Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Share

    Noning
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 109
    Age : 36
    Location : Land Below The Wind
    Job/hobbies : Eat...Eat...Eat...Sleep zzzzzzzz
    Registration date : 12/05/2009

    Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by Noning on Wed Jun 03, 2009 2:36 am

    Berikutan daripada beberapa perbincangan berkenaan model Compaq model V3000 series sebelum ni, saya bukakan topik ni utk berbincang, berkongsi masalah, maklumat dan mungkin penyelesaian yg dapat diusulkan (mana tahu) Razz

    Apa-apa pun, saya mulakan dgn masalah "OC - Over Clocking" dimana tak semua mahir melakukannya. Namun ada perisian yg dapat membantu anda khususnya pemilik Compaq V3000 yg menggunakan GC/chipset nVIDIA. Sila la cuba download kat siggy, keputusan mungkin berbeza tapi saya masih berminat utk berkongsi maklumat dgn semua pemilik V3000 series.

    Daripada memikirkan kenyataan bahawa model nie "Failure Product", adalah baik kita cari penyelesaian yang boleh dilakukan atau sekurang-kurangnya mengimbangi kelemahan yg ada dlm model ni.

    P/S: sebelum guna nTune, baca bebaik manual guidenya. Tak payah nak terhegeh-hegeh Laughing

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by wanjihan on Wed Jun 03, 2009 3:07 am

    aku pernah pakai laptop model ni... now aku dah jual. masalah yg aku hadapai ialah temp dia yg mmg bleh dikatakan panas. letak atas keja.. dgn meja2 tu skali panas.. tu problem yg aku hadapi. dr segi perfomance, takde masalah lah... dkt setahun jgk pakai.

    ammartok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 302
    Age : 22
    Location : Jenderam,Sepang
    Job/hobbies : Godek PC
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by ammartok on Wed Jun 03, 2009 3:31 am

    laptop nie mmg panas...ini yg mmbuatkan ak panas... Mad

    54m4d
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 154
    Location : Tanah Melayu
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by 54m4d on Wed Jun 03, 2009 9:33 am

    Panas satu hal,klu guna bateri mmg sekejap abis dlm 1-2jam setengah je..

    Neutral

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by sawi on Wed Jun 03, 2009 11:30 am

    Compaq model V3xxx mmg terkenal dgn kepanasan, dan ramai pengguna yang dah alami masalah overheating. Antara simptopm2 nya :
    -turn on, no display
    -blh on, tp blank screen masuk masuk windows
    -tgh2 guna, hang, restart blank screen
    -masuk safe mode ok, tp restrat blank screen
    -format smua ok, tapi masa install graphic driver hang, reboot blank screen.
    -dan lain2.

    HP sendiri pernah membuat FREE repair/replacement/tukar mobo utk laptop model ni satu masa dahulu. Kalau di Malaysia taktau la, tp kat luar negara mmg ada recall balik pada model2 ni.

    Kalau nak Overclock model V3xxx fikirkan dulu. Tanpa OC pun suhu dh pada tahap bahaya.

    Sebab overheating ni mungkin byk, antaranya air flow yg tak bagus, dan juga kita sendiri tahu nvidia chipset ni mmg panas, kalau mobo biasa dgn big heatsink, big fan pun panas, apalagi dgn small/compact heatsink & slow air flow dlm laptop.


    ---tambah sket lagi
    dah 2 client aku hantar compaq v3000, kedua dua masalah sama.


    Last edited by sawi on Wed Jun 03, 2009 12:41 pm; edited 1 time in total

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by sheikomatic on Wed Jun 03, 2009 11:32 am

    aku pun ada laptop v3000, tapi pakai intel core 2 duo T5750 2.0GHz, chipset 945G kalau tak silap.. Cuma problem pasal panas, ade kipas macam take je, tak rasa angin pun.. sampai keyboard pun panas Mad

    Laptop v3000 ni bukan masalah AMD atau Intel, tapi masalah airflow dalam laptop tu sendiri.

