Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    sains gunaan?

    Share

    nazihah_9119
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 18
    Registration date: 16/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by nazihah_9119 on Fri May 29, 2009 7:50 am

    kindaichi_hajime...saya tau ni dr blog sifu...selalunya saya rasa UiTM offer kat bdk2 diploma UiTM dulu wat degree baru buka kat luar...macam mrsm...kwn saya kata mara offer biasiswa kat bdk mrsm..pastu baru buka kat orG lain...saya dah tanya kat blog sifu..

    SOALAN

    Sifu,
    org kata klu saya g dip sn kt uitm , final year klu sy dpat CGPA yg baik dlm 3.8 ke ats saya dah dpt tmpt utk wt deg kt uitm? btul ke? klu saya g matrik org kata susah sbb kene byk bersaing dgn bdk STPM dan asasi..takut nnt x dpt course yg kte @ kne lelong klu CGPA kita rendah? btul ke? tp sya rase mmg x leh struggle kt matrik sbb 1 thn..klu 2 thn sy rase leh la..ape pendapat sifu tentang masalah saya? tp saya mmg bercita2 nk msk uitm cz org kata susah nk dpt tmpt kt sana..dan saya slalu dgr yg graduan uitm senang dpt keje dr graduan U lain..btul ke?

    JAWAPAN SIFU

    Nazihah,
    refer respons sifu kepada Is. Ia bolehlah dipanggil advantage berada dalam kampus. Jika dah pernah belajar dgn cemerlang di UiTM, maka UiTM akan utamakan graduannya dahulu yang memohon berbanding pemohon ‘luar’.

    NI PLAK ORG LAIN TANYA MCM SAYA GAK...JAWAPAN PON SAMA MCM SOALAN SAYA...

    1. Pelajar belajar diploma perakauan di UiTM dan kemudian sambung belajar Ijazah Perakaunan di UiTM juga.


    UiTM sememangnya beri peluang kepada pelajar asal UiTM sebelum pelajar diploma luar-UiTM. Tapi kalau pelajar dip.akaun tu hanya dapat 3.000 ke bawah, tapi pelajar diploma atau matriks lain yang dapat 3.4 ke atas, bukankah pelajar luar itu lebih baik dari pelajar asal-UiTM. dari segi logiknya pelajar luar-UiTM lebih layak tempat itu. Oleh itu sifu suka memilih bahawa graduan diploma Akaun UiTM sepatutnya juga memperoleh 3.5 ke atas utk layak bersaing masuk ke Ijazah sarjana Mudah Perakaunan di UiTM.

    tp kalau nak sambung degree kat U lain mmg la kena bersaing dgn bdk matrik n stpm..

    kalau nak sambung degree kat UiTM..saingan tak sengit sangat..sbb kita lepsan pelajar UiTM..dan yuran pon murah....hehehe.....

    e-asymetric
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 32
    Registration date: 20/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by e-asymetric on Fri May 29, 2009 3:45 pm

    ni pendapat saya....

    katakan pelajar ni dr diploma farmasi....uitm akan mengutamakan pelajar ini berbanding pelajar dr diploma jurusan lain yg berkaitan dan juga dr matrik dan stpm...

    sesetengah kos degree adalah sambungan dr diploma...cth: diploma kejuruteraan awam ad degree kejuruteraan awam,diploma kejururawatan ad degree kejururawatan...

    zul_pfs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 44
    Registration date: 24/04/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by zul_pfs on Fri May 29, 2009 4:18 pm

    Kelebihan belajar kat UiTM:
    1. Yuran murah dlm RM500/sem
    2. Kursus 98% dlm english (subjek agama dlm BM)
    3. Peluang sambung ke ijazah.. Insyallah kalau dapat 3.20 ke atas ada peluang sambung ke UiTM.. Tp kalau nk smbg ke kursus kritikal mcm medic@farmasi kena la dpt pointer tinggi..
    4. Nanti final year ada subjek keusahawanan untuk semua course, kursus ni la akn membantu pelajar lebih cemerlang bkn sahaja untuk buka bisnes, tp juga untuk promote diri ketika interviu nk minta keje..pendapat ak ler...

