Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    kalau ambil diploma sains..nanti kat sana belajar apa? perbezaan matrik dan diploma sains? yang mana lg baik????

    Share

    nazihah_9119
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 18
    Registration date: 16/05/2009

    kalau ambil diploma sains..nanti kat sana belajar apa? perbezaan matrik dan diploma sains? yang mana lg baik????

    Post by nazihah_9119 on Mon May 25, 2009 4:06 am

    kpd sapa yg amik dip sains boleh tak bg tau saya kat sana nanti belajar ape utk setiap sem???antara matrik n dip sn mana yang baik n selamat??? leh tak lompat wat degree masa sem 5????ORG KATA SEM 4 N 5 BELAJAR PROGRAMMING???programming tu ape??belajar psl computer ea???? tolong saya ye kpd sapa yg tau...

    chinpeng
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 15
    Registration date: 07/05/2009

    Re: kalau ambil diploma sains..nanti kat sana belajar apa? perbezaan matrik dan diploma sains? yang mana lg baik????

    Post by chinpeng on Mon May 25, 2009 12:19 pm

    matrikulasi = pra U (setahun)
    diploma ambil masa 3 tahun.
    matrikulasi memerlukan keje keras yang berterusan sbb matrix ni susah. series, x tipu. lagi2 maths dia. perhhh.. mmg masyukk..
    tiap2 benda ada baik nk buruk. jika amik matrix, klu betul2 struggle@usaha, berjaya, bolela pilih bidang pilihan kita sendiri.. klu result teruk > dpt bidang lelong. susah nk dpt keje nnt.. dh la nnt kna byr loan ptptn blk..
    diploma mmg amik ms 3thn dan lg lama drpd matrix,tapi dip lg slmt. tmt dip bole terus keje. klu smbung degree pun tmbh 2thn je sbb bole pindah kredit @ credit transfer. jd,fikir2kn la...
    2 2 ada baik dan buruk..

    chinpeng
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 15
    Registration date: 07/05/2009

    Re: kalau ambil diploma sains..nanti kat sana belajar apa? perbezaan matrik dan diploma sains? yang mana lg baik????

    Post by chinpeng on Mon May 25, 2009 12:20 pm

    programming tu C++.. x kiranya gne software apa..mesti ada asas programming.. berguna utk bt research nnt..

    nazihah_9119
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 18
    Registration date: 16/05/2009

    Re: kalau ambil diploma sains..nanti kat sana belajar apa? perbezaan matrik dan diploma sains? yang mana lg baik????

    Post by nazihah_9119 on Tue May 26, 2009 7:17 am

    terima kasih chinpeng...sekarang baru tau programming 2 ape...best la belajar 2 sbb ada ilmu lebih dr bdk matrik...rasa bdk matrik tak belajar kot sbb masa diorg terhad..boleh guna ilmu tu masa amik deg nnt....k terima kasih sngt2 chinpeng...

    asyila
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Female Number of posts: 10
    Age: 22
    Location: batu pahat
    Job/hobbies: student
    Registration date: 16/05/2009

    Re: kalau ambil diploma sains..nanti kat sana belajar apa? perbezaan matrik dan diploma sains? yang mana lg baik????

    Post by asyila on Tue May 26, 2009 7:45 am

    awak dapat sains gunaan ke?

    putrilinz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Female Number of posts: 105
    Registration date: 17/02/2009

    Re: kalau ambil diploma sains..nanti kat sana belajar apa? perbezaan matrik dan diploma sains? yang mana lg baik????

    Post by putrilinz on Tue May 26, 2009 9:17 am

    nazihah_9119 wrote:ORG KATA SEM 4 N 5 BELAJAR PROGRAMMING???programming tu ape??belajar psl computer ea???? tolong saya ye kpd sapa yg tau...

    programming tu seperti c++, java, php n more la.. c++ n java have their own software to use to create some application and website.. php plak commonly use for creating websites nowadays..not really pasal computer..but it is about technology now..nk kata susah xde la..coz lin dulu xde basic knowledge pn pasal ni..tp at last skrg dh tahu ckit2 la..coz i take course e-commerce for my degree..now praktikal..kira dh hbis study la..whatever u learn, it is difficult if u are not serious to learn and understand it..

    ~ just for advice lol!

    cak-cak
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 6
    Registration date: 27/04/2009

    Re: kalau ambil diploma sains..nanti kat sana belajar apa? perbezaan matrik dan diploma sains? yang mana lg baik????

