Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    dapat poli dip ukur bahan n uitm dip sains, sains gunaan. boleh bg taw kelebihan n kekurangan?

    Share

    nazihah_9119
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 18
    Registration date: 17/05/2009

    Re: dapat poli dip ukur bahan n uitm dip sains, sains gunaan. boleh bg taw kelebihan n kekurangan?

    Post by nazihah_9119 on Mon May 25, 2009 10:59 am

    hai..saya pon dpt dip sn kat uitm N9 gak..saya dpt matrik tp tak g sbb saya g uitm..dip sn ni byk cabang..klu tak tau kita minat apa lg baik g dip sn sbb bila belajar da tau kita minat apa..mana la tau sekrang ni minat engineering..tiba2 kat sana minat medic ke..

    mysaza
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 5
    Registration date: 12/05/2009

    Re: dapat poli dip ukur bahan n uitm dip sains, sains gunaan. boleh bg taw kelebihan n kekurangan?

    Post by mysaza on Mon May 25, 2009 2:43 pm

    raidizh AR wrote:
    kindaichi_hajime wrote:aku bkn amik kos ni..hehe..
    sbjek2 yg tu aku da lpe la dari U mne..
    utm pnyer mmg ok...bkn sng nk dpt utm pnyer taw..
    sng or ssh tu subjektif..tp aku akui mmg kos ni agak mncabar..
    scholarship rasenyer xder..kalo arhitecture ader la..

    scholarship utk architecture xbyk. loan ade la. mara ad bkk tp cm da tade dn xkan ade da. kalo nk scholarship dr firm maybe ad. tp ssh sket r..ehh salah...ssh byk.. veritas ak dgr ad bg scholarship.

    mysaza.. ko kn dlu ad salu anta post kat thread akademi laut malaysia mase PDC lame.. ak cm ingat nick ko.

    ak la tuh.. kat putera lame... still gne nick lme ag...
    ko ambik ukur bhn ke?
    u mane?
    mmg ssh ke nk dpt scholar nih?

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1618
    Age: 55
    Registration date: 24/04/2009

    Re: dapat poli dip ukur bahan n uitm dip sains, sains gunaan. boleh bg taw kelebihan n kekurangan?

    Post by raidizh AR on Mon May 25, 2009 3:01 pm

    bkn ak...tp besfren ak

    uitm s.alm

    scholar utk archy ssh r. tp utk QS ak xpsti

    kalo ko nk tau lg dlm, ak leh tnyekn kwn ak tu. die degree da skrg


    --------------------------------------------

    zul_pfs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 44
    Registration date: 24/04/2009

    Re: dapat poli dip ukur bahan n uitm dip sains, sains gunaan. boleh bg taw kelebihan n kekurangan?

    Post by zul_pfs on Fri May 29, 2009 5:02 pm

    syazwanduck wrote:saya dapt diploma ukur bahan di politeknin n diploma sains , sains gunaan.
    saya hanya taw tentang ukur bahan sebab x sgka dpt uitm (rayuan).
    lg pun kat upu mmg x minx diploma sains...

    jd sesape boleh bg taw tentang diploma sains, sains gunaan ni x?
    bg taw skali tentang perjalanan pelajaran selama 6 sem ni, ambil ijazah kna cmne, susah ke, kos ni mmg x power smpi org upu ltak sy kat kos ni, n karier....

    tolong yeh.....
    sape2.....
    plz3.............

    ngah buntu sgt2 ni....

    1. Belajar kat politeknik ni ok..tp sekarang ni bdk poli bkn susah skit nk sambung blajar ke ijazah..sebab poli ni byk cawangan, universiti yg selalu terima student poli plak xbanyak, selalunya kolej universiti mcm UTHM...satu lagi belajar kat poli guna BM...faham2 la, sekarang ni byk majikan prefer BI, itu realiti..Then ukur bahan ni plak bg ak senang nk crita, ko akn kira kos2 untuk nk buat bangunan, selepas civil engineer tentukan spesifikasi bangunan..contohnya ukur bahan akan tentukan jumlah kos nk beli simen, batu, besi dsbnya..

    2. Diploma Sains Uitm plak peluang sambung ke degree lebih cerah terutamanya ke UiTM..Secara amnya diploma sains ni mcm blajar kat matrix la. Akan belajar subjek2 sains tulen seperti kimia, fizik, math, bio dsbnya (byk teori2)..belajar dlm 100% english..tp bila masuk sem3, pelajar perlu memilih samada nak pengkhususan biologi atau fizik.. Kalau nk masuk diploma sains mmg kena struggle betul2 sekiranya nk smbg ke degree course2 kritikal mcm farmasi dan medic... sebab dalam 3 tahun belajar, ada 6semester, maknanya kena score untuk 6sem..Nak maintain pointer utk 6sem ni agak mencabar..Lain dgn matrix yg just perlu maintain pointer utk 2sem.. Dan diploma sains ni mmg kena rajin betul2..sebab buku semua tebal2 dgn teori2.. Perlu ada kesungguhan... Ye, mmg blajar course apa pn kena bersungguh2, tp diploma sains ni perlu lebih lg..serius

    e-asymetric
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 32
    Registration date: 20/05/2009

    Re: dapat poli dip ukur bahan n uitm dip sains, sains gunaan. boleh bg taw kelebihan n kekurangan?

