Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Harga networking?

    Share

    castromakavelli
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 66
    Registration date : 25/05/2009

    Harga networking?

    Post by castromakavelli on Wed Jun 03, 2009 7:59 pm

    Di sini aku nak tanya...Harga untuk Networking yang biasa di charge berapa? Contoh sebuah Cyber cafe yang nak LAN 20 biji pc....

    Sekian terima kasih....

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Harga networking?

    Post by ayoi on Wed Jun 03, 2009 8:08 pm

    depend on site.. tapi kalau satu room charge mengikut purata range.

    biasa rm 45 satu port ( termasuk face plate box pvc )
    dan ada kira lumsum je... rm 1500 -1700 termasuk 24 port swicth 10/100 dan rack server 2u


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Harga networking?

    Post by wanjihan on Wed Jun 03, 2009 8:09 pm

    kalu kt goverment punya office... satu point RM200.

    kalo cc.. lain crita. buat sendiri la bro.. bkn ssh pun. susun kaler, kacip jer... pakai wall plug lg senang. kalo upah org.. bodo2 pun mau rm50 jgk satu point.

    castromakavelli
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 66
    Registration date : 25/05/2009

    Re: Harga networking?

    Post by castromakavelli on Wed Jun 03, 2009 8:13 pm

    ayoi wrote:depend on site.. tapi kalau satu room charge mengikut purata range.

    biasa rm 45 satu port ( termasuk face plate box pvc )
    dan ada kira lumsum je... rm 1500 -1700 termasuk 24 port swicth 10/100 dan rack server 2u

    Ada orang mintak kat aku 1 port RM 100 pergh....sib baik sempat aku berforum nih...terima kasih!

    castromakavelli
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 66
    Registration date : 25/05/2009

    Re: Harga networking?

    Post by castromakavelli on Wed Jun 03, 2009 8:14 pm

    wanjihan wrote:kalu kt goverment punya office... satu point RM200.

    kalo cc.. lain crita. buat sendiri la bro.. bkn ssh pun. susun kaler, kacip jer... pakai wall plug lg senang. kalo upah org.. bodo2 pun mau rm50 jgk satu point.

    Tu la pasal..tapi aku sibuk bro...Kalo ngan Goverment 1 point rm200 yek...Pergh...sempoi gak rege tu..
    pepehal thanks bro..

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Harga networking?

    Post by wanjihan on Wed Jun 03, 2009 8:16 pm

    sama2... kita sentiasa menolong berkongsi ilmu

    castromakavelli
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 66
    Registration date : 25/05/2009

    Re: Harga networking?

    Post by castromakavelli on Wed Jun 03, 2009 8:23 pm

    wanjihan wrote:sama2... kita sentiasa menolong berkongsi ilmu

    Bro, aku memang leh wat sendiri, tapi yang cap ayam arr, yang takde faceplate ngan keystone... ada tak mana2 site yang aku leh rujuk untuk wat cabling yang kemas siap ngan piping, faceplate ,keystone.... Kira nampak cam CC @ pejabat arr...

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Harga networking?

    Post by wanjihan on Wed Jun 03, 2009 8:29 pm

    tak rugi kalo wat sendiri.. sambil2 belajar. skali buat, sampai bila2 ko akan pandai. hehehe



    first network yg aku buat kt bank. sblum ni wat LAN cincau2 jer... biasa aku tak ambik sub bahagian cabling ni, tp ari tu terpaksa sbb kontraktor dr kl tkleh turun. biasa aku bahagian running server, cisco setup n client2 jer.

    meteora11
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 53
    Location : atas bumi bawah langit
    Registration date : 04/05/2009

    Re: Harga networking?

    Post by meteora11 on Wed Jun 03, 2009 9:41 pm

    mounting rack tu pn dh brpa Laughing

    castromakavelli
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 66
    Registration date : 25/05/2009

    Re: Harga networking?

    Post by castromakavelli on Wed Jun 03, 2009 11:38 pm

    wanjihan wrote:tak rugi kalo wat sendiri.. sambil2 belajar. skali buat, sampai bila2 ko akan pandai. hehehe



    first network yg aku buat kt bank. sblum ni wat LAN cincau2 jer... biasa aku tak ambik sub bahagian cabling ni, tp ari tu terpaksa sbb kontraktor dr kl tkleh turun. biasa aku bahagian running server, cisco setup n client2 jer.

    alamak bro, ni dah mcm kat opis govermnet la plak..Alamak bro, dok kota bharu ke...?? mmg specialist networking ke?

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Harga networking?

    Post by wanjihan on Thu Jun 04, 2009 2:01 am

    tu RHB bank terengganu, dia punya server rack... 100% aku wat dgn 3 org rakan.

    arulsr
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 139
    Location : KL - N9 - MLK
    Job/hobbies : IT Specialist
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Harga networking?

    Post by arulsr on Thu Jun 04, 2009 12:58 pm

    stended opis bese..rm150-rm180 per point (face plate,keystone jack,rj45,rubber boot)
    utk cc, depend..kalo nk wat cantik2..mcm atas la..lau nak cincai..rm50-rm80 pun ada
    kalau govnment slalu, rm200-rm250 per point..biasanya kalau dah serat lebih..keje pun mesti cun la..

    Sponsored content

    Re: Harga networking?

    Post by Sponsored content Today at 8:30 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:30 am