    Post by cak-cak on Tue May 26, 2009 10:47 am

    chinpeng wrote:matrikulasi = pra U (setahun)
    diploma ambil masa 3 tahun.
    matrikulasi memerlukan keje keras yang berterusan sbb matrix ni susah. series, x tipu. lagi2 maths dia. perhhh.. mmg masyukk..
    tiap2 benda ada baik nk buruk. jika amik matrix, klu betul2 struggle@usaha, berjaya, bolela pilih bidang pilihan kita sendiri.. klu result teruk > dpt bidang lelong. susah nk dpt keje nnt.. dh la nnt kna byr loan ptptn blk..
    diploma mmg amik ms 3thn dan lg lama drpd matrix,tapi dip lg slmt. tmt dip bole terus keje. klu smbung degree pun tmbh 2thn je sbb bole pindah kredit @ credit transfer. jd,fikir2kn la...
    2 2 ada baik dan buruk..


    aku setuju apa yang chinpeng kata tu..klu masuk matrik memangla jalan pintas nak smbung degree cepat tapi mmg kene struggle lebih dan bila sambung degree budak matrik ni akan sama jgk dengan budak diploma yang sambung degree tapi mula dengan "0" tapi budak diploma terus melompat ke semester 3..Tapi bonusla untuk diploma diorang dah ada "sijil diploma" dan matrik??

    ramai member aku masa diploma dulu bekas pelajar matrik yang x khatam belajar apply balik ambik diploma sebab x tahan bounce

    nazihah_9119
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 18
    Registration date: 16/05/2009

    Re: kalau ambil diploma sains..nanti kat sana belajar apa? perbezaan matrik dan diploma sains? yang mana lg baik????

    Post by nazihah_9119 on Wed May 27, 2009 7:46 am

    terima kasih puterilinz...owh..maknaya nanti kena belajar wat website la..ni yg minat ni...hehehe...

    nazihah_9119
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 18
    Registration date: 16/05/2009

    Re: kalau ambil diploma sains..nanti kat sana belajar apa? perbezaan matrik dan diploma sains? yang mana lg baik????

    Post by nazihah_9119 on Wed May 27, 2009 7:49 am

    betul kata cak cak..ramai yg larang saya g matrik bila dah dpt tawaran diploma sains ni...diorang kata dip ni mmg lama tp selamat sikit...bg saya tak pe guna jln panjang asal selamat...at least dpt graduate 2 kali...dan dpt 2 sijil iaiti diploma n ijazah...marik ada graduate ke????Heheeh

    zul_pfs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 44
    Registration date: 24/04/2009

    Re: kalau ambil diploma sains..nanti kat sana belajar apa? perbezaan matrik dan diploma sains? yang mana lg baik????

    Post by zul_pfs on Fri May 29, 2009 4:33 pm

    nazihah_9119 wrote:betul kata cak cak..ramai yg larang saya g matrik bila dah dpt tawaran diploma sains ni...diorang kata dip ni mmg lama tp selamat sikit...bg saya tak pe guna jln panjang asal selamat...at least dpt graduate 2 kali...dan dpt 2 sijil iaiti diploma n ijazah...marik ada graduate ke????Heheeh


    tapi diploma sains ni pn ala2 matrix gak susahnya..serius..jgn pandang mudah..

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts: 1012
    Age: 29
    Location: KL
    Job/hobbies: Tengok bintang2..
    Registration date: 25/04/2009

    Re: kalau ambil diploma sains..nanti kat sana belajar apa? perbezaan matrik dan diploma sains? yang mana lg baik????

    Post by kindaichi_hajime on Sat May 30, 2009 12:53 am

    matriks or diploma same2 jer susahnyer..
    matriks kte belum menjurus mne2 bidang lg..
    mknenyer masih terbuka...
    kalo diplome kite da menjurus kpd bdang tersebut..

    aku
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 1
    Registration date: 06/06/2009

    Re: kalau ambil diploma sains..nanti kat sana belajar apa? perbezaan matrik dan diploma sains? yang mana lg baik????

    Post by aku on Sun Jun 07, 2009 11:50 am

    saya dah msok matriks 1 sem,
    and sekarang amek diploma sains,
    dua-dua same je..
    diploma sains tu same macam matriks..
    kalau ada diploma sains pown xboleh gune mintak kerje..
    diploma sains untuk sambung ijazah..
    pasal mase pulak, beze pown xlame,
    walaupun diploma 3 tahun n matriks 1 tahun,
    tapi tempoh buat ijazah x same,
    untuk pelajar diploma lebih pendek banding dengan matriks..
    peluang untuk pelajar matriks ngan diploma sains pown same..
    kalau matriks ade sains hayat dan sains fizik,
    diploma sains pown pelajar kene pilih sains biologi atau sains fizik waktu semester 3

    200
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 45
    Registration date: 18/04/2009

    Re: kalau ambil diploma sains..nanti kat sana belajar apa? perbezaan matrik dan diploma sains? yang mana lg baik????

