Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Kelab Memanah??

    Share

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 31
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by kindaichi_hajime on Sat May 30, 2009 11:51 am

    a'ah..
    seingt aku time bru bkk maju juntion tu rmai artis pi memanah kt sne..
    sbb dlu kedai mak aku kt pertama complex..
    so tiap2 ari aku merayap pi sogo n len2..

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by raidizh AR on Sat May 30, 2009 12:44 pm

    uiks?? lorhh...ade ke kat bwh 2? ak salu gak g sane. tp xtau ad tmpt memanah yg ak tau slame ni kat sunway je.

    bule r... pm ak ble ko da pulang ke tanah air tau kin.. mak ko ad kdai ap kat pertama 2?


    --------------------------------------------

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 31
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by kindaichi_hajime on Sat May 30, 2009 12:59 pm

    laa yeke...hehe..
    ader tp kecik la gak..
    ader la dlm 10 lane kot.

    haaa..okehh...
    aku da bg pm kt ko ni..
    mak aku dlu bkk kedai jahit kt pertama tu..
    kalo ko pasan kt satu area tu,berderet kdai jahit..hehehe..
    tp mak aku skang da bkk kedai kt tmpt len..
    yg kt pertama still ader,tp da bg kt pakcik aku..

    luqolas
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 101
    Age : 30
    Location : Seremban
    Job/hobbies : PC Gaming
    Registration date : 17/05/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by luqolas on Sun May 31, 2009 3:52 pm

    korang tau tak katne kedai yg jual barang2 memanah? aku igt nak beli 1 set... kalo ada org wat taik ngan aku, aku nak tembak jek... ngeh3!!

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by raidizh AR on Sun May 31, 2009 4:12 pm

    hhahaha..xtau r luqolas

    ko xtry tgk kat G.S Gill, kat jln tar 2.. kot2 ade..hehehe

    alang2, bek ko bli senapang gajah je.. riban2 gak harge die..


    --------------------------------------------

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 31
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by kindaichi_hajime on Sun May 31, 2009 8:08 pm

    lukolas...
    kt MJ tu rasenyer brg2 dier..

    luqolas
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 101
    Age : 30
    Location : Seremban
    Job/hobbies : PC Gaming
    Registration date : 17/05/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by luqolas on Wed Jun 03, 2009 12:50 am

    MJ tu hape? metrojaya ke?
    G.S Gill aku tgok kat website dia xde product archery pun rai.

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by raidizh AR on Wed Jun 03, 2009 12:54 am

    luqolas wrote:MJ tu hape? metrojaya ke?
    G.S Gill aku tgok kat website dia xde product archery pun rai.

    tade ea? adehh... ak pn agak2 je 2... ntah la luqolas..


    --------------------------------------------

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 31
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by kindaichi_hajime on Wed Jun 03, 2009 2:48 am

    MJ tu maju juntion kt jln raja laut tu..

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by teri-chan on Wed Jun 03, 2009 8:43 am

    aku mcm tak perasan pulak.. ada ke kat maju junction tu? kat mana ye? arwah abh aku ada gk alatan memanah ni...

    yg jenis mcm ni tapi talinya putus.. nk pasang balik tak cukup kuat hehehe...


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 31
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by MalaYneuMaya on Wed Jun 03, 2009 10:57 am

    assalamualaikum...

    peh tu crossbow la kak teri yg dikasihi sekalian...bukan set memanah biasa... Laughing


    --------------------------------------------

    luqolas
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 101
    Age : 30
    Location : Seremban
    Job/hobbies : PC Gaming
    Registration date : 17/05/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by luqolas on Wed Jun 03, 2009 11:04 am

    kiter nak cari longbow tau! bukan crossbow! crossbow kalo depan2 sedap la tembak. tapi kalo jauh tak precise. longbow baru stealh kill. huhu...!!!!

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 31
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by kindaichi_hajime on Wed Jun 03, 2009 1:26 pm

    teri-chan wrote:aku mcm tak perasan pulak.. ada ke kat maju junction tu? kat mana ye? arwah abh aku ada gk alatan memanah ni...

    yg jenis mcm ni tapi talinya putus.. nk pasang balik tak cukup kuat hehehe...

    ader...
    kt tingkat bwh skali belah kiri...

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by teri-chan on Wed Jun 03, 2009 9:32 pm

    entah... dulu arwah abh aku suka mencuba sukan2 mcm ni.. mula2 menembak, kat padang UKM tu pastu memanah pulak... pun kat padang UKM. aku rasa dia dulu nk praktis tembak monyet kot.. sbb dulu arwah abh aku bukak kebun hehehhe...


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by raidizh AR on Sun Jul 19, 2009 11:26 am

    jom kuar beramai2 g memanah...heheh...


