Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Share

    joehari
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 12
    Registration date : 19/05/2009

    TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by joehari on Tue Jun 02, 2009 5:05 am

    kepada semua kawan2......sy minta tolong sangat2.....sy ni totally x tahu ttg PHP & MySQL.......sy kena belajar pasal 2 benda ni....Harap kawan semua bleh tolong sy........sy dah tension sangat!......sy try belajar dalam youtube........tapi xtau nak wat camana......sy dah download PHP myadmin.....tapi sy taktahu nak buat table macam mana......GM sy suruh sy wat table untuk link dengan branch lain for update senarai list nama pekerja........tolong la kawan2........jasa baik anda hanya allah saja yg membalasnya.......

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by OngBok on Tue Jun 02, 2009 9:39 am

    pc guna os windows ke linux.

    Hansz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 184
    Age : 29
    Location : Kuala Kangsar, Perak
    Job/hobbies : PHP, Design, Developing, Composing, Computer
    Registration date : 01/06/2009

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by Hansz on Tue Jun 02, 2009 9:55 am

    joehari wrote:kepada semua kawan2......sy minta tolong sangat2.....sy ni totally x tahu ttg PHP & MySQL.......sy kena belajar pasal 2 benda ni....Harap kawan semua bleh tolong sy........sy dah tension sangat!......sy try belajar dalam youtube........tapi xtau nak wat camana......sy dah download PHP myadmin.....tapi sy taktahu nak buat table macam mana......GM sy suruh sy wat table untuk link dengan branch lain for update senarai list nama pekerja........tolong la kawan2........jasa baik anda hanya allah saja yg membalasnya.......

    Kalau nak step by step, makan masa wooo... Tapi kalau rajin membaca, boleh la cepat tangkap...

    Pertama sekali, cari WAMP5 --> Download --> Run
    Ke-2, taip : http://localhost/phpMyAdmin
    Ke-3, Open New Table --> Create Row
    Ke-4, BACA TUTORIAL KAT PHP.net !

    Kalau step by step aku nak kena tunjuk sorang, sampai esok pun aku tak habis menaip :p

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by mrRemz on Wed Jun 03, 2009 12:33 am

    aku baca skit article pasal WAMP5. Ia merupakan satu software yang dilengkapi dengan Apache 1.3.31 ,PHP5, MySQL database ,PHPmyadmin and SQLitemanager. Maksudnya bila install WAMP5 smua pakej lengkap yang diperlukan untuk bina laman web (dynamik) akan diinstall smuanya. Tak perlu tercari2 dan download fail yg panjang.

    betul ker? kalau salah tolong sesaper betulkan. saya budak baru belajar.

    joehari
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 12
    Registration date : 19/05/2009

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by joehari on Wed Jun 03, 2009 12:38 am

    OngBok wrote:pc guna os windows ke linux.

    sy pakai windows.....XP

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by OngBok on Wed Jun 03, 2009 12:51 am

    kalau belum install apache package, sila install dulu.
    Boleh guna WAMPServer. Download kat sini.Wampserver

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by mrRemz on Wed Jun 03, 2009 12:58 am

    lepas donload WAMP5 dan install, apa pulak langkah seterusnya?
    kalau win xp lain, kalau linux lain, terangkan utk kedua nyer. tapi aku pakai dua os. xpsp3 dgn linux ubuntu 8.1

    joehari
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 12
    Registration date : 19/05/2009

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by joehari on Wed Jun 03, 2009 1:16 am

    Hansz wrote:
    joehari wrote:kepada semua kawan2......sy minta tolong sangat2.....sy ni totally x tahu ttg PHP & MySQL.......sy kena belajar pasal 2 benda ni....Harap kawan semua bleh tolong sy........sy dah tension sangat!......sy try belajar dalam youtube........tapi xtau nak wat camana......sy dah download PHP myadmin.....tapi sy taktahu nak buat table macam mana......GM sy suruh sy wat table untuk link dengan branch lain for update senarai list nama pekerja........tolong la kawan2........jasa baik anda hanya allah saja yg membalasnya.......

    Kalau nak step by step, makan masa wooo... Tapi kalau rajin membaca, boleh la cepat tangkap...

    Pertama sekali, cari WAMP5 --> Download --> Run
    Ke-2, taip : http://localhost/phpMyAdmin
    Ke-3, Open New Table --> Create Row
    Ke-4, BACA TUTORIAL KAT PHP.net !

