Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    pengalaman intebiu...wakakaka..

    Share

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by fiza_cute on Tue May 19, 2009 4:33 pm

    pagi tdi barula 1st time aku intebiu keje ni..wakaka..

    punyela menggigil aku..

    hehe..kat cni anda sume lehla cite pasal pengalaman kene intebiu ni..

    pagi td..kitorg kene kumpul skali 10org..xde pun kenalkan diri ape sume..

    sijil2 pun die xreview..trus aje tnyer soklan..

    1. apekah peranan anda dlm kegawatan ekonomi..sume org die bg jwb..aku bla bla bla..

    2.sekiranya anda dpt memegang jwtn ini..apekah tindakan anda sekirenye staff bwh anda ske dtg lmbat n usik mengusik?
    aku bla bla bla..hehe..

    mase dtg tu..aku rase aku pling nerd skali..wakaka..sbb aku bwk beg besa giler..alaa beg yg popular tuu...pompuan

    tu sume bwk handbag n file..wakakaka... lol! laki sempoi..bwk file aje..

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by Hiruka on Tue May 19, 2009 5:31 pm

    Huhu ni intebiu SPA ke intebiu keja kedai enset? jelas la skit..apedaaa Razz
    eleh..mane aci sorok skrip ape yg ko ckp, atleast bg la sinopsis skit..ni bla bla bla..kebenda...hehe

    aku dlu time intebiu (kompani skang), waktu tu die bru bukak opis kat area cni..so aku pon time tu carik keja style lama. Benti satu² kompani, tanyer ade keja kosong cmtula..haha pe barang jobstreet tak thrill.

    Time msuk opis ni, terkejut gakla tgk org dlm tu x dok diam jalan sana sini (dlm ati xde keja ke dorang dok jalan mundar mandir lepas sorang²)..time tu boss die ade (ladyboss..aduhai yela org kate ladyboss ni leceh byk kerenah). Die bgla borang sruh isi, smbil² die tanye beberapa soklan straight interview. Aku slambe smbil tulis sambil jawap haha. Dlm sdg asyik bertanya dan aku tekun menulis, die dok tgk atas bawah.."Hmm esok u boleh datang la ok?"..(aik express btul, kalah bas express rakyat). Hmm time tu mmg bru benti keja, pe lagi..terima jela.

    Tula sedikit sbyk intebiu ala koboi aku..hik hik hik Laughing

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by fiza_cute on Tue May 19, 2009 8:53 pm

    tu open interview utk jawtan pen peg tdbir..hauhauhau... Razz

    ala koboinye ko..slmber aje..

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by ogGy on Tue May 19, 2009 8:56 pm

    Wah senang giler dia tanya soalan ek fiza,time aku dlu masa nak apply LSK dengan MARA.Macam2 dia tanya,berkaitan dengan bidang aku (komputer).Tanya pasal HD la,semua la yang berkaitan dengan komponen komputer,dah la aku ni jenis cepat gabra kalau kene tanya banyak kali.Nasib baik lepas...

    Itu pengalaman nak sambung belajar,masa nak mtk keje plak aku tak pernah keje interview.Semua bos2 panggil aku keje jer.Keje farmasi ni pun bos aku kutip aku dekat shell,aku part time kat sana seminggu jer utuk kali 3.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by fiza_cute on Tue May 19, 2009 9:00 pm

    oo..klu komputer mmg kene sedia ngn soklan ttg komputer..ape sume..tu mmg xdinafikanla..

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by kindaichi_hajime on Wed May 20, 2009 2:45 am

    pengalaman aku mmg xdpt lpe lngsng laaa..
    ni intebiu ijazah pndidikan 4 tahun lpss...
    mmg vivid btul..hehe..

    dlu aku mnt nk jd cikgu ni..aku pilih la ijazah pndidikan sejarah..wat intebiu kt UM..
    mmg rmai gler laa..dlm 70 org..cme 11 org jer laki..
    aku pnyer la prepare spe mnteri pndidikan,spe presiden US,isu2 semasa dan laen2 yg berkaitan dgn pndidikan laa..

    korang nk taw ape yg terjdi?haa..ni aku citer..

    aku masuk je blik intebiu...
    bg salam n dier suh duduk..
    aku pn terus la duduk..hehe..
    time aku duduk jer ttba dier bg satu penyataan yg mmg punca utama aku ttba gabra..

    "sy rase awk ni msti ader msalah disiplin kt skola..butang atas tak kacip..kpla tali pnggang besar..rmbut pnjng.."

    aku pn terlupe daa pasal butang atas tu sbb aku dtg awal..da rase pns aku longgarkn la tie..pastu terlupe pasang blk..huhu..

    pastu dier tnyer plak..

