Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    sains gunaan?

    Share

    asyila
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 10
    Age : 24
    Location : batu pahat
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/05/2009

    sains gunaan?

    Post by asyila on Mon 25 May 2009 - 23:42

    salam. sy nak mintak pendapat ckit. sy dapat diploma sains, fakulti sains gunaan.
    Hmm besar ke peluang kerjaya dalam sains gunaan ni? masih boleh ke sy menceburi bidang farmasi?

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by kindaichi_hajime on Tue 26 May 2009 - 9:31

    boleh taw dpt sains gunaan yg mne?
    sbb ader byk jenis sains gunaan ni..

    nazihah_9119
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 18
    Registration date : 16/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by nazihah_9119 on Tue 26 May 2009 - 23:53

    saya pon dpt diploma sains- sains gunaaan...ayah saya dah kol org uitm kata diploma sains ni under fakulti sains gunaan..kita tak belajar sains gunaan pon..lps dip sn ni leh sambung nk mik degree dlm idang medic , farmasi , pergigian n sume bidang berkaitan sn..tp ikut la aliran yg kita amik..ada 2 aliran...aliran biologikal n aliran fizikal...
    awk dpt uitm mana??? saya dpt uitm N9...

    asyila
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 10
    Age : 24
    Location : batu pahat
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by asyila on Wed 27 May 2009 - 0:53

    oh, macam tu ke nazihah_9119! maknanya sy masih boleh amek bhgn medic la ea...
    sy sebenarnya risau sngat coz sy da tolak matrik.. sy pun dpt kt n9. kuala pilah kan?

    asyila
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 10
    Age : 24
    Location : batu pahat
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by asyila on Wed 27 May 2009 - 0:59

    sy tak thu lg sains gunaan ape..
    coz sy pun tak thu ape2 pasal sains gunaan ni.. Laughing
    bulan jun ni bru sy start.

    200
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 45
    Registration date : 18/04/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by 200 on Wed 27 May 2009 - 16:13

    kalau nk amek farmasi result ke mantap la..nnt kene bersaing ngan student2 matrik utk dpt tempat.

    nazihah_9119
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 18
    Registration date : 16/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by nazihah_9119 on Wed 27 May 2009 - 23:33

    saya pon start julai ni...saya pon tolak matrik sbb parent tak bg masuk dan ramai kwn2 parent tak bg masuk..kita tak kena bersaing dgn bdk matrik masa amik degree nanti..sbb nati UiTM offer kat bdk diploma dlu utk wat degree...baru offer bdk luar...

    contoh: A - pelajar lepasan matrik dpt 3.8 dan nak wat farmasi di UiTM
    B - pelajar lepasan diploma UiTM dpt 3.8 dan nak wat farmasi di UiTM gak..

    Agak2 UiTM pilih sape???

    Jawapannya mesti dia pilih pelajar B sbb pelajar tu dekat di hati UiTM...

    Maknanya kita tak perlu bersaing utk dgn bdk matrik kalau nak ambil degree kat UiTM..

    Kalau ambil degree UiTM , yuran pon murah..hehehe

    nazihah_9119
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 18
    Registration date : 16/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by nazihah_9119 on Wed 27 May 2009 - 23:41

    asyila...awk tinggal kat ne???awk da tak blog atau myspace??leh tak saya jd kwn awk kat sana nanti???

    asyila
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 10
    Age : 24
    Location : batu pahat
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by asyila on Thu 28 May 2009 - 0:24

    nazihah, awak ni kre senasib tau ngn sy. hehhe
    sy dok area johor..
    sy tak de masalah lau nk b'kwn. no hal punye! Very Happy
    awk da banyak membantu sy..
    sy cume ad friendster laa..hehe

    asyila
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 10
    Age : 24
    Location : batu pahat
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by asyila on Thu 28 May 2009 - 0:28

    insyallah sy akn usha keras,
    sy thu nak jd farmasi bukan senang..
    chaiyok2!!!..

    nazihah_9119
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 18
    Registration date : 16/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by nazihah_9119 on Thu 28 May 2009 - 0:50

    awk bg e-mail awk leh tak..nnt saya wat friendster...

    asyila
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 10
    Age : 24
    Location : batu pahat
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by asyila on Thu 28 May 2009 - 0:57

    asyila_91@yahoo.com
    ape email awk tuk myspace?

    sy sebenarnya mcm tak cye bole jupe awk sebelum g UitM.
    kecik betol dunia ni.. hehe

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by kindaichi_hajime on Thu 28 May 2009 - 9:07

    pastikan dpt 3.5 keatas..
    nnti kne lelong..

