Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Share
    avatar
    ariff360
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 214
    Age : 25
    Location : ambo anok kelate..asal ore pasir mas..demo?
    Job/hobbies : kelih ore..cari ore..make ore..
    Registration date : 19/02/2009

    Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by ariff360 on Fri Feb 20, 2009 9:52 pm

    hai geng2 putera..ni ade soalan untuk korg..aku daa sde jawapannye..tp,xpasti btol ke x..so,nk mitak jawapan drpd korang plak...klu nk upgrade ram,kne tgk ats spec mobo ke???ade org kate ade n ade kate xyah..so,ade jawapan yg lg ok x?
    avatar
    fadi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 258
    Age : 29
    Location : Ampang
    Job/hobbies : Main game ngan layan forum
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by fadi on Fri Feb 20, 2009 10:45 pm

    hmm...
    klu nk upgrade ram kne tgk la mobo 2 leh support smpai bpe Mhz.....
    avatar
    ariff360
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 214
    Age : 25
    Location : ambo anok kelate..asal ore pasir mas..demo?
    Job/hobbies : kelih ore..cari ore..make ore..
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by ariff360 on Fri Feb 20, 2009 11:03 pm

    oooo...klu kapasiti ram ok ke?cm 4gb ke..
    avatar
    bDk L@g3NDa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 213
    Age : 28
    Location : 127.0.0.1
    Job/hobbies : Asst. Technician
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by bDk L@g3NDa on Sat Feb 21, 2009 12:14 am

    ariff360 wrote:oooo...klu kapasiti ram ok ke?cm 4gb ke..

    Kapasiti RAM pun bgantung pada mobo juga..

    Ko check brape kapasiti maksimum yg mobo ko leh support..

    Leh check kat manual mobo ko atau cari je kat internet..

    Selain tu, klau mobo ko support smpai 8GB pun, tp ko pkai OS 32bit punye, x guna juga..
    avatar
    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by test0123 on Sat Feb 21, 2009 2:33 am

    tgk jugak ram lani ada mcam2 ddr2, ddr3. kalo ko nak upgrade ke 4gb so win ko kena guna 64bit baru ram akan fully utilize.
    avatar
    ariff360
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 214
    Age : 25
    Location : ambo anok kelate..asal ore pasir mas..demo?
    Job/hobbies : kelih ore..cari ore..make ore..
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by ariff360 on Sat Feb 21, 2009 9:35 am

    ehh..aku keliru r kapasiti ram ngan mhz tu...ade sape2 leh terangkan x??
    avatar
    daimon
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 245
    Age : 29
    Registration date : 12/02/2009

    Re: Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by daimon on Sat Feb 21, 2009 11:55 am

    ok, mcm ni...
    MHz = Megahertz (frekuensi - ko umpamakan kelajuan kenderaan)
    capacity / gigabyte = (capacity - load @ muatan lori, berapa banyak muatan boleh dia tampung)

    kiranya makin tinggi MHz ko, makin laju communication antara RAM dan proc berlaku...
    dan capacity @ size tu pulak menunjukkan berapa byk data dier boleh tampung (temporary @ sementara) sebelum data tersebut diproses @ yg dah siap proses utk dipaparkan end result)

    makin besar capacity RAM, makin banyak data dapat diproses dlm satu2 masa...
    dan makin tinggi MHz, makin laju communication antara RAM dan proc (tempat data diproses @ ko boleh umpamakan sbg otak bagi komputer)

    data ni bukannya bulat2 character @ numeric tapi ianya binary (0 dan 1)

    lebih lanjut dan detail

    RAM
    frekuensi RAM @ MHz


    Last edited by daimon on Sat Feb 21, 2009 11:56 am; edited 1 time in total (Reason for editing : ejaan~)
    avatar
    ariff360
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 214
    Age : 25
    Location : ambo anok kelate..asal ore pasir mas..demo?
    Job/hobbies : kelih ore..cari ore..make ore..
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by ariff360 on Sat Feb 21, 2009 1:54 pm

    ok2..tenkiu diamond..ambo dah faham..
    avatar
    dididudue
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 88
    Age : 37
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by dididudue on Sat Feb 28, 2009 12:46 pm

    resanya leh kot aku tnya kt sini
    cmne nk tgk spec mobo dlm window yek..
    aku xtau mobo aku leh support 32ke 64 ke @86..
    hehe..maklumle pengetahuan IT aku ni kurang
    avatar
    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 27
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by Razi_IBM on Sat Feb 28, 2009 1:25 pm

    mobo zaman sekarang ni semua dah support sampai 4 gb dah...
    kalau pakai mobo baru(batch 2006++) rasanya takde dah isu tak support ram besar/laju.(aku assume bukan nak upgrade sampai berbelas gb)
    avatar
    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 27
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by Razi_IBM on Sat Feb 28, 2009 1:36 pm

    dididudue wrote:resanya leh kot aku tnya kt sini
    cmne nk tgk spec mobo dlm window yek..
    aku xtau mobo aku leh support 32ke 64 ke @86..
    hehe..maklumle pengetahuan IT aku ni kurang

    kesilapan pemahaman nih..sepatutnya...
    32 bit=x86/x32 dan 64bit=x86-64/x64
    x86 atau x32 merujuk kepada 32bit.
    x86-64 atau x64 biasanya merujuk kepada 64 bit.(tapi tak semestinya contohnya,itanium ialah 64 tapi bukan based on i386;dan nyatanya orang tak sebut itanium sebagai x86-64)
    nama x86 ni diambik dari
    architecture intel i386 based on 32 atau 64.