    Sekiranya korang xmalas atau xterleka dgn godaan di IPTA, maka peluang utk smbg degree sgt tinggi..

    pirdaus
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 65
    Registration date: 02/03/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by pirdaus on Sat May 30, 2009 7:29 am

    aku really suggest..batter ko gi check kat lowyat.net
    some case

    for diploma sains uitm 3.5 ablove bs matriks 3,5 above

    compete for degree mechanical engineering at UTM..not UiTM

    it'is more prefer to matriks..stpm student

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts: 1012
    Age: 30
    Location: KL
    Job/hobbies: Tengok bintang2..
    Registration date: 25/04/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by kindaichi_hajime on Sat May 30, 2009 10:43 am

    yup..
    more prefer to matriks n stpm..
    sbb tu kne wat plihan tepat sma ada nk amik diploma ni atau x..
    nnti xdpt smbng degree wat naya jer..

    asyila
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Female Number of posts: 10
    Age: 23
    Location: batu pahat
    Job/hobbies: student
    Registration date: 16/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by asyila on Sat May 30, 2009 6:02 pm

    habis tu sekarang nak wt camne?
    sy da pun trima diploma tu..
    ikutkan hati saya nak sangat pegi matrik..
    tapi prnts tak bagi...
    what should i do know? Sad

    200
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 45
    Registration date: 18/04/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by 200 on Sat May 30, 2009 8:23 pm

    bukan tak boleh..cume susah sikit je.
    result kene tiptop la.
    diploma pun boleh gi jauh..macam lecture aku sorang nih..skarang die dah jd prof..
    dulu die start kerje jd lab assistant je.
    kalau betul2 berusaha lalu mn2 path pun bleh berjaya..

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts: 1012
    Age: 30
    Location: KL
    Job/hobbies: Tengok bintang2..
    Registration date: 25/04/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by kindaichi_hajime on Sun May 31, 2009 1:48 am

    asyila wrote:habis tu sekarang nak wt camne?
    sy da pun trima diploma tu..
    ikutkan hati saya nak sangat pegi matrik..
    tapi prnts tak bagi...
    what should i do know? Sad

    bkn nk jtuhkn smngt..
    tp aku nk try sejujur yg bleh...mmg sukar dari dip...
    btw matriks pn kne score gler2 gak kalo nk dpt kos yg kite nk..
    kalo x dier cmpak kite je kt mana2 U yg kosong..

    aku prefer matriks than dip...
    pekate ko bncang dlu ngan parents..
    mayb zaman diorg dlu laen citer...zaman skang laen..

    nazihah_9119
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 18
    Registration date: 16/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by nazihah_9119 on Sun May 31, 2009 10:43 am

    ala..asyilla...tak yah risau la..mesti dpt sambung degree punya..kalau tak dpt sambung knp dia tawarkan dip tu???...saya jumpa ramai kwn yg mcm kita gak..dekat 10org..diaorg dpt matrik tp tak g pon...sy pon tak g matrik...saya ada kwn dia pon tak g matrik tp g dip sn cz mak dia suruh..mak dia dah ada phd tau...knp mak dia suruh msk dip sn??? sbb mak dia rasa dip sn ni lg baik dr matrik..saya pon cm2 parent tak bg g matrik...ada sorg kwn ayah sy..dia amik dip sn sekrang dah jd doc....yg penting kita usaha dpt pointer yg tinggi...mesti dpt sambung deg...okay...chaiyok!!!

    nazihah_9119
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 18
    Registration date: 16/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by nazihah_9119 on Sun May 31, 2009 10:51 am

    http://www.unikop.edu.my/diploma_as120.asp ni info pasal dip sn dan peluang melanjutkan pelajran kat peringkat degree..ada mcm2 bidang...kalau awk nak info lebih..awk g kat blog sy...kat situ ramai kwn2 yg dapat dip sn..saya dah kenal ramai kwn kat blog saya....ni link blog sy .http://nazihah9119.blogspot.com

