Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    nak reset printer

    Share

    rupii
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 164
    Location: kawe anok qlate, REPEK city,
    Job/hobbies: tengok langit, bulan,bintang,n awan
    Registration date: 04/03/2009

    nak reset printer

    Post by rupii on Sat May 23, 2009 11:32 pm

    aku ade printer yg baru habis ink
    aku try laaa isi semula ink dlm cartrage die
    n masukkan semula dlm printer tuu
    tengok2 die xdetect still "ink low" pikir punya pikir
    aku hantar laa kat kedai yg aku beli printer tuu
    die kata klu tambah ink kena reset semula printer tuu n cuci ink kat cartrage
    die cakap reset jee xajar pun kat aku
    nie nak tanya nie camna nak reset printer nih
    aku punya printer canon ip1980...
    tolong aku yeeee.... bounce bounce confused

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1090
    Age: 84
    Registration date: 04/03/2009

    Re: nak reset printer

    Post by ayoi on Sun May 24, 2009 12:11 am

    on printer
    tekan button resume selama 2 minit
    lepas
    off printer dan on semula

    try dulu


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    mikicun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 199
    Location: somewhere i belongs...
    Registration date: 15/02/2009

    Re: nak reset printer

    Post by mikicun on Sun May 24, 2009 12:43 am

    Code:
    http://pc-installer.blogspot.com/2009/01/reset-pixma-ip1980-1880.html

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1571
    Age: 27
    Location: Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies: Pembunuh
    Registration date: 27/02/2009

    Re: nak reset printer

    Post by TOYSЯUS on Sun May 24, 2009 12:55 am

    Tumpang tanya sekaki.
    Saya guna Canon MP145-CISS pun masalah yang sama iaitu ink low.
    Sama juga ke cara reset?
    Sebelum ni saya try tekan reset 10 saat, tak jadi.
    Kena tekan 2 minit ke?


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1090
    Age: 84
    Registration date: 04/03/2009

    Re: nak reset printer

    Post by ayoi on Sun May 24, 2009 1:29 am

    ??????????? wrote:Tumpang tanya sekaki.
    Saya guna Canon MP145-CISS pun masalah yang sama iaitu ink low.
    Sama juga ke cara reset?
    Sebelum ni saya try tekan reset 10 saat, tak jadi.
    Kena tekan 2 minit ke?

    lain sket.. yang ni aku tak pernah try guna CISS
    jadi suggestion dia download software reset for canon ni

    MpTool

    rujukan

    Using Mptool Software to reset Canon MP450
    Turn of printer then run mptool software this software automatically detect the printer.
    To reset waste ink counter in the canon MP450 click reset main and reset platen button in the waste ink counter section.
    To reset ink level click reset black and reset color in the ink counter section.


    Reset manual Canon Pixma MP450 Printers
    Turn off the Printers.
    Hold button Resume/Cancel (red triangle in the circle), click on POWER (an indicator light green).
    Release the button Resume / Cancel keeping POWER.
    Click Resume/Cancel 2 times, keeping POWER, and then release all the buttons.
    When the indicator recorded GREEN - click Resume / Cancel 4 times!
    Turn off the Canon Pixma MP450 Printers.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    dididudue
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 88
    Age: 35
    Registration date: 16/02/2009

    Re: nak reset printer

    Post by dididudue on Sat May 30, 2009 12:15 pm

    aku dah penah post solution ni..
    tengok pada topik "printer yang guna external ink" - page 2
    aku mmg guna cara tu..berkesan

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1571
    Age: 27
    Location: Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies: Pembunuh
    Registration date: 27/02/2009

    Re: nak reset printer

    Post by TOYSЯUS on Sat May 30, 2009 12:39 pm

    dididudue wrote:aku dah penah post solution ni..
    tengok pada topik "printer yang guna external ink" - page 2
    aku mmg guna cara tu..berkesan
    OK I'll try.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    kuyung
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 5
    Registration date: 26/12/2009

    Re: nak reset printer

    Post by kuyung on Sat Dec 26, 2009 11:50 am

    Mereset Printer
    Satu hal yang perlu anda ketahui adalah ongkos untuk mereset printer lumayan mahal
    dan jika anda tahu bagaimana mudahnya mereset printer tentu anda akan bertanya kenapa begitumahal. padahal software yang digunakan untuk mereset merupakan software gratis yang dapat didownload dari internet tanpa mengeluarkan biaya (keculai anda di warnet tentu harus bayar)

    Cara manual
    1. Cabut kabel power printer (kabel yang menghubungkan printer dengan listrik)
    2. Tekan tombol "Power On"dan tahan jangan dilepas langsung pasang kembali kabel power
    printer
    3. Setelah kabel terpasang, tombol "Power On" masih belum dilepas (tertekan) lalu tekan
    tombol Resume 2 kali
    4. Lepas semua (tombol Power dan Resume).
    5. Anda bisa menggunakan printer anda sekarang.


    Kelemahan cara manual ini adalah bila kabel power dicabut/dilepas atau padam listrik,
    maka anda harus mengulangi prosedur di atas untuk dapat menggunakan printer anda kembali.
    Untuk mengatasi hal tersebut, solusinya adalah dengan menggunakan Software Reset sesuai
    dengan jenis Printer yang akan di Reset


    MENGGUNAKAN SOFTWARE RESET PRINTER ( RESET PERMANEN )
    bisa di download di link2 gratis seperti
    http://www.klinik-printer.com
    http://indoresetter.blogspot.com
    http://www.inkjet-printers.co.cc
    http://resetter-canon.co.cc
    http://indoresetter.blogspot.com
    http://service-epson.blogspot.com

      Current date/time is Fri Oct 24, 2014 10:39 pm