    P/S=Seelok-eloknya kalau proc dah lebih 70C tak payah la oc, tak berbaloi, dapat oc sikit je tapi panas melampau


    Last edited by sheikomatic on Wed Jun 03, 2009 5:37 pm; edited 1 time in total

    sleyer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 117
    Registration date : 21/04/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by sleyer on Wed Jun 03, 2009 4:32 pm

    sawi wrote:Compaq model V3xxx mmg terkenal dgn kepanasan, dan ramai pengguna yang dah alami masalah overheating. Antara simptopm2 nya :
    -turn on, no display
    -blh on, tp blank screen masuk masuk windows
    -tgh2 guna, hang, restart blank screen
    -masuk safe mode ok, tp restrat blank screen
    -format smua ok, tapi masa install graphic driver hang, reboot blank screen.
    -dan lain2.

    HP sendiri pernah membuat FREE repair/replacement/tukar mobo utk laptop model ni satu masa dahulu. Kalau di Malaysia taktau la, tp kat luar negara mmg ada recall balik pada model2 ni.

    Kalau nak Overclock model V3xxx fikirkan dulu. Tanpa OC pun suhu dh pada tahap bahaya.

    Sebab overheating ni mungkin byk, antaranya air flow yg tak bagus, dan juga kita sendiri tahu nvidia chipset ni mmg panas, kalau mobo biasa dgn big heatsink, big fan pun panas, apalagi dgn small/compact heatsink & slow air flow dlm laptop.


    ---tambah sket lagi
    dah 2 client aku hantar compaq v3000, kedua dua masalah sama.


    yg ni aku setuju sangat2 .. 4 laptop aku v3000 model yg sama proc yg same .. kong jugak ... hantar ke Hp dia org kata mobo problem ... harga dalam 1.2k utk repair ... aku call hp teknikal dia .. mobo klu repair akan tukr ke model mobo lain ke .. dia kata same je dengan sebelum ini .. so aku tanye balik adakah masalah same akan timbul sethn akan dtg .. dia x sure... dam! ... klu korng nak tau v3000 proc amd waranty 2 thn hanya model ini saja yg 2thn lain2 model 1thn ... aku cadangkan kt korang JANGAN BELI MODEL V3000 ni proc amd atau intel ... jangan sesekali beli .. klu nak beli model lain ..v3000 murah sebb tu la cpt kong

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by wanjihan on Wed Jun 03, 2009 4:35 pm

    v3000 tak dikeluarkan lg dipasaran.. kalo ada jual pun yg second2 @ yg recond jer...

    sleyer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 117
    Registration date : 21/04/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by sleyer on Wed Jun 03, 2009 4:44 pm

    hp memang scammer .... &@&*)@)$@*($@()@()&)@*)*@$_*(@_=9- sialan!

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by sheikomatic on Wed Jun 03, 2009 5:50 pm

    dah terbeli nak buat camane, pakai je la selagi boleh guna..Aku bagi ayah aku je pakai, guna untuk baca berita online je lah..
    Tapi yang tak puas hati, even baca berita online je pun dah overheat kaw2.. Mad

    Tak sempat lagi nak try undervolting proc tu.. Sape2 tahu software untuk force kipas laptop tu 100% boleh la share, software SpeedFan pun tak boleh guna.

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by sawi on Wed Jun 03, 2009 10:24 pm

    kepada pemilik V3000...
    kalo rasa tak berapa sayang dh laptop tu, ada cara boleh buat nak bagi lebih sejuk.

    -kalo ada bajet, try beli coolerpad yg dr jenis aluminium, yg bagus airflow, tp harga maybe hampir rm100 atau lebih. Tapi dgn coolerpad, suhu maybe tak turun banyak mana sgt.

    -cara ni maybe ganas, kalau tangan tu ada seni & ada kemahiran/pengalaman utk bukak casing laptop. Buka dan buat lubang air flow tambahan. Dan utk buat ni jgn pandai2 kalau tak yakin, nnt dari boleh pakai terus buang Twisted Evil . Kena pastikan ada alat2 yg cukup utk tebuk lubang, drill + skill. Dan lubang yang dibuat kena betul2 design lokasi supaya tak kacau hardware lain.
    -boleh juga buat custom cooler pad punya fan, supaya fan ada betul2 tepat dengan lubang yg dibuat. Ada yang berani? Twisted Evil

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by sheikomatic on Wed Jun 03, 2009 11:02 pm

    kalau pakai processor intel boleh try undervolting.. Undervolting ni kurangkan voltage processor kepada value paling minimum, heat released pun turun mendadak..