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts: 1012
    Age: 30
    Location: KL
    Job/hobbies: Tengok bintang2..
    Registration date: 25/04/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by kindaichi_hajime on Sun May 31, 2009 6:36 pm

    nazihah_9119 wrote:ala..asyilla...tak yah risau la..mesti dpt sambung degree punya..kalau tak dpt sambung knp dia tawarkan dip tu???...saya jumpa ramai kwn yg mcm kita gak..dekat 10org..diaorg dpt matrik tp tak g pon...sy pon tak g matrik...saya ada kwn dia pon tak g matrik tp g dip sn cz mak dia suruh..mak dia dah ada phd tau...knp mak dia suruh msk dip sn??? sbb mak dia rasa dip sn ni lg baik dr matrik..saya pon cm2 parent tak bg g matrik...ada sorg kwn ayah sy..dia amik dip sn sekrang dah jd doc....yg penting kita usaha dpt pointer yg tinggi...mesti dpt sambung deg...okay...chaiyok!!!

    1.diploma bkn jaminan smbng degree..
    -jgn xtaw hanya 20% shja bdk dip dpt smbng wat degree..itu fakta..
    dip dicipta ntuk penuhi pasaran kerja...sbb tu krjaan lebeh utamakan bdk matriks n stpm ntuk wat degree...
    time aku wat degree dlu..hnye ader 4-5 org jer bdk dip...yg len sume dari stpm n matriks..

    2.sistem dlu ngan sekarang sgt2 berlainan..dlu belum wjud lg sistem kuota matriks n stpm..skang da wujud ntuk wat degree...


    3.itu yg terbaik dpt pointer tinggi..tp tmpt masih x dijamin..



    knapa aku sokong matriks??
    1.hmpir 98% dpt smbung ke degree...
    2.yuran murahh... (kalo dip hutang da rm40000..smbng degree plak pnjam lg rm60000...jumlah rm100000..hutang byk gler..sbb tu rmai bdk dip keja n trus keje...

    p/s:papehal pn stpm ttp the best..hehe

    e-asymetric
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 32
    Registration date: 20/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by e-asymetric on Mon Jun 01, 2009 1:22 pm

    nazihah_9119 ak de bce blog awk cakap pasai sem 2 leh gi degree farmasi kalu >3.75 ???

    betul ke? sbb sy x penah dgr sblm ni...

    tp kalu ko mmg suke ngan biologikal mmg dip sains pilihan yg bagus

    ni sedikit maklumat

    1. ad lebih kurang 400 lebih graduan dip sains uitm (sume cawangan)
    2. dlm 20 org berjaya mendapat anugerah naib canselor (dpt at least 3.5 every sem)
    3. ad 10 org yg sama batch ngan member ak ni(hmpr sume dpt anugerah naib canselor) dpt tawaran ke medic uitm (ad dlm 200 student medic tuk intake time tu dn 10 org ni dr dip sains)...yg 10 tu x termasuk sume caw.
    4. ad juge kwn dia dpt tawaran ke uia dlm bidang dentistry
    5. dan ad yg menyambung ke medic di indonesi --- ni mcm program usahasama antara uitm ngan u kt indo kut
    sblm dpt smbg, kne amik test dlu (berbayar), kalu lulus boleh pg...
    6.hmpir 98% (batch member ak) dpt pegi degree bawah fakulti sains gunaan di uitm

    zul_pfs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 44
    Registration date: 24/04/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by zul_pfs on Mon Jun 01, 2009 3:43 pm

