1.dhcp server set like 10.0.0.1 pada nic ke 2 (nic 1 connect to internet got : cth 60.x.x.x or 124.xxx )
    -set range dhcp 10.0.0.100 to 10.0.0.254.
    2.switch ( just traffic )
    3. wireless set static ip connect to dhcp server using 10.0.0.2 gate 10.0.0.1 ( cucuk kat port WAN )
    -boleh juga di set pada dhcp ip connection session
    3.1 wifi router ada bermacam setting dan bermacam limit dia.
    -wan ip 10.0.0.2 ( utk dapat internet dari dhcp server )
    -ip wifi router by default mungkin 192.168.0.1 maka pc wireless akan dapat internet melalui ip 192.168.0.1 tu. seperti MODEM --->wifi ----> pc/laptop wireless kecuali wifi tu di set mode kepada repeater or wds or something yang di support.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Mengenai DHCP Server yang berhubung dengan wireless router

    Post by HelpDesK on Sun Jun 07, 2009 4:45 pm

    biasanya org akan gunakan dhcp server spt win2k3 server untuk

    1. Segmen Ip address yang besar. (biasanya 254 user utk 255.255.255.0 sahaja )
    2. segmen vlan (multi router address )

    maka , dlm router firewall boleh turn off dhcp dan set dhcp relay ip kepada dhcp server tadi...

    Sponsored content

    Re: Mengenai DHCP Server yang berhubung dengan wireless router

    Post by Sponsored content Today at 4:26 am


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 4:26 am