Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Problem cable cat 5 x blh lebih 8 meter

    Share

    anakin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 27
    Registration date : 05/03/2009

    Problem cable cat 5 x blh lebih 8 meter

    Post by anakin on Wed Jun 03, 2009 5:11 pm

    Kawan2 boleh tolong tak?
    Nak tanya la kenapa cable cat 5 kat ofis aku ni x blh nak buat lebih dari 8 meter..
    Bila lebih, data x receive.. Status dia connected..
    Kalau aku buat bwh 8 meter semua cable ok..
    Brand cable cat5 yang aku guna ni jenis AMP Netconnect (made in China)
    Any Idea please???

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Problem cable cat 5 x blh lebih 8 meter

    Post by wanjihan on Wed Jun 03, 2009 5:16 pm

    semua pc mcm tu ke?

    ko cuba try tukar cable cap lain...

    anakin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 27
    Registration date : 05/03/2009

    Re: Problem cable cat 5 x blh lebih 8 meter

    Post by anakin on Wed Jun 03, 2009 6:17 pm

    wanjihan wrote:semua pc mcm tu ke?
    Pc lain pun akan jd mcm tu jgk..
    Bukan masalah Pc..

    wanjihan wrote:ko cuba try tukar cable cap lain...
    Ada kemungkinan ke masalah ni berpunca drp cable yang cap ayam..
    AMP Netconnect ni x bagus ker??
    Ofis aku xde cable jenis lain.. Nak kena order dulu laa..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Problem cable cat 5 x blh lebih 8 meter

    Post by ayoi on Wed Jun 03, 2009 7:18 pm

    The Simple Answer:
    CAT-5 is rated to 100M ( suggest 90M )
    CAT-5e is rated to 350M ( based on swicth/router )
    CAT-6 and CAT6e is rated to 550M or 1000M depending on your source ( based on swicth )
    CAT-7 is supposedly rated to 700M or presumably 1000M ( lom test.. huhu )

    cat5
    aku guna amp.. berjenama tu.
    cap ayam pun ada takde masalah

    kecuali link bersebelahan wayar letrik.. arrr tu problem sket. lost data.

    kalau cat5e no problem kecuali cross or melilit letrik or signal cable lain.

    test :

    try cable melebihi 8m secara bersebelahan ( swicth ke pc/laptop ) ok tak
    try guna swicth lain dan cable melebih 8 meter ... ok tak.

    problem :
    swicht/hub weak signal .. tukar baru.
    kalau ada router - mungkin di set ke short range maka pendek la range meter tu support.
    macam ngan swicth/hub jika ada management controller.. kena configure kat situ.

    solution :

    test cable rj45 melebehi 8 meter ngan tested tools ...kalau ok ... bukan masalah cable.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    arulsr
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 139
    Location : KL - N9 - MLK
    Job/hobbies : IT Specialist
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Problem cable cat 5 x blh lebih 8 meter

    Post by arulsr on Thu Jun 04, 2009 1:00 pm

    switch problem kut..

    szahari
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 1
    Registration date : 12/07/2009

    Re: Problem cable cat 5 x blh lebih 8 meter

    Post by szahari on Sun Jul 12, 2009 9:24 pm

    check dgn cable tester semua connection ok tak? walaupun x guna semua connection (ada 8 connecntion) dalam cat5 cable, utk mudah pastikan semua connected to both ends.. kadang2 masa 'crimping' rj45 connector tu mgkin ada yg x contact dengan pin dia...

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Problem cable cat 5 x blh lebih 8 meter

    Post by HelpDesK on Tue Jul 14, 2009 10:07 am

    Kalau network card korang gigabits ok gak... direct cucuk ke pc/laptop dan boleh test terus samada cable atau switch tu yg problem.

    rezd
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 3
    Registration date : 10/03/2009

    Re: Problem cable cat 5 x blh lebih 8 meter

    Post by rezd on Wed Oct 07, 2009 10:39 pm

    ayoi wrote:The Simple Answer:

    cat5
    aku guna amp.. berjenama tu.
    cap ayam pun ada takde masalah

    kecuali link bersebelahan wayar letrik.. arrr tu problem sket. lost data.

    kalau cat5e no problem kecuali cross or melilit letrik or signal cable lain.

    test :

    try cable melebihi 8m secara bersebelahan ( swicth ke pc/laptop ) ok tak
    try guna swicth lain dan cable melebih 8 meter ... ok tak.


    aku sejak pakai switch dlink des**** ape ntah aku lupe..dengan dilengkapi cat5e...
    LAN kejap2 disconnected...macam biskut...kejap ade kejap tak...
    mungkin ke sebab:
    -salah satu switch di floor sebelah bebetul dekat ngan soket letrik dan suis aircon utk floor tu?(jarak tak sampai 50cm)
    -atau terlalu dekat dengan pc(jarak tak sampai 1 meter)
    -atau switch terlalu dekat dengan

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Problem cable cat 5 x blh lebih 8 meter

    Post by ayoi on Thu Oct 08, 2009 2:18 am

    cuba tukar swicth lain amik router 4 port or apa2 hub or swicth try dulu
    tak semesti dekat ngan letrik connection problem.

    ini jika melilit.... itupun depend on letrik cover dia.

    biasa problem cam tu.. swicth hang sebab letrik tak stabil atau swicth memang ada problem mungkin ada terkena kilat b4 ni.. atau ada sesetengah pc problem with nic card...


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    rezd
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 3
    Registration date : 10/03/2009

    Re: Problem cable cat 5 x blh lebih 8 meter

    Post by rezd on Thu Oct 08, 2009 1:14 pm

    ooo...ok...nanti aku try....mekasih encik ayoi....nak tgk sat ape ade kat stor tu...aku rase ade lagi kot hub smc tu hah...

    Sponsored content

    Re: Problem cable cat 5 x blh lebih 8 meter

    Post by Sponsored content Today at 4:53 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:53 pm