    Post by e-asymetric on Fri May 29, 2009 5:25 pm

    bro zul_pfs mcm ad pengalaman dlm dip sains je

    zul_pfs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 44
    Registration date: 24/04/2009

    Re: dapat poli dip ukur bahan n uitm dip sains, sains gunaan. boleh bg taw kelebihan n kekurangan?

    Post by zul_pfs on Fri May 29, 2009 5:28 pm

    e-asymetric wrote:bro zul_pfs mcm ad pengalaman dlm dip sains je

    hehe..pengalaman berkawan dengan bdk2 diploma sains time amik diploma, selalu tengok cara diorang belajar..sekarang ak amik degree civil engineering...kira ak lepasan diploma civil gak le..

    e-asymetric
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 32
    Registration date: 20/05/2009

    Re: dapat poli dip ukur bahan n uitm dip sains, sains gunaan. boleh bg taw kelebihan n kekurangan?

    Post by e-asymetric on Fri May 29, 2009 5:31 pm

    ak nk tnye ckit...ni off topik la tpnye

    degree engineering civil...byk dk diploma civil or matrik or stpm??

    tuk engineering lain mcm ne?? (electric,mecanical,chem)...saje je nk tau

    zul_pfs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 44
    Registration date: 24/04/2009

    Re: dapat poli dip ukur bahan n uitm dip sains, sains gunaan. boleh bg taw kelebihan n kekurangan?

    Post by zul_pfs on Fri May 29, 2009 5:40 pm

    e-asymetric wrote:ak nk tnye ckit...ni off topik la tpnye

    degree engineering civil...byk dk diploma civil or matrik or stpm??

    tuk engineering lain mcm ne?? (electric,mecanical,chem)...saje je nk tau

    Setiap tahun UiTM akn buat 2intake:

    1. Intake July
    pelajar dari matrix/stpm akan memulakan degree sem 1
    pelajar dari diploma plak akan langkau ke sem 3/4..
    so bukan bersaing pada track yg sama

    2. Intake Disember
    100% dari lepasan diploma je akn diambil
    pelajar akn terus ke sem 3/4...
    hampir 95% dari diploma uitm

    p/s: lepasan diploma civil amik degree 2 1/2 tahun je, thats why akan terus lompat ke sem 4... tetapi lepasan dip mechi dan elect plak degree 3tahun...

    e-asymetric
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 32
    Registration date: 20/05/2009

    Re: dapat poli dip ukur bahan n uitm dip sains, sains gunaan. boleh bg taw kelebihan n kekurangan?

    Post by e-asymetric on Fri May 29, 2009 5:44 pm

    ooo...mcm tu..kitenye persaingan x wujud antara bdk dip ngan matrik

    ak igtkan ade quota tertentu...

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts: 1012
    Age: 30
    Location: KL
    Job/hobbies: Tengok bintang2..
    Registration date: 25/04/2009

    Re: dapat poli dip ukur bahan n uitm dip sains, sains gunaan. boleh bg taw kelebihan n kekurangan?

    Post by kindaichi_hajime on Sat May 30, 2009 1:51 am

    building surveying plak cmne?

    pathetic
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 1
    Registration date: 12/06/2009

    syazwanduck

    Post by pathetic on Tue Jun 16, 2009 8:24 pm

    hye syazwanduck..

    ermm sye pown dapat kos yang same n tempat yg same mcm awak..

    so awak amik ker kos tuhh..?

    sye pown masih keliru dgn sains gunaan nie..

    sape2 tolong lahh bg further info pd sye..

    pls.... Embarassed

    zache
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 2
    Registration date: 11/11/2009

    Re: dapat poli dip ukur bahan n uitm dip sains, sains gunaan. boleh bg taw kelebihan n kekurangan?

    Post by zache on Wed Nov 11, 2009 11:41 am

    im ex-dip sains...
    skang im a MBBS student kat uitm gak....
    kalo kate diploma sains tu senang...cube la try....
    tgk susah or senang...especially pre-calculus(senang sket macam add math)calculus I for scientist (hmmm dah pening neh), calculuc II for scientist (oh tidak selamatkan aku)

      Current date/time is Fri Dec 19, 2014 10:19 pm