    "awk ader bakat menyanyi?"

    kejadahnyer plak..aku audition AF ke intebiu pndidikn ni..
    pastu aku jwpla xderbakat...pastu dier tnye plak..

    "pndai baca sajak?silat?"

    pulakkk..xpnh plak aku baca sjak n silat pn time darjah 3 aderla masuk..aku jwp jer xpndai baca sjak tp taw silat...

    "tnjukkan silat awk...bunga bla3.."

    aku bukak la langkah pdahal aku xtaw..tp sje wat muka yakin..hehehe..

    "knapa awk ltkkn pndidikn di tmpt kedua dan apa pilihan pertama awk?"

    aku jwpla plihan satu aku undang2 n aku plih pndidikan sbb bermnt ntuk jd cikgu..

    "ok..dari pelbagai segi kami x yakin bhawa awk ni layak mnjadi cikgu..cuba yakinkn kami bhawa awk leh jd cikgu yg baek"

    aku jwp laa..tp ni mmg kesilapan besar aku jwp..hahaha..
    aku jwb aku ni gemarkn isu2 semasa,ske berdebat n kemukakn fakta2 konkrit ntuk sokong pndpt aku..aku gtaw gak aku berkemahiran ntuk mmpengaruhi org... << nmpk x ksilapan aku??

    ksilapan aku...jwpn tu xder kene mngena lngsng ngan kos aku yg aku apply ni...haha..pastu diorg ckp kt aku..

    "sy rase kcenderungan awk lebeh kpd undang2 dan kami rasekan bhawa awk TAK LAYAK ntuk seorng guru..bleh awk bg kualiti yg ader pd diri awk yg mnunjukkn awk lbeh lyk dari calon2 yg lain?"

    pstu aku jwp ape ntah aku x ingt...tp pnjng gak arr...dier ttp x yakin ngan aku...huhuhu..
    pastu last skali diorg ckp cmni..

    "ok..terima kash krna dtg..hrp awk berjaya dlm apa2 bidang yg awk ceburi"..

    sekian---


    tp yg aku pelik nyer..ape kne mngena menyanyi dgn pndidikn??sbb aku bkn amik kos muzik pn....ape kne mngena sajak dgn pndidikn sejarah??sbb aku bkn amik kos BM pn...silatlg la der kne mngena..agak frust gak la sbb calon pmpuan yg laen xder pn disuruh wat menda cmtu...yg bdk2 laki sume kne wat menda pelik2...adooii..

    tp tu la pngalaman intebiu pling teruk pnh aku lalui..n aku xdpt pndidikan tu..aku dpt kos undang2..

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by loy_azloy on Wed May 20, 2009 12:09 pm

    kindaichi_hajime wrote:

    tp yg aku pelik nyer..ape kne mngena menyanyi dgn pndidikn??sbb aku bkn amik kos muzik pn....ape kne mngena sajak dgn pndidikn sejarah??sbb aku bkn amik kos BM pn...silatlg la der kne mngena..agak frust gak la sbb calon pmpuan yg laen xder pn disuruh wat menda cmtu...yg bdk2 laki sume kne wat menda pelik2...adooii..

    semua tu penting dalam ciri2 menjadi guru,cikgu kena kreatif dalam pembelajaran dgn menyelitkan muzik(biasanya untuk sekolah rendah)
    bab silat dan sajak tu ialah,selain mengajar mereka mahu guru yang bukan sahaja mengajar namun boleh mengayakan lakonan dalam pembelajaran iaitu lenggok badan,supaya mereka mudah menerima dan mengingati apa yg diajar...kalau intonasi setiap kali ajaran tu mendatar aje murid pun bosan...
    yg penting dalam interview ni ialah jangan gabra setiap apa yg ditanya walaupun jawapan tu salah namun buat yang jawapan anda itu betul serta yakin...

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by fiza_cute on Wed May 20, 2009 12:11 pm

    wallawei..giler la!!

    maybe die soh nyanyi tu die nk ilangkan bosan kot..kan ramai kene tebiu.. Razz

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by kindaichi_hajime on Thu May 21, 2009 3:53 am

    loy..ader possibility gak..
    tp time tu aku sgt x puas ati laa..
    kalo sume candidate dilayan sama rata,aku xkesah laa...
    tp...diorg cm diskriminasi kaum lelaki ni..

    kalo pompuan..
    diorg tnyer isu semasa,pastu suh test mengajar n laen2 yg berkaitan bdan perguruan..

    yg laki plak sumenyer kne wat menda pelik2..
    ader sorang tu yg amik bidang agama pn disuruh mnanyi gak dgn songkok2 skali..xtnyer isu2 semasa,xsuh test mngajar n laen2..

    tp yg aku taw..hanya blik tmpt aku intebiu shja kne nyanyi2 ni..bilik laen mmg xkne..bertuah la sorang laki tu..

    ptt la makin pupus cikgu laki ni..
    hehe..

