Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    virus menukar video file ke application file

    Share

    kid_carbon
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 02/05/2009

    virus menukar video file ke application file

    Post by kid_carbon on Wed Jun 03, 2009 12:39 pm

    salam...ermm aku ada satu problem skrg ni...semua file video 3gp aku telah di tukar ke file application (.exe) and size file tu semua jd 64kb je..camna aku nk buang virus tu arr..td aku try cari2 aku ada jumpa satu file codec.exe dgn autorun utk codec.exe tu kat dlm pendrive aku...skrg ni cam ne aku nk dpt kn video tu..and skrg ni aku dh xleh nk install gom player kat pc aku..minta tlg bg pendapat sikit

    meteora11
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 53
    Location : atas bumi bawah langit
    Registration date : 04/05/2009

    Re: virus menukar video file ke application file

    Post by meteora11 on Wed Jun 03, 2009 12:43 pm

    huhu..
    dh xde hrapan bro..
    virus tu dari indo... Rolling Eyes

    kid_carbon
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 02/05/2009

    Re: virus menukar video file ke application file

    Post by kid_carbon on Wed Jun 03, 2009 3:17 pm

    ye ke..ces...ermm skrg ni aku nk install gom player atau windows media clasic pon xleh..aku dh format local C..tp local D xlg..kena format local d gak ke

    xenomorf
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 239
    Location : BehinD ThE WaLL
    Registration date : 26/03/2009

    Re: virus menukar video file ke application file

    Post by xenomorf on Wed Jun 03, 2009 3:19 pm

    oo.. ko scan ja komp ko dgn AV (update terbaru). File ko tu x hilang pun. cuma kena hidden. virus tu copy nama fail video ko tp gn ext EXE.

    klu ko nk kerja senang supaya ko dpt tgok hidden file, cari ANSAV.

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: virus menukar video file ke application file

    Post by wanjihan on Wed Jun 03, 2009 4:13 pm

    usahakan dahulu utk repair windows dan clean-kan windows ko tu dari pada virus, baru la ko usahakan utk dapatkan balik file tu. kalo ko repair fail tu or backup... virus ttp ada dlm windows.. so aku sarankan, setelkan hal virus dlm windows ko tu dulu.

    kid_carbon
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 02/05/2009

    Re: virus menukar video file ke application file

    Post by kid_carbon on Wed Jun 03, 2009 4:24 pm

    huh aku dh delete folder video tu..xpa2 aku recover balik nti..thanks...

    meteora11
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 53
    Location : atas bumi bawah langit
    Registration date : 04/05/2009

    Re: virus menukar video file ke application file

    Post by meteora11 on Wed Jun 03, 2009 6:26 pm

    virus mcam ni ade 2 versi...
    aku skong ape yg g-han gtau...
    usahkan dlu utk repair...

    mr_sparrow
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 152
    Age : 26
    Location : kdg2.. kat rumah... kdg2... kat cc.... kdg2..kat..
    Job/hobbies : amar makruf nahi mungkar
    Registration date : 19/02/2009

    Re: virus menukar video file ke application file

    Post by mr_sparrow on Wed Jun 03, 2009 7:29 pm

    nie aku bg taw cara nk buang virus secara manual

    1.ko kill(matikan)process yg mencurigakn...kalo task manager x de..gugel cari procces explore...aku saran kn ko guna process explore sbb ko buleh taw sekali process tu dr folder mn

    2.lepas tu ko donlod explore xp yg lambang kpal tu..software ni nk view hidden file..ko msuk drive c ko tgk file autorun virus.. ko bka guna wordpad..ko tgk nm pa virus tu..pastu ko delete autorun tu beserta sekali dgn file virus yg ko tgk dlm autorun td..pastu msok c:\window\system\..tgk kt situ...then dlete file virus...pastu masok c:\window\system32\ dlte file virus..ko tgk kt D: (kalo ko da drive D lar) dlete gk file virus kt situ...file virus yg aku mksudkn tu file yg nama dia sbjik dlm autorun yg ko bk td..ok phm

    3..ok virus dh clean n clear ko repair lak registry...insyaallah berjaya..haa lg stu kt startup ko kna buang gk ko disable kn process dia...aku lpe lak software tu nm apa...AUTORUN kot

    4..lepas tu ko blanja aku mnum sbb penat aku taip ni..


    p/s: kalo nk sng guna ja antivirus...


    Last edited by mr_sparrow on Wed Jun 03, 2009 8:28 pm; edited 2 times in total

    ammartok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 302
    Age : 22
    Location : Jenderam,Sepang
    Job/hobbies : Godek PC
    Registration date : 06/03/2009

    Re: virus menukar video file ke application file

    Post by ammartok on Wed Jun 03, 2009 8:08 pm

    haha...sparrow kuat minum...haha...TS follow saje instruction tuh...ak bace sng faham...thanks sparrow...

    meteora11
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 53
    Location : atas bumi bawah langit
    Registration date : 04/05/2009

    Re: virus menukar video file ke application file

    Post by meteora11 on Wed Jun 03, 2009 9:32 pm

    virus ni ade installer...
    jadi ko bka file hidden n prgi kt program files,cari codex.exe...
    lpas tu g kat registry,fine nme virus tu...delete......

    Sponsored content

    Re: virus menukar video file ke application file

    Post by Sponsored content Today at 2:14 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 2:14 am