    Aku dah undervolt compaq v3000.. dari max 82C jadi max 69C je.. Dah stress test guna Orthos 15 minit takde masalah, sekarang tengah stress test guna Prime95 5 jam..

    Sebenarnya temperature maksimum sebelum undervolt tu lebih dari 82C, aku tak berani nak biar full load lagi lama, takot rosak..
    Skang ni rileks je full load, max 69C

    castromakavelli
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 66
    Registration date : 25/05/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by castromakavelli on Thu Jun 04, 2009 1:52 am

    Aku tgh guna V3000 la ni online Forum putera....mmg ada masalah heating... Yang lain ok je...takde pon Hang2..

    joehari
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 12
    Registration date : 19/05/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by joehari on Thu Jun 04, 2009 4:23 am

    aku pakai lappy model ni la.....panas tu memang panas....tapi aku ada solution tersendiri....selalunya lappy ni panas kat handpad belah kiri.....sebab bawah tu ada hardisk....so aku lapik apa2 yg bawah tu macam buku ka....jadi kurang la panas....jangan letak atas bantai....lapik la ngan buku ka bagi panas 2 kuar.....model ni bagi aku memang best la dr C700.....sebab shining.....tapi sayang la cepat panas....la ni bateri pun dah kong.....dengaq kata HP ada wat replacement bateri untuk model ni.......xtau la toi ke x......kalau betoi fuh! memang berbaloi

    Noning
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 109
    Age : 36
    Location : Land Below The Wind
    Job/hobbies : Eat...Eat...Eat...Sleep zzzzzzzz
    Registration date : 12/05/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by Noning on Thu Jun 04, 2009 10:26 am

    sheikomatic wrote:kalau pakai processor intel boleh try undervolting.. Undervolting ni kurangkan voltage processor kepada value paling minimum, heat released pun turun mendadak..

    Aku dah undervolt compaq v3000.. dari max 82C jadi max 69C je.. Dah stress test guna Orthos 15 minit takde masalah, sekarang tengah stress test guna Prime95 5 jam..

    Sebenarnya temperature maksimum sebelum undervolt tu lebih dari 82C, aku tak berani nak biar full load lagi lama, takot rosak..
    Skang ni rileks je full load, max 69C

    oh ada cara guna "undervolt" yer?? amcm tu? bole bagi tutorial skit? kongsi-kongsi la bro What a Face

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by sheikomatic on Thu Jun 04, 2009 10:57 am

    software tu nama RMClock, untuk adjust vcore processor laptop tu, tapi kalau proc amd susah sket nak guna..

    aku tak dapat lagi apply setting tu masa startup, baru semalam try, tapi memang berkesan Very Happy

    Sini ada guide:
    A Guide to Undervolting your Processor
    Undervolt Laptop Guide - Intel C2D T7500
    The "Undervolting" Guide

    nakal
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 241
    Age : 38
    Job/hobbies : penolong pegawai perubatan
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by nakal on Fri Jun 12, 2009 9:34 am

    nie pengalaman aku masa mula2 beli laptop V3000 nie...yang aku tengah taip nie pakai laptop nielah..mula2 beli jer lepas bawa balik windows hang tak boleh tutup..dia stop takat "windows is shutting down jer". aku tel center dia soh antar sana....aku hantar jer dia tukar seketul mobo..aku bawak balik masalah bateri tak boleh cas plk ngan mobo baru..sekali lagi aku kesana....kali ke2 baru ok..aku fomat balik laptop nie...dia guna mobo yang brand hp pavillon punya...skang nie semua ok tahan lasak....takde masalah....cpu guna amd turion x2 1.9ghz