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by Hiruka on Thu May 21, 2009 12:03 pm

    Biase la..bukan sumer pegawai ade kreadibiliti yg mantap..ckup syarat je tuh dan rase diri dh ckup bagus..
    mmgla pembelajaran secara kreatif tu penting mcm selitkan unsur nyanyian..tapi tgk range dan suasana pembelajaran gak. Klu guru skolah rendah tu acceptable lagi. Skolah menengah dh tak bape praktikal daa..certain time je. Tu pon tak semestinya guru yg approach pembelajaran secara musical tu reti menyanyi..Mase skolah aku dlu pon igt lagi ustazah aku suruh hapal 25 nama rasul secara nyanyian..macam takde rythm lagu die, last² dak² kelas yg memberi rythm dan nada pada lagu tersebut..haha Laughing

    Lagipon kan ade penilaian sewaktu seseorang guru baru tu dilantik kan? bukan nk tgk guru tu kreatif atau tak time tu. Menda kena praktikal baru leh tau samada pembelajaran yg guru tersebut smpaikan adalah inovatif dan kreatif. Logiknye interview ni sbg 1st impression utk mengetahui guru ni berpendidikan dan peka ttg isu semasa..tu yg sepatutnye.

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by raidizh AR on Thu May 21, 2009 12:34 pm

    interbiu kje xpnh la
    interbiu mase ak nk msuk diploma ade la
    ak kongsi jela ea..

    *ak mohon masuk senibina

    ak masuk bilik 2 dgn tenangnye sbb ak x xcited pn. g temuduga 2 sbb nk test market je
    duduk ngn sopannye..heheh..ak siap pkai bj kurung kaler merah lg..wahaha.. memberi keyakinan
    die terus belek2 file yg ak hulur kat die
    tetibe sorg penginterbiu 2 ckp "ohh.. dr skolah rndh smpi menengah B.I awk A ye. kalo cm2, kami nk interbiu awk dlm bahasa inggeris, boleh?"
    ngn muke bodonye ak pn jwb r, "as u please sir"
    die suh terangkn pasal background family ak
    ak citer jela abis2...

    pas2 die ad nmpk sijil skolah ak
    *dlu ak pnh skolah s.m.k vivekananda
    die tnye ak "whos vivekananda?" ak da blur..adoilaa, sape lak die ni..
    ngn muke yakin ak jwb r, "d 1 who pioneered my school"..dlm ati ak..perghh..kompem salah
    rupenye vivekananda 2 tokoh pembelajaran.. hahah...tym 2 ak br tau
    kantoi kali pertama

    then die tnye bgunn ap ak plg kagum. adehh..pttla ak tgk sume kat luar dewan td sibuk menghafal akitek la, bangunan la.. apela..ak lak masuk ngn blank nye
    dgn xsemene2 terkeluar la 'KL SENTRAL' dr mulut ak.. erkkkkkkk
    die tnye knp. ak jwb sbb mid point in connecting bla..bla..bla...
    die da pnd ak sinis
    die tnye "hv u been to sultan a. samad's building? dont u admire it?"
    adehh..sbb takut kantoi lg, ak jwb "sori, but i've nvr been there b4"
    wahahaha....penipu besar..
    kantoi kali kedua

    mase da abis interbiu, die kate "good luck n im looking 4wd 2 see u here again"
    mase 2 ak pk kompem ak xdpt. sbb jwb cm mangkuk

    tp rupenye dpt. kalo xsilap ak:
    27,000 mohon kos ni
    9,000 dipggl utk temuduga
    90 yg terpilih.

    akhrnye ak menghabiskn sisa2 4 thun dlm kos ni.. bermula dr interbiu yg hampeh..


    --------------------------------------------

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by Hiruka on Thu May 21, 2009 1:33 pm

    LoL bgnn sultan abd samad klu dok kl/sngor pon tatau/xpernah pgi mmg beruang bawah baldi dh tu..haha

    Mase die cakap "good luck n im looking 4wd 2 see u here again"..ko patut jawab ni sbg tanda time kasih utk xtra point "Have a good time..mai secewen.." Laughing

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by fiza_cute on Thu May 21, 2009 1:33 pm

    waaa..bertuah ko..at least intebiu tu dpt la gak.. cheers

    kadg2 interviewer ni bukanla carik perfect sgt pun..tgk mood die kot..wakaka..