    Kalau step by step aku nak kena tunjuk sorang, sampai esok pun aku tak habis menaip :p

    sy dah install wamp5 dah....dah masul localhost......phpmyadmin.....so sy dah masuk website PHP.net.....xda tutorial pun....konpius la bro.........

    joehari
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 12
    Registration date : 19/05/2009

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by joehari on Wed Jun 03, 2009 1:22 am

    Field
    Type
    Length/Values*
    Collation
    Attributes
    Null
    Default**
    Extra
    primary
    index
    unique
    fulltext

    bleh x kawan2 terangkan apa function untuk menu2 diatas? sy pun pening

    mfaizal2008
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 217
    Age : 36
    Location : Cyberjaya
    Job/hobbies : Technician
    Registration date : 01/03/2009

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by mfaizal2008 on Wed Jun 03, 2009 9:26 pm

    senang citer arr kan, ko boleh YM aku jer kat: penjejakawan2003
    aku bg tutorial online... F.O.C jerr...

    putrilinz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 105
    Registration date : 17/02/2009

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by putrilinz on Thu Jun 04, 2009 10:34 am

    blh gak kalo nk gune selain wamp..
    contohnye xampp..same je fungsi..

    putrilinz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 105
    Registration date : 17/02/2009

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by putrilinz on Thu Jun 04, 2009 10:42 am

    blh gak kalo nk gune selain wamp..
    contohnye xampp..same je fungsi..
    just bg pendapat utk gunakan server offline ni..

    chank
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 91
    Age : 28
    Job/hobbies : MIS OFFICER
    Registration date : 18/02/2009

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by chank on Thu Jun 04, 2009 11:12 am

    aku pun bak belajar jugak ko org memang bijak dan tolong org......

    putrilinz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 105
    Registration date : 17/02/2009

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by putrilinz on Thu Jun 04, 2009 11:38 am

    google je la..bnyk free source coding


    Last edited by putrilinz on Wed Jul 15, 2009 8:25 pm; edited 1 time in total

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by ayoi on Thu Jun 04, 2009 7:43 pm

    joehari wrote:kepada semua kawan2......sy minta tolong sangat2.....sy ni totally x tahu ttg PHP & MySQL.......sy kena belajar pasal 2 benda ni....Harap kawan semua bleh tolong sy........sy dah tension sangat!......sy try belajar dalam youtube........tapi xtau nak wat camana......sy dah download PHP myadmin.....tapi sy taktahu nak buat table macam mana......GM sy suruh sy wat table untuk link dengan branch lain for update senarai list nama pekerja........tolong la kawan2........jasa baik anda hanya allah saja yg membalasnya.......

    Link ke branch.. mmm kalau nak belajar tak sempat ...
    elok buat mengunakan software opensource yang sedia ada.

    install xampp wamp or apa apa web server mengunakan php apache mysql...
    dan download opensource CMS dan manage site tu kepada keperluan GM tu dan dlm masa tu boleh la belajar sambil membuat.


    *belajar bersama pratikal baru senang faham.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    linework
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 15
    Age : 28
    Location : cheras ->> Ayer Keroh
    Job/hobbies : Designing
    Registration date : 16/02/2009

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by linework on Fri Jun 05, 2009 11:23 am

    haha..orang2 kat atas ni xde ke solution yang solid??
    kalau korang asik suh org tu blaja sendiri, bek suh die tanya pakcik google jek..

    baiklah, start form basic, PHP ni aturcara utk dynamic website..guna untuk link2 kan aplikasi2 dlm web dengan database..

    apache webserver lak, lebih kurang cm proxy untuk letakkan file2 web kedalam server offline b4 deploy dlm server on9..

    secara peribadi, aku gunakan apserve..sama macam wamp5 and xampp..dia software pakage untuk apache, PHP and mysql..selalunya senang jek nak install..macam nak install game jek..org ramai gne bende2 ni pon sbb sng nak install banding manual installation yang satu2..

    utk soklan:
    Field
    Type
    Length/Values*
    Collation
    Attributes
    Null
    Default**
    Extra
    primary
    index
    unique
    fulltext

    1. field - nama attribute dalam table
    2. type - jenis attribute.biasanya banyak option (int/char/date/varchar etc)
    3. collation - aku x brape ingat sangat tp bende tu x penting sangat..
    4. attribute - maksudnye character utk jenis data.sama cam data type
    5. primary - data yang unik dan xkan sama dengan org lain.contoh cam nombor IC kte..


    yang lain tu x brape penting sangat..
    phpMyAdmin permudahkan kte dengan menyediakan GUI environment.maksudnya, kte x payah nak taip segala sql statement untuk buat database or table..

    database ni banyak dh di permudahkan dengan bantuan phpMyAdmin.kte blaja gne bende tu mcm blaja men game jek..

    yang jd cabaran nye ialah pada code dynamic iaitu PHP,ASP dan seangkatan denganya..
    masalah bila ko nak implement code2 tu utk di integrate dengan database yang kte dh buat..
    contohnya macam task yang ko dpt dr company ko..
    GM ko suh ko link kan table2 dlm database dalam web dan boleh diedit oleh staff2 die kan??