    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by SoNic_ATi on Mon Jun 15, 2009 9:45 pm

    ni aku nak mintak tolong kat sesiapa taw mcm mane nak buka lappy v3000....coz temp lappy ni makin menjadi2...so aku nak servis sikit lappy ni....tp xtaw nak bukak mcm mane....sesiapa boleh ajar sikit...kalau leh tunjuk dgn gmbr skali k............. Sad

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by sheikomatic on Mon Jun 15, 2009 10:09 pm

    Compaq Presario V3000 Notebook PC
    Mantenance & Service Guide

    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by SoNic_ATi on Tue Jun 16, 2009 12:03 am

    sheikomatic wrote:Compaq Presario V3000 Notebook PC
    Mantenance & Service Guide

    thanks bro............

    soul333
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 70
    Location : UiTM Shah Alam Kampus Puncak Perdana
    Job/hobbies : tido~
    Registration date : 06/06/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by soul333 on Tue Jun 16, 2009 12:05 am

    aku nak citer ketidakpuasan hati aku kat laptop version v3000...series yg lebih tepat v3828au... tyme aku bli tu..laptop ni sumer ok...cume cam biase la...driver laptop xdisertakan skali...... so aku pon dl la sumer driver die kat laman web official compaq...malangnye selepas aku format laptop ni mase da instal sumer driver baru aku pasan aku terlupe dl driver tok LAN.... aku pon cari la...malangnye takde kat official laman web die...bengang gile aku....sib baik google dpt tp bukan kat web rasmi compaq or hp.... bodonye compaq ngan hp... da la xbg driver pastu dlm official laman web pon xde....

    erm hal berkaitan laen..bg aku laptop ni x cpt panas sgt..asal kan pakai cooler pad..aku pakai cooler pad yg rm10 jerk da ok..cume kalau maen game baru la cpt rase panas..kalau wat keje or asignment biase2 ok je...

    psl oc tak brani nak wat..syg kat laptop ni walaupun tak puas ati...

    jiy
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 31
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by jiy on Thu Jun 18, 2009 3:15 am

    aku puny v3758tu intel c2duo T7500 2.2GHz skrg ni batt dh kong..cas masuk 4percent je..ssh nk bt kja kna gna current sokmo

    soul333
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 70
    Location : UiTM Shah Alam Kampus Puncak Perdana
    Job/hobbies : tido~
    Registration date : 06/06/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by soul333 on Thu Jun 18, 2009 11:46 am

    jiy wrote:aku puny v3758tu intel c2duo T7500 2.2GHz skrg ni batt dh kong..cas masuk 4percent je..ssh nk bt kja kna gna current sokmo

    sian kau bro..
    em aku kalau selain tak buat keje penting cam asignment...aku mmg cabut bateri tu...bateri aku stil leh tahan sejam lebih walaupun da setahun lebih pakai laptop ni....
    err sape tau bateri laptop model ape yg tahan lame

    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by SoNic_ATi on Thu Jun 18, 2009 12:17 pm

    soul333 wrote:
    jiy wrote:aku puny v3758tu intel c2duo T7500 2.2GHz skrg ni batt dh kong..cas masuk 4percent je..ssh nk bt kja kna gna current sokmo

    sian kau bro..
    em aku kalau selain tak buat keje penting cam asignment...aku mmg cabut bateri tu...bateri aku stil leh tahan sejam lebih walaupun da setahun lebih pakai laptop ni....
    err sape tau bateri laptop model ape yg tahan lame

    betul tu.....aku kalau guna lappy ni,aku akan cabut bateri dia juga....coz kalau guna karen n bateri ada memang cpt kong bateri.....skrg ni bateri aku still ok...cuma kalau aku lama xguna bateri tu....bila pakai msti bateri tu low,wlapn sblm tu dah cas penuh............ No

    jiy
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 31
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by jiy on Thu Jun 18, 2009 4:48 pm

    aku de pngalamn cmtu..batt dh cas penuh..bila buang dan nk pkai blk dh low

    Sponsored content

    Re: Compaq V3000 series (Luah Semua Kat Sini)

    Post by Sponsored content Today at 4:51 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:51 pm