    200
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 45
    Registration date : 18/04/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by 200 on Thu 28 May 2009 - 10:08

    nazihah_9119 wrote:saya pon start julai ni...saya pon tolak matrik sbb parent tak bg masuk dan ramai kwn2 parent tak bg masuk..kita tak kena bersaing dgn bdk matrik masa amik degree nanti..sbb nati UiTM offer kat bdk diploma dlu utk wat degree...baru offer bdk luar...

    contoh: A - pelajar lepasan matrik dpt 3.8 dan nak wat farmasi di UiTM
    B - pelajar lepasan diploma UiTM dpt 3.8 dan nak wat farmasi di UiTM gak..

    Agak2 UiTM pilih sape???

    Jawapannya mesti dia pilih pelajar B sbb pelajar tu dekat di hati UiTM...

    Maknanya kita tak perlu bersaing utk dgn bdk matrik kalau nak ambil degree kat UiTM..

    Kalau ambil degree UiTM , yuran pon murah..hehehe


    ye ke??
    aku rase uitm mesti amek matrik..
    sebab student diploma dah ade diploma..korang boleh carik keje gune sijil tu..
    student matrik..ape yang diorang ade??sijil matrik diorang mmg tak laku utk carik keje..so tak rase diorang ni akan dpt keutamaan ke?kesian student2 matrik yang tak dpt degree..

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by kindaichi_hajime on Thu 28 May 2009 - 17:41

    IPTA akan amik bdk stpm n matriks dlu...
    pstu bru diorg amik bdk diploma...
    nisbah stpm,matriks,diploma.
    2:2:1

    nazihah_9119
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 18
    Registration date : 16/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by nazihah_9119 on Thu 28 May 2009 - 23:50

    kindaichi_hajime...saya tau ni dr blog sifu...selalunya saya rasa UiTM offer kat bdk2 diploma UiTM dulu wat degree baru buka kat luar...macam mrsm...kwn saya kata mara offer biasiswa kat bdk mrsm..pastu baru buka kat orG lain...saya dah tanya kat blog sifu..

    SOALAN

    Sifu,
    org kata klu saya g dip sn kt uitm , final year klu sy dpat CGPA yg baik dlm 3.8 ke ats saya dah dpt tmpt utk wt deg kt uitm? btul ke? klu saya g matrik org kata susah sbb kene byk bersaing dgn bdk STPM dan asasi..takut nnt x dpt course yg kte @ kne lelong klu CGPA kita rendah? btul ke? tp sya rase mmg x leh struggle kt matrik sbb 1 thn..klu 2 thn sy rase leh la..ape pendapat sifu tentang masalah saya? tp saya mmg bercita2 nk msk uitm cz org kata susah nk dpt tmpt kt sana..dan saya slalu dgr yg graduan uitm senang dpt keje dr graduan U lain..btul ke?

    JAWAPAN SIFU

    Nazihah,
    refer respons sifu kepada Is. Ia bolehlah dipanggil advantage berada dalam kampus. Jika dah pernah belajar dgn cemerlang di UiTM, maka UiTM akan utamakan graduannya dahulu yang memohon berbanding pemohon ‘luar’.

    NI PLAK ORG LAIN TANYA MCM SAYA GAK...JAWAPAN PON SAMA MCM SOALAN SAYA...

    1. Pelajar belajar diploma perakauan di UiTM dan kemudian sambung belajar Ijazah Perakaunan di UiTM juga.


    UiTM sememangnya beri peluang kepada pelajar asal UiTM sebelum pelajar diploma luar-UiTM. Tapi kalau pelajar dip.akaun tu hanya dapat 3.000 ke bawah, tapi pelajar diploma atau matriks lain yang dapat 3.4 ke atas, bukankah pelajar luar itu lebih baik dari pelajar asal-UiTM. dari segi logiknya pelajar luar-UiTM lebih layak tempat itu. Oleh itu sifu suka memilih bahawa graduan diploma Akaun UiTM sepatutnya juga memperoleh 3.5 ke atas utk layak bersaing masuk ke Ijazah sarjana Mudah Perakaunan di UiTM.

    tp kalau nak sambung degree kat U lain mmg la kena bersaing dgn bdk matrik n stpm..

    kalau nak sambung degree kat UiTM..saingan tak sengit sangat..sbb kita lepsan pelajar UiTM..dan yuran pon murah....hehehe.....

    e-asymetric
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 32
    Registration date : 20/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by e-asymetric on Fri 29 May 2009 - 7:45

    ni pendapat saya....

    katakan pelajar ni dr diploma farmasi....uitm akan mengutamakan pelajar ini berbanding pelajar dr diploma jurusan lain yg berkaitan dan juga dr matrik dan stpm...

