Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Pendrive Kena Format...

    Share

    amril_2004
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 03/03/2009

    Pendrive Kena Format...

    Post by amril_2004 on Tue May 19, 2009 4:27 pm

    Salam...
    saya nak bertanya dan meminta bantuan dari ahli putera.com sekalian...
    pendrive sy berkemungkinan terkena virus...
    apabila nak klik open.... ada mesej keluar mengatakan kena format....
    bukan xlay format... tap masalahnye dalam tu ada byk data....
    aduhai.... dah scan guna pelbagai antivirus tap xberjaya....
    so skrg nie belum di format lagi....

    harap ada yang terkena macam nie dan boleh kongsi cara penyelesaianya....
    sekian...

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by wanjihan on Tue May 19, 2009 4:31 pm

    cuba buka my comp, right click... select explorer

    tgk dpt buka ke tak...

    kalo tak bleh jgk... urm.. terpaksa la

    dr
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 23
    Age : 27
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by dr on Tue May 19, 2009 5:09 pm

    lagi satu... bukak pendrive tu kat linux cth: ubuntu,slax. samada pakai live cd atau pc yang da siap install
    mmng melecehkan tapi konferm berkesan.. sbb virus tuh untuk windows... linux tk der virus...

    haha Very Happy

    yurckk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 227
    Age : 32
    Location : Middle Earth
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by yurckk on Tue May 19, 2009 5:39 pm

    boleh try bukak pakai cmd gak then copy all files ke pc (exclude unidentified files).

    - win + r > cmd > enter
    - check for extension media drive tu ape kt dlm my computer (cth F:)
    - type dir F:\
    - ada xfile listed? kalau xde then
    - type F:\
    - then tekan TAB key kt keyboard tu, ada xfile yg muncul
    - contoh file yg ada F:\document.doc (tp dlm dir xde)
    - type attrib -s -h F:\document.doc
    - copy "Original location" "Destination"
    - copy F:\document.doc desktop
    - siap

    cguanie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 62
    Registration date : 19/05/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by cguanie on Tue May 19, 2009 6:06 pm

    a'aa..hari tu kwn dekat sekolah sy pun kena mcm ni..nak format x leh sbb dia kata protected plak..adoii,kesian betul kat kwn sy..semua file penting ade kat dlm tu..

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by wanjihan on Tue May 19, 2009 6:19 pm

    yurckk wrote:boleh try bukak pakai cmd gak then copy all files ke pc (exclude unidentified files).

    - win + r > cmd > enter
    - check for extension media drive tu ape kt dlm my computer (cth F:)
    - type dir F:\
    - ada xfile listed? kalau xde then
    - type F:\
    - then tekan TAB key kt keyboard tu, ada xfile yg muncul
    - contoh file yg ada F:\document.doc (tp dlm dir xde)
    - type attrib -s -h F:\document.doc
    - copy "Original location" "Destination"
    - copy F:\document.doc desktop
    - siap

    kalo tkleh nak access lg mcm ne nak buat...

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by e_sentinel on Wed May 20, 2009 1:33 am

    Kalau guna Kingston yang ada password protections, lepas recover file2 tu, format balik tapi kena melalui DTVault software .. khas untuk Kingston Data Traveller sahaja.

    Kalau jenis biasa yang tiada utiliti tu, untuk 2GB kebawah format guna FAT, untuk 4GB keatas guna FAT32.

    amril_2004
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by amril_2004 on Wed May 20, 2009 9:21 am

    wanjihan wrote:cuba buka my comp, right click... select explorer

    tgk dpt buka ke tak...

    kalo tak bleh jgk... urm.. terpaksa la

    biase mmg gune cara mcm nie...
    tap yg nie klik jer trus suruh format... aduhhhh

    amril_2004
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by amril_2004 on Wed May 20, 2009 9:22 am

    dr wrote:lagi satu... bukak pendrive tu kat linux cth: ubuntu,slax. samada pakai live cd atau pc yang da siap install
    mmng melecehkan tapi konferm berkesan.. sbb virus tuh untuk windows... linux tk der virus...

    haha Very Happy

    alamak.... linux kat opis xde lah pulak...
    nak kena install....
    ade cara lain ke bos?

    amril_2004
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by amril_2004 on Wed May 20, 2009 9:29 am

    yurckk wrote:boleh try bukak pakai cmd gak then copy all files ke pc (exclude unidentified files).

    - win + r > cmd > enter
    - check for extension media drive tu ape kt dlm my computer (cth F:)
    - type dir F:\
    - ada xfile listed? kalau xde then
    - type F:\
    - then tekan TAB key kt keyboard tu, ada xfile yg muncul
    - contoh file yg ada F:\document.doc (tp dlm dir xde)
    - type attrib -s -h F:\document.doc
    - copy "Original location" "Destination"
    - copy F:\document.doc desktop
    - siap

    udah buat...
    bli je taip drive n enter terus jer keluar...
    The volume does not contain a recognized file system.
    Please make sure that all required file system drivers are loaded and that the volume is not corrupt
    ed.

    amril_2004
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by amril_2004 on Wed May 20, 2009 9:30 am

    wanjihan wrote:
    yurckk wrote:boleh try bukak pakai cmd gak then copy all files ke pc (exclude unidentified files).