    Post by 200 on Mon Jun 08, 2009 2:08 am

    kalau target nak amek degree baik msk katrik..
    kalau nak belajar senang pastu keje..amek la diploma..
    sebab kos2 kritikal kat u nnt akan didominasi oleh student matrik dan stpm..
    diploma ade jugak..sket je la.tak sampai 10%..termasukla kat uitm..
    cuba rujuk pada sape2 yg amek degree skg..

    pirdaus
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 65
    Registration date: 02/03/2009

    Re: kalau ambil diploma sains..nanti kat sana belajar apa? perbezaan matrik dan diploma sains? yang mana lg baik????

    Post by pirdaus on Mon Jun 08, 2009 7:51 am

    Bil
    Bhg
    Kod Kursus
    Keterangan Kursus
    Jam Kredit
    Jenis Kursus Pilihan
    1 1 BEL120 CONSOLIDATING LANGUAGE SKILLS 3.0 Kursus Utama Pilihan
    2 1 BIO120 INTRODUCTION TO BIOLOGY 3.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
    3 1 CHM110 INTRODUCTION TO CHEMISTRY 3.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
    4 1 CTU101 FUNDAMENTALS OF ISLAM 2.0 Kursus Bukan Utama Pilihan
    5 1 HBU111 NATIONAL KESATRIA I 1.0 Kursus Bukan Utama Pilihan
    6 1 MAT133 PRE CALCULUS 3.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
    7 1 PHY110 MECHANICS I 3.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
    8 2 BEL260 PREPARATORY COURSE FOR MUET 3.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
    9 2 BIO150 METABOLISM AND CELL DIVISION 3.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
    10 2 CHM159 PHYSICAL CHEMISTRY I 3.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
    11 2 CTU151 ISLAMIC THOUGHT AND CIVILIZATION 2.0 Kursus Bukan Utama Pilihan
    12 2 HBU121 NATIONAL KESATRIA II 1.0 Kursus Bukan Utama Pilihan
    13 2 MAT183 CALCULUS I 3.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
    14 2 PHY150 ELECTRICITY AND MAGNETISM 3.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
    15 3 BEL311 ENGLISH FOR ACADEMIC PURPOSES 3.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
    16 3 CHM201 PHYSICAL CHEMISTRY II 4.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
    17 3 CTU211 SCIENCE AND TECHNOLOGY IN ISLAM 2.0 Kursus Utama Pilihan
    18 3 HBU131 NATIONAL KESATRIA III 1.0 Kursus Bukan Utama Pilihan
    19 3 MAT238 FOUNDATION OF APPLIED MATHEMATICS 3.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
    20 3 PHY210 MECHANICS II AND THERMAL PHYSICS 3.0 Kursus Utama Pilihan
    21 4 CHM257 ORGANIC CHEMISTRY I 4.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
    22 4 CSC134 COMPUTER AND INFORMATION PROCESSING 3.0 Kursus Bukan Utama Bukan Pilihan
    23 4 PHY250 GEOMETRICAL OPTICS 3.0 Kursus Utama Pilihan
    24 4 QMT110 STATISTICS I 4.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
    25 5 CSC317 INTERNET PROGRAMMING 3.0 Kursus Bukan Utama Bukan Pilihan
    26 5 MAT263 LINEAR ALGEBRA I 3.0 Kursus Utama Pilihan
    27 5 PHY310 MODERN PHYSICS 3.0 Kursus Utama Pilihan
    28 5 PHY340 ELECTRONICS 3.0 Kursus Utama Pilihan
    29 5 QMT210 STATISTICS II 3.0 Kursus Utama Pilihan
    30 6 BEL300 ENGLISH FOR OCCUPATIONAL PURPOSES 3.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
    31 6 ETR300 FUNDAMENTALS OF ENTREPRENEURSHIP 3.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
    32 6 MAT338 FUTHER MATHEMATICS FOR SCIENTISTS 3.0 Kursus Utama Pilihan
    33 6 PHY350 PHYSICS LABORATORY 2.0 Kursus Utama Pilihan
    34 6 PHY351 MATERIAL SCIENCE 3.0 Kursus Utama Pilihan

    pirdaus
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 65
    Registration date: 02/03/2009

    Re: kalau ambil diploma sains..nanti kat sana belajar apa? perbezaan matrik dan diploma sains? yang mana lg baik????

    Post by pirdaus on Mon Jun 08, 2009 7:52 am

    diploma sains ni ada kekurangan compare dengan matriks..contohnye..kalau nak buat degree engineering di utm ...tak tau boleh ke tidak....

      Current date/time is Thu Aug 28, 2014 7:01 am