    sesetengah kos degree adalah sambungan dr diploma...cth: diploma kejuruteraan awam ad degree kejuruteraan awam,diploma kejururawatan ad degree kejururawatan...

    zul_pfs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 44
    Registration date : 23/04/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by zul_pfs on Fri 29 May 2009 - 8:18

    Kelebihan belajar kat UiTM:
    1. Yuran murah dlm RM500/sem
    2. Kursus 98% dlm english (subjek agama dlm BM)
    3. Peluang sambung ke ijazah.. Insyallah kalau dapat 3.20 ke atas ada peluang sambung ke UiTM.. Tp kalau nk smbg ke kursus kritikal mcm medic@farmasi kena la dpt pointer tinggi..
    4. Nanti final year ada subjek keusahawanan untuk semua course, kursus ni la akn membantu pelajar lebih cemerlang bkn sahaja untuk buka bisnes, tp juga untuk promote diri ketika interviu nk minta keje..pendapat ak ler...

    Sekiranya korang xmalas atau xterleka dgn godaan di IPTA, maka peluang utk smbg degree sgt tinggi..

    pirdaus
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 65
    Registration date : 02/03/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by pirdaus on Fri 29 May 2009 - 23:29

    aku really suggest..batter ko gi check kat lowyat.net
    some case

    for diploma sains uitm 3.5 ablove bs matriks 3,5 above

    compete for degree mechanical engineering at UTM..not UiTM

    it'is more prefer to matriks..stpm student

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by kindaichi_hajime on Sat 30 May 2009 - 2:43

    yup..
    more prefer to matriks n stpm..
    sbb tu kne wat plihan tepat sma ada nk amik diploma ni atau x..
    nnti xdpt smbng degree wat naya jer..

    asyila
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 10
    Age : 24
    Location : batu pahat
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by asyila on Sat 30 May 2009 - 10:02

    habis tu sekarang nak wt camne?
    sy da pun trima diploma tu..
    ikutkan hati saya nak sangat pegi matrik..
    tapi prnts tak bagi...
    what should i do know? Sad

    200
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 45
    Registration date : 18/04/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by 200 on Sat 30 May 2009 - 12:23

    bukan tak boleh..cume susah sikit je.
    result kene tiptop la.
    diploma pun boleh gi jauh..macam lecture aku sorang nih..skarang die dah jd prof..
    dulu die start kerje jd lab assistant je.
    kalau betul2 berusaha lalu mn2 path pun bleh berjaya..

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by kindaichi_hajime on Sat 30 May 2009 - 17:48

    asyila wrote:habis tu sekarang nak wt camne?
    sy da pun trima diploma tu..
    ikutkan hati saya nak sangat pegi matrik..
    tapi prnts tak bagi...
    what should i do know? Sad

    bkn nk jtuhkn smngt..
    tp aku nk try sejujur yg bleh...mmg sukar dari dip...
    btw matriks pn kne score gler2 gak kalo nk dpt kos yg kite nk..
    kalo x dier cmpak kite je kt mana2 U yg kosong..

    aku prefer matriks than dip...
    pekate ko bncang dlu ngan parents..
    mayb zaman diorg dlu laen citer...zaman skang laen..

    nazihah_9119
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 18
    Registration date : 16/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by nazihah_9119 on Sun 31 May 2009 - 2:43

    ala..asyilla...tak yah risau la..mesti dpt sambung degree punya..kalau tak dpt sambung knp dia tawarkan dip tu???...saya jumpa ramai kwn yg mcm kita gak..dekat 10org..diaorg dpt matrik tp tak g pon...sy pon tak g matrik...saya ada kwn dia pon tak g matrik tp g dip sn cz mak dia suruh..mak dia dah ada phd tau...knp mak dia suruh msk dip sn??? sbb mak dia rasa dip sn ni lg baik dr matrik..saya pon cm2 parent tak bg g matrik...ada sorg kwn ayah sy..dia amik dip sn sekrang dah jd doc....yg penting kita usaha dpt pointer yg tinggi...mesti dpt sambung deg...okay...chaiyok!!!

    nazihah_9119
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 18
    Registration date : 16/05/2009

    Re: sains gunaan?

    Post by nazihah_9119 on Sun 31 May 2009 - 2:51

    http://www.unikop.edu.my/diploma_as120.asp ni info pasal dip sn dan peluang melanjutkan pelajran kat peringkat degree..ada mcm2 bidang...kalau awk nak info lebih..awk g kat blog sy...kat situ ramai kwn2 yg dapat dip sn..saya dah kenal ramai kwn kat blog saya....ni link blog sy .http://nazihah9119.blogspot.com

    Sponsored content

    Re: sains gunaan?

    Post by Sponsored content Today at 12:13


      Current date/time is Mon 26 Sep 2016 - 12:13