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by raidizh AR on Thu May 21, 2009 1:44 pm

    mai secewen?

    elok2 die nk bg ak tempat, kne halau lak...wahahhaha

    ak tau bgunn 2 katne, mcm mn. juz ak cuak kalo die tnye konsep senibina ke, tahun bile ke..mn la ak ingat!!!

    so, bek ak jwb xpnh g je...heheh...selamatkn diri


    --------------------------------------------

    sharul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 121
    Location : shah alam/puchong/terengganu
    Job/hobbies : lempang lembu..hehe
    Registration date : 03/03/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by sharul on Thu May 21, 2009 2:06 pm

    hahaha mai schewen...ko kan agen radix... lol! aku interbiu diploma ni lagi la best...sijil tebal aku bawak...pastu dia check aku punya sijil dia ckp.." kamu ni aktif sukan ye...sampai peringkat negeri ni.."
    pastu aku ngan bangganya jawab la " ye encik.saya memang minat bersukan" haha
    pastu ko tau ape dia ckp..."saya tak boleh bg kamu masuk kos ni...nanti kamu byk main..saya bg kamu sains sukan la yek." hahaha berpeluh aku dengar ape dia ckp...tapi akhirnya aku dapat gak masuk kos ni..ahahaha

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by raidizh AR on Thu May 21, 2009 2:11 pm

    dan akhrnye ak jadik junior ko kn?

    adoillaaa... cmne leh ad senior ak kat cni..kantoi wwoo


    --------------------------------------------

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by fiza_cute on Thu May 21, 2009 2:14 pm

    xtau la plak aku cos korang ni kene intebiu..wallawei..

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by raidizh AR on Thu May 21, 2009 2:16 pm

    fiza_cute wrote:xtau la plak aku cos korang ni kene intebiu..wallawei..

    kne wwoo.. kalo nk masuk degree blek pn kne interbiu lagik...adoillaaa

    interbiu je sepjg idop.. tensen


    --------------------------------------------

    sharul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 121
    Location : shah alam/puchong/terengganu
    Job/hobbies : lempang lembu..hehe
    Registration date : 03/03/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by sharul on Thu May 21, 2009 3:04 pm

    pastu nak keje kena interview lagi....adusss

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by fiza_cute on Thu May 21, 2009 4:13 pm

    adeh..bencila kan nk blajo pun kene intebiu..adeh!

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by ztecon on Thu May 21, 2009 6:17 pm

    sbb apa nak masuk belajar pun kena interview?...

    sebab...untuk mengelakkan pembaziran modal insan....


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by fiza_cute on Thu May 21, 2009 6:20 pm

    hehe..baiklah ustaz..

    ustaz xde ke pengalaman intebiu nk dicitekan..

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by ogGy on Thu May 21, 2009 9:12 pm

    Aku tak tahu macam mana dengan keadaan aku kalau kene inteview,mesti dah berpeluh kaki tangan dengan dahi.Aku dah tentu gabra... jeles aku tgk korang inteview.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by kindaichi_hajime on Fri May 22, 2009 3:51 am

    aku dlu pnh gak dpt intebiu senibina kt USM pas stpm dlu..
    memula aku ingt nk jd arkitek..cm best jer..
    n mmg aku taw kne pi tmuduga...

    ble da dpt call,diorg ckp kne bwh portfolio lukisan...adehh..
    aku da la xder lukisan pape kt umah..xpnh amik seni pn kt skola dlu..
    pastu aku try la lukis...poyo jer dlm ati nk lukis bgnn canggih2..
    then pegang pensel pn da ngantok,ni kan pula lukis..huhu..

    so aku wat kputusn x pi tmuduga..
    esok nyer usm call aku ckp usm ader wat lg satu tmduga..
    adeehh...ntuk jga ati dier,aku ckp la aku pegi nnti..
    finally aku x pi gak..haha..

    rugi rase cam rugi..
    tp mmg aku x berbakat pn...
    n wat cmne..

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by fiza_cute on Sat May 23, 2009 9:38 pm

    oggy keje jadik ahli farmasi tu xkene intebiu ke?

    waaa..manyak ko nye intebiu ni..

    mase ko jadik pendakwa raye tu cmner lak intebiu tu?

    Sponsored content

    Re: pengalaman intebiu...wakakaka..

    Post by Sponsored content Today at 4:15 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 4:15 pm