    support 64 tu bukan bergantung kepada mobo,tapi processor,dan secara tak langsung processor mempengaruhi mobo kan?
    kalau pakai intel c2d atau amd athlonx64 atau yang lebih latest,bermaksud boleh support x64.(bukan native x64 ek..)
    avatar
    dididudue
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 88
    Age : 37
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by dididudue on Sat Feb 28, 2009 1:46 pm

    ooo kalo gitu aku pnye dual core (x sama kan ngan core2duo)
    jd aku pnye support x32
    xleh la kalu install window x86.. x gitu ke
    kalu salah tlg tunjukkan.. Smile
    avatar
    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 27
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by Razi_IBM on Sun Mar 01, 2009 6:26 am

    dididudue wrote:ooo kalo gitu aku pnye dual core (x sama kan ngan core2duo)
    jd aku pnye support x32
    xleh la kalu install window x86.. x gitu ke
    kalu salah tlg tunjukkan.. Smile

    aoila..32 ngan x86 secara general sama maksud..mana ada proc intel desktop yang tak boleh install windows 32 a.k.a 86..
    ermm..benda ni simple je,tapi mungkin aku ni takde bakat jadi pengajar..aku faham..huhu..

    oh ye..lupe pulak pasal dual core,tapi nak cakap payah sikit pasal dual core nih.tengok kat sini jela..well said.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Pentium_Dual-Core
    avatar
    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by sheikomatic on Sun Mar 01, 2009 4:57 pm

    ariff360 wrote:hai geng2 putera..ni ade soalan untuk korg..aku daa sde jawapannye..tp,xpasti btol ke x..so,nk mitak jawapan drpd korang plak...klu nk upgrade ram,kne tgk ats spec mobo ke???ade org kate ade n ade kate xyah..so,ade jawapan yg lg ok x?

    for sure kene tengok mobo dulu.. first, kne tengok mobo tu support brape maximum ram, 2GB ke 8GB ke..

    second tengok Frequency ram yang mobo tu support, 667Mhz ke 800Mhz ke..
    kalau mobo tu support 800Mhz, maknanye korang boleh pakai ram 800Mhz dan ke bawah..
    contoh, 800mhz, 667mhz, 533mhz, 400mhz, 266mzh, 133mhz..

    third, tengok slot ram kat mobo tu plak, jenis ram tu, DDR ke, DDR2 ke, DDR3 ke..
    Long DIMM ke SODIMM..

    so the moral of the story memang wajib tengok spec mobo dulu
    avatar
    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by Hiruka on Mon Mar 02, 2009 1:03 pm

    Yer Mobo tu umpama Platform untuk Hardware yg bakal Install disitu. SO mmg kena tgk Spesifikasi Mobo.. Very Happy
    avatar
    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by sheikomatic on Mon Mar 02, 2009 7:24 pm

    yup, motherboard tu as platform je.. ambik je motherboard jenis mane pun, same je..
    Lain la for overclockers, chipset pentingggg!!!!
    avatar
    haziqnet
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 85
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by haziqnet on Wed Mar 04, 2009 11:50 pm

    huhuh bro2 di atas mmg pro betul...pemahaman aku mengenai perbezaan 32bit ngan 64bit dah makin bertambah...tp x byk game2 lama yg leh install guna 64bit tak???kebanyakan game yg latest pun bukan kesemuanya support 64bit betul tak apa yg aku ckpkan nih...so klu mcmtu dari segi term of sastified lebih baik ambil yg boleh install byk game (32bit) dari yg install certain2 game jer (64bit)...tp nih cuma mengikut pemahaman aku...so klu ada salah aku arap otai2 len la tunjukkan jln yg benar...

    P/S : jgnla ada otai yg marah2 sbb aku nih bab2 fakta nih mmg x bape pandai...aku lebih pandai gunakan logikal drpd fakta...sbb fakta nih maknanye benda yg sahih dan x boleh disangkalkan...logikal still boleh disangkal dan boleh diterima pakai....huhuhu...wasalam...

    zarina
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 9
    Age : 27
    Location : Kuala Kerengganu
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by zarina on Mon Apr 27, 2009 1:34 pm

    sy bru nk mdalami it..
    mobo tu ape?
    sy bru stdy sbb kene naik taraf RAM...
    avatar
    sollehudin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 190
    Age : 27
    Location : kl
    Job/hobbies : student/gaming
    Registration date : 22/02/2009

    Re: Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by sollehudin on Wed Jun 17, 2009 3:19 pm

    zarina wrote:sy bru nk mdalami it..
    mobo tu ape?
    sy bru stdy sbb kene naik taraf RAM...
    mobo tu motherboard..
    singkatan de je..

    Sponsored content

    Re: Upgrade RAM kena ikut spec Mobo ?

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Tue Aug 22, 2017 10:54 pm