    kindaichi_hajime wrote:
    nazihah_9119 wrote:ala..asyilla...tak yah risau la..mesti dpt sambung degree punya..kalau tak dpt sambung knp dia tawarkan dip tu???...saya jumpa ramai kwn yg mcm kita gak..dekat 10org..diaorg dpt matrik tp tak g pon...sy pon tak g matrik...saya ada kwn dia pon tak g matrik tp g dip sn cz mak dia suruh..mak dia dah ada phd tau...knp mak dia suruh msk dip sn??? sbb mak dia rasa dip sn ni lg baik dr matrik..saya pon cm2 parent tak bg g matrik...ada sorg kwn ayah sy..dia amik dip sn sekrang dah jd doc....yg penting kita usaha dpt pointer yg tinggi...mesti dpt sambung deg...okay...chaiyok!!!

    1.diploma bkn jaminan smbng degree..
    -jgn xtaw hanya 20% shja bdk dip dpt smbng wat degree..itu fakta..
    dip dicipta ntuk penuhi pasaran kerja...sbb tu krjaan lebeh utamakan bdk matriks n stpm ntuk wat degree...
    time aku wat degree dlu..hnye ader 4-5 org jer bdk dip...yg len sume dari stpm n matriks..

    2.sistem dlu ngan sekarang sgt2 berlainan..dlu belum wjud lg sistem kuota matriks n stpm..skang da wujud ntuk wat degree...


    3.itu yg terbaik dpt pointer tinggi..tp tmpt masih x dijamin..



    knapa aku sokong matriks??
    1.hmpir 98% dpt smbung ke degree...
    2.yuran murahh... (kalo dip hutang da rm40000..smbng degree plak pnjam lg rm60000...jumlah rm100000..hutang byk gler..sbb tu rmai bdk dip keja n trus keje...

    p/s:papehal pn stpm ttp the best..hehe

    1.hanya 20% shja bdk dip dpt smbng wat degree..itu fakta..

    untuk diploma UiTM, lebih daripada 80% dapat smbg degree terutama ke degree uitm..ini baru fakta.. tapi kalau diploma poli, mmg susah skit nk smbg degree..

    2.sistem dlu ngan sekarang sgt2 berlainan..dlu belum wjud lg sistem kuota matriks n stpm..skang da wujud ntuk wat degree...
    jgn risau, uitm akan mendahulukan pelajar lepasan diploma UiTM sblm matrix dan stpm..tambahan pula untuk intake disember, hampir kesemua pelajar diambil dari diploma UiTM

    knapa aku sokong matriks??
    1.hmpir 98% dpt smbung ke degree...
    2.yuran murahh... (kalo dip hutang da rm40000..smbng degree plak pnjam lg rm60000...jumlah rm100000..hutang byk gler..sbb tu rmai bdk dip keja n trus keje...

    Kenapa ak xsokong matrix:
    1. mmg 98% dpt smbg degree, tp banyak gak yg just dpt smbg course lelong je..dan kalau la sapa2 penah amik diploma, tengok la berapa ramai bdk matrix terkandas dan patah blik ke diploma.
    2. Kalau diploma uitm ko hutang PTPTN RM15000 je (xtermasuk charge2 tambahan)...Degree plak RM14000 (ni setelah diambil kira pengecualian kredit)..so xle byk sgt hutang tu...

    nazihah_9119
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 18
    Registration date: 16/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by nazihah_9119 on Tue Jun 02, 2009 8:16 am

    e-asymetric...kat blog saya , saya tersilap ckp sem 2 dah boleh wt degree...tak tau la sbb ayah saya kol pensyrah UiTM yg kata cam tu...tp saya tak percaya sangat sbb saya ada tanya senior dr dip sains kata tak leh lompat..lps sem 45 baru leh lompat klu nak nk trus wt degree..btul ke??? e-asymetric..awk amik dip sains ke???

    nazihah_9119
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 18
    Registration date: 16/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by nazihah_9119 on Tue Jun 02, 2009 8:18 am

    zul_ps..saya sokong dgn komen awk...mmg UiTM utamakan pelajarnya utk sambung degree...

      Current date/time is Sun Oct 26, 2014 9:03 am