Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Domain....Web Hosting.....Web Server etc.....

    Share

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Domain....Web Hosting.....Web Server etc.....

    Post by pampersDry on Mon Jun 01, 2009 2:31 am

    salamm....
    aku skrang nie tngah bengong....wuwuwuwuw....kebengongan aku bemula bila aku regis domain untk satu compeni ni....alkisahhhhhh....

    aku dftar domain "www.site.my" dgn exabytes....aku dh modified NS dia dan web 2 pown dh leh online....permasalahan bermula bila tokei kompeni nie nk aku buat email diorang sndri "name@site.my".....maka aku pown create la satu subdomain "mail.site.my".... tp hosting aku nie cma bg 5 akaun email jaa walhal staf kompeni nie beratuihhh....

    pertanyaan :

    1) klu kta create subdomain....dia just create folder ja ka??
    2) mcm mna aku nk setkan MX record atas "mail.site.my" nie??
    3) subdomain bleh ada CNAME dia sndrie ka?? klu bleh mcm mna nk setkan???
    4) ada bnyak lg pertanyaan akan menyusulll.....


    aku skarang nie kompiussss..... aku dh x dpt nk bezakan CNAME,A Record,NS,MX record... tolong ya otai2....



    p/s : mod klu eden salah tempat bertanya tlng pindahkan ehh....sb bhgian networking lock....x leh nk post.... tenkeu

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Domain....Web Hosting.....Web Server etc.....

    Post by OngBok on Mon Jun 01, 2009 3:38 am

    Nak buat emel sendiri tak perlu create subdomain.

    bila create subdomain, akan create folder.
    ko boleh check dalam cPanel.

    Hansz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 184
    Age : 29
    Location : Kuala Kangsar, Perak
    Job/hobbies : PHP, Design, Developing, Composing, Computer
    Registration date : 01/06/2009

    Re: Domain....Web Hosting.....Web Server etc.....

    Post by Hansz on Mon Jun 01, 2009 3:54 pm

    Email akan jadi Your_MaiL@site.my

    Cara nak add user check your CPanel, pastu click kat icon Webmail

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Domain....Web Hosting.....Web Server etc.....

    Post by pampersDry on Mon Jun 01, 2009 5:33 pm

    OngBok wrote:Nak buat emel sendiri tak perlu create subdomain.

    bila create subdomain, akan create folder.
    ko boleh check dalam cPanel.
    ohhh yaka?? eden skung nie nk try google apps..... nk try dluu.... so kna tkar MX record je la kann....btol x....dkt cPnael nie cma ada tukar MX record jaa....





    **updated : x bleh laaaa.....bla aku masok email.site.com dia kuar error 404..... sb pa ehh???

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Domain....Web Hosting.....Web Server etc.....

    Post by sawi on Mon Jun 01, 2009 5:52 pm

    1... Guna default webmail dlm cpanel.
    *Kalau guna default webmail dalam cpanel, kalau hosting company limit email = 5 user, mmg takleh la nak add semua staff.
    *Tapi kenapa 5 user jer? Sbb aku langgan hosting murah rm80/year pun dapat unlimited email user. Sbb aku usya pakej2 dalam exabytes tu semua unlimited email, taktau la kalau aku tak jumpa. Ke beli dengan reseller yg limitkan email acc.?
    *Lagi satu kelemahan kalau guna webmail dlm cpanel, bandwidth & hdd space akan guna dr pakej hosting anda. Kalau pakej hosting tu 20GB, maknanya tak sampai 20GB la space utk webmail, katakan 5GB spare utk web/image, 15GB utk email, kalau ada 100 staff = bahagi sama rata 15GB, amat sikit space webmail anda.

    2...Guna Google Apps
    *Webmail Space hampir pada no limit. Google Apps aku skarang dh 7GB
    *Webmail User, boleh letak masa ko isi form registration, letak la 500/1000 & blh request additional bila perlu.
    *Webmail takkan down kalau server hosting down
    *Content webmail tetap ada walau ko delete semua folder hosting.
    *Utk tukar MX record supaya point subdomain mail.xxx.xxx pada google apps. Biasanya semua technical support syarikat hosting dah ada senarai MX records. Ko email/chat jer ngan support hosting, buat request. Dkt cPanel mmg takde option tukar MX records. kalau ada pun utk hosting mahal2 Very Happy

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Domain....Web Hosting.....Web Server etc.....

    Post by pampersDry on Mon Jun 01, 2009 9:02 pm

    aku pnya hosting free pnya...ada limitation.....x leh nk wat custom DNS,Cname.....
    tpppp....dia ada provide tukau MX record...pastu bg advise guna Google apps....so aku pown set laaaaa.....yg aku pning 2.... google suh aku taruk Cname record dkt mail pnya pa ntah....tu yg aku pening 2....

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Domain....Web Hosting.....Web Server etc.....

    Post by sawi on Mon Jun 01, 2009 10:57 pm

    err aku buat takde plak. cuma bila aku dh buat subdomain, email je hosting kata nak guna g.apps pada subdomain, selesai.

    maybe byk options baru la tu, aku buat setahun lalu.

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Domain....Web Hosting.....Web Server etc.....

    Post by pampersDry on Tue Jun 02, 2009 1:08 am

    sawi wrote:err aku buat takde plak. cuma bila aku dh buat subdomain, email je hosting kata nak guna g.apps pada subdomain, selesai.

    maybe byk options baru la tu, aku buat setahun lalu.
    ok aku dh set suma...MX record...tp still x leh access.... error 404.... kna create subdomain dlu ka??? bro ongbak ckp x pyh.... scratch

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Domain....Web Hosting.....Web Server etc.....

    Post by sawi on Tue Jun 02, 2009 10:31 am

    MX record tu ko point ke mana?
    mcm aku..
    -create subdomain mail.xxx.xxx
    -email/call hosting bgtau nak guna google apps, url email mail.xxx.xxx, minta hosting tkr mx records @ buat apa patut, sejam dua siap, cuma kadang2 kena tunggu sampai 8jam utk dns server betul2 jumpa.

    kalau ko guna email sedia ada dlm cpanel, mmg takyah buat subdomain, akses trs jer dari url website -> www.xxx.xxx/webmail

    kalau nak mudah, buat subdomain, manual redirect subdomain mail.xxx.xxx ke login google apps. Yang ptg mx record supaya routing email tak masuk ke server hosting.

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Domain....Web Hosting.....Web Server etc.....

    Post by pampersDry on Tue Jun 02, 2009 7:50 pm

    sawi wrote:MX record tu ko point ke mana?
    mcm aku..
    -create subdomain mail.xxx.xxx
    -email/call hosting bgtau nak guna google apps, url email mail.xxx.xxx, minta hosting tkr mx records @ buat apa patut, sejam dua siap, cuma kadang2 kena tunggu sampai 8jam utk dns server betul2 jumpa.

    kalau ko guna email sedia ada dlm cpanel, mmg takyah buat subdomain, akses trs jer dari url website -> www.xxx.xxx/webmail

    kalau nak mudah, buat subdomain, manual redirect subdomain mail.xxx.xxx ke login google apps. Yang ptg mx record supaya routing email tak masuk ke server hosting.

    wokehhh....aku try tengokk...thanks broo

    Sponsored content

    Re: Domain....Web Hosting.....Web Server etc.....

    Post by Sponsored content Today at 9:52 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 9:52 am