    --------------------------------------------

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by raidizh AR on Thu Aug 06, 2009 2:16 am

    weh luqolas, ko da g memanah ke? senyap je.. g sensorg, xhajak..

    kalo ko da bli set memanah 2, share2 la nk tgk.. ak pn cm berminat gk ni.. tggu berkemampuan nnt, ak nk rembat


    --------------------------------------------

    luqolas
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 101
    Age : 30
    Location : Seremban
    Job/hobbies : PC Gaming
    Registration date : 17/05/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by luqolas on Wed Sep 02, 2009 9:50 pm

    erk... aku tgh bz wat tender ler skng. dah jarang login putera. aku dah tak bz sok kiter sambung cret. aku pun masih belum jumpa kedai yg ada jual busur panah. aku dengar pakcik aku bgtau busur panah pun kene ada lesen gak. sebab bawah kategori senjata berbahaya. payah ar gini. aku ada rekod jenayah bnyk kali bunuh itik. susah nak dapat lesen. wakakakakau...!!

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by raidizh AR on Fri Sep 04, 2009 11:27 am

    wahh.. kne ade lesen ye? lesen memandu pn ak tade lg.. memanah apetah lg..

    bos ak br bli set memanah.. die memanah tiap2 hari sabtu kat blakang opis.. ade tanah lapang sket, tp xla besau mane

    set baru die 2 dlm rm1900.. kalo xsilap ak


    --------------------------------------------

    luqolas
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 101
    Age : 30
    Location : Seremban
    Job/hobbies : PC Gaming
    Registration date : 17/05/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by luqolas on Sat Sep 05, 2009 5:06 pm

    ko tak tanye bos ko lak dia beli mana set bow tu?

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by raidizh AR on Sat Sep 05, 2009 5:22 pm

    ak da xkje situ maa.. die bos ak mase pektikel.. xtnye la plak ak die bli ktne.. nnt kalo tesempak, ak tnye la


    --------------------------------------------

    taytrading
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 47
    Registration date : 11/03/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by taytrading on Sat Sep 12, 2009 8:29 am

    cross bow macam teri tu kalo beli baru sekranag rasanya kena ada lesen zaman say dulu masih takder, tu aja , yang ada trigger punya.. untuk recurve bow dan compound bow tak perlu lesen.. btw kedainya saya tau tapi kedai ni agak cekik darah.. kedai yang tak cekik darah x ingat kat mana tapi memang ada, kalo serius nak tau leh tlg je carikan
    untuk baru belajar, better bawa kawan/ cikgu or masuk persatuan sebab set beginner pun dah RM 400 lebih.. arrownya RM 25 sebatang, silap tembak hilang RM 25..., silap release bow(limb) leh terbelah 2... kalo persatuan punya xyah ganti hehehe , x leh main belakang rumah, depan target mesti berbukit kalo x der shooting range

    bila dah terer sket baru usha set betul nyer.. dalam RM 2.5 K, arrow dlm RM 85 sebatang, min 12 batang

    alatan wajib sukan memanah even beginner

    bow
    limb
    sight
    plunger button
    arrow rest
    arrow with spine
    string
    arm guard, chest guard, finger tabs ( yang ni sapa kulit kebal x payah)

    aksesori minimum
    bow stand
    quiver
    stabilizer

    thanks.... memanah adalah segala sukan yang memuaskan.. segala masalah dan tension boleh di releasekan bersama arrow.....

    taytrading
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 47
    Registration date : 11/03/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by taytrading on Sat Sep 12, 2009 8:36 am

    dan btw kekuatan minima yang perlu ada

    beginner
    kekuatan tarikan : 30 pound.. tahan selama 1 minit, average 72 kali satu sesi
    mass weight : 3 pound

    yang sebenar : 42 pound
    mass weight : 4-7 pound...

    boleh tembak 90-100 meter dengan tepat.......

    luqolas
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 101
    Age : 30
    Location : Seremban
    Job/hobbies : PC Gaming
    Registration date : 17/05/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by luqolas on Sat Sep 12, 2009 10:12 am

    Bagus la info awak. Ni mesti dah advance dalam sukan memanah ni kan? Kat Seremban saya tak tau la ada kelab memanah ke tak? Tapi kalau awak tahu kat mana2 yang terdekat leh kongsi sama.

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by raidizh AR on Sat Sep 12, 2009 10:19 am

    encik tay mcm da bese, salu g lapang sasar kat mane?

    ade risiko mencederekan diri sendrir x bg beginner nih?


    --------------------------------------------

    luqolas
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 101
    Age : 30
    Location : Seremban
    Job/hobbies : PC Gaming
    Registration date : 17/05/2009

    Re: Kelab Memanah??

    Post by luqolas on Sat Sep 12, 2009 10:22 am

    Ai rai, lepas aku post, refresh jek dah ada post ko... rajin!

    Sponsored content

    Re: Kelab Memanah??

    Post by Sponsored content Today at 9:55 am


      Current date/time is Tue May 31, 2016 9:55 am