    1st, ko kene tngk database table die dlu..ape nama2 field dlm database
    2nd, bila dh tau nama2 field, ko buat code untuk connect kan php dengan database contohnya:

    <?php
    $con = mysql_connect("localhost","peter","abc123");
    if (!$con)
    {
    die('Could not connect: ' . mysql_error());
    }

    // some code

    mysql_close($con);
    ?>

    code diatas ialah contoh syntax untuk connect php dengan database..
    dengan guna PHP tu la ko buat link utk retrieve data dalam databse..

    bila dh connect, ko nak buat org tu boleh edit kan?ni contoh syntax nya:

    <?php
    $con = mysql_connect("localhost","peter","abc123");
    if (!$con)
    {
    die('Could not connect: ' . mysql_error());
    }

    mysql_select_db("my_db", $con);

    mysql_query("UPDATE Persons SET Age = '36'
    WHERE FirstName = 'Peter' AND LastName = 'Griffin'");

    mysql_close($con);
    ?>

    code diatas untuk update data dalam database..so, ko amik syntax2 kat atas ni and create satu file extension .php dan implement dalam wbesite company ko..

    pastu..settle..diharapkan penerangan aku yang lemah ni dpt membantu serba sedikit masalah ko daripada aku sibuk2 rep thred ko and suh ko blaja and cari kat pakcik google..well, sebenarnnya usaha utk belajar tu penting tp aku ingat pesan member aku, kalau manusia belajar sendiri hanya dengan buku sahaja, sebenarnya die belajar dengan setan sebab tanpa org lain yang melihat kesalahan kite, kita xkan tau ape yang kita belajar tu betul atau x..ingat, setan tu sangat hampir dengan kita seolah2 darah yang mengalir dlm badan..cewaahhhh..kan dh kene ceramah..

    untuk tngk banyak syntax berkaitan dengan php dan mysql, cuba blaja dekat cni:
    http://www.w3schools.com/PHP/default.asp

    or tanya pakcik google..serach jek php..banyak bende la kua nnt..
    smekom...

    ~Linework Studio~
    (web):www.lineworkstudio.org
    (email): linework.studio@gmail.com

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by OngBok on Fri Jun 05, 2009 1:19 pm

    dia orang tak tahu nak start dari mana.
    tu masalah bagi orang baru.

    aku cadang guna dreamweaver untuk buat interface dan connect ke DB.

    joehari
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 12
    Registration date : 19/05/2009

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by joehari on Sat Jun 06, 2009 2:44 am

    thanks bro linework.......ur the good teacher......keep in touch!

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by mrRemz on Fri Jun 12, 2009 2:26 am

    Yang aku faham ttg, dynamic web:

    1.form kena buat dgn html code save sbg form.html file
    2.form.php di buat utk handling dan bertindakbalas dengan data yg diperolehi dari form.html
    3.data yg telah ditindakbalaskan oleh form.php dihantar ke mySQL utk dimasukkan dlm database.

    betul tak aper yg aku cakapkan ni? kalau salah tolong betulkan.

    yg aku masih tak faham mcm mana nak gunakan phpMyadmin dgn Sql litemanager? adakah dua benda ni akan mengambil alih programming langguage utk PHP ngan mySQL sepertimana dreamweaver ambil alih programming langguage dari html coding dengan notepad?

    terima's

    Hansz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 184
    Age : 29
    Location : Kuala Kangsar, Perak
    Job/hobbies : PHP, Design, Developing, Composing, Computer
    Registration date : 01/06/2009

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by Hansz on Sun Jun 14, 2009 4:42 pm

    mrRemz wrote:Yang aku faham ttg, dynamic web:

    1.form kena buat dgn html code save sbg form.html file
    2.form.php di buat utk handling dan bertindakbalas dengan data yg diperolehi dari form.html
    3.data yg telah ditindakbalaskan oleh form.php dihantar ke mySQL utk dimasukkan dlm database.

    betul tak aper yg aku cakapkan ni? kalau salah tolong betulkan.

    yg aku masih tak faham mcm mana nak gunakan phpMyadmin dgn Sql litemanager? adakah dua benda ni akan mengambil alih programming langguage utk PHP ngan mySQL sepertimana dreamweaver ambil alih programming langguage dari html coding dengan notepad?

    terima's

    PHP akan panggil/hantar data yang ada pada SQL. INSERT/UPDATE/WHERE/dll
    SQL pulak akan hantar data yang ada dalam database kepada PHP.

    Pasal programming language pulak, Dreamweaver memang khas untuk HTML coding, PHP pun perlukan HTML coding untuk lengkapkan/mencantikkan laman web dari segi rangka. Kalau guna PHP 100% full coding, memang ada tambahan sedikit pada code2 HTML, contoh penggunakan " kena ubah kepada ' ataupun \". Tapi kalau nak mudah, gunakan full HTML language semasa gandingkan PHP Code sekali. Tetap boleh dibaca...

    Kalau nak yang lengkap dengan PHP Code Language, gunakan PHP Expert Editor / dzSoft PHP Editor. Masa taip code2 PHP, akan keluar cara coding tu seharusnya ditaip... :p

    Nak info panjang lagi ?? Kena rajin2 lah masuk sekolah (w3school)... Lengkap dengan coding basic and advanced...

    Note : Just my 2 cents... :p

    Sponsored content

    Re: TOTALLY tak tahu pasal PHP MySQL...........Tolong Ajarkan

    Post by Sponsored content Today at 8:24 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:24 am