    - win + r > cmd > enter
    - check for extension media drive tu ape kt dlm my computer (cth F:)
    - type dir F:\
    - ada xfile listed? kalau xde then
    - type F:\
    - then tekan TAB key kt keyboard tu, ada xfile yg muncul
    - contoh file yg ada F:\document.doc (tp dlm dir xde)
    - type attrib -s -h F:\document.doc
    - copy "Original location" "Destination"
    - copy F:\document.doc desktop
    - siap

    kalo tkleh nak access lg mcm ne nak buat...

    mmg xlay akses pun nie...

    amril_2004
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by amril_2004 on Wed May 20, 2009 9:38 am

    e_sentinel wrote:Kalau guna Kingston yang ada password protections, lepas recover file2 tu, format balik tapi kena melalui DTVault software .. khas untuk Kingston Data Traveller sahaja.

    Kalau jenis biasa yang tiada utiliti tu, untuk 2GB kebawah format guna FAT, untuk 4GB keatas guna FAT32.

    kalau xnak format boleh ker??? ble format nak recover saiz besar gile.... pebdrive 2gb recover 15gb... huhuhu

    yurckk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 227
    Age : 32
    Location : Middle Earth
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by yurckk on Thu May 21, 2009 12:57 am

    Boleh check xfree space media drive tu? K, thx.

    yurckk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 227
    Age : 32
    Location : Middle Earth
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by yurckk on Thu May 21, 2009 1:01 am

    btw xpyh enter pun untuk check dlm CMD tu, just
    type drive name then tekan tab berulang kt keyboard tu.

    cth dlm CMD:

    C:\Documents and Settings\Pc-Name> F:\ <------------ tekan tab berulang2...

    amril_2004
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by amril_2004 on Thu May 21, 2009 5:36 pm

    yurckk wrote:Boleh check xfree space media drive tu? K, thx.

    xlay cek bos....
    dulu ade 1 pendrive nie boleh cek...
    size 4gb tap ble cek dah jadi sampai 30gb.. heheh

    amril_2004
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by amril_2004 on Thu May 21, 2009 5:53 pm

    yurckk wrote:btw xpyh enter pun untuk check dlm CMD tu, just
    type drive name then tekan tab berulang kt keyboard tu.

    cth dlm CMD:

    C:\Documents and Settings\Pc-Name> F:\ <------------ tekan tab berulang2...

    engak buleh pun...

    dr
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 23
    Age : 27
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by dr on Fri May 22, 2009 4:29 pm

    hrmm... linux kene download la...

    kalo ko ader penD len... try pakai slax.. download slax.tar.. pastu extract kat penD tuh.. kendian tukar boot sequence yg first ko ke usb.. and on pc cam biase... phm??

    kalo tak der penD len.. download file .iso cam ubutu or slax... pastu tukar boot sequence yg first pada cd.. pastu bukak live CD... tk yh install... ada phm??

    hehe.. mungkin leceh sket kalo kurang mahir@berani ngan IT...

    amril_2004
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by amril_2004 on Fri May 22, 2009 11:58 pm

    dr wrote:hrmm... linux kene download la...

    kalo ko ader penD len... try pakai slax.. download slax.tar.. pastu extract kat penD tuh.. kendian tukar boot sequence yg first ko ke usb.. and on pc cam biase... phm??

    kalo tak der penD len.. download file .iso cam ubutu or slax... pastu tukar boot sequence yg first pada cd.. pastu bukak live CD... tk yh install... ada phm??

    hehe.. mungkin leceh sket kalo kurang mahir@berani ngan IT...

    xbrape faham...
    boleh clearkan ckit...
    hehehe
    thank u for help..

    dr
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 23
    Age : 27
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by dr on Mon May 25, 2009 1:06 pm

    susah2 meh bagi aku usha penD ko tuh...
    isya-allah kejap jer kot repair...
    haha...

    aku da pm ko da..

    e-asymetric
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 32
    Registration date : 20/05/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by e-asymetric on Thu May 28, 2009 2:42 am

    cube gune winhex...software ni ad fungsi untuk tgk kandungan drive kalu drive tu dh rosak partition table...atau dgn kate len x boleh akses drive

    amril_2004
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by amril_2004 on Fri May 29, 2009 11:06 pm

    dr wrote:susah2 meh bagi aku usha penD ko tuh...
    isya-allah kejap jer kot repair...
    haha...

    aku da pm ko da..

    dah tgk dah...
    nant kwn add bro ye...
    btw nga bz ckit... ym pun xlay gune nie...
    heheh
    kalaui bro dekat kwn pas jerk...

    amril_2004
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by amril_2004 on Fri May 29, 2009 11:10 pm

    e-asymetric wrote:cube gune winhex...software ni ad fungsi untuk tgk kandungan drive kalu drive tu dh rosak partition table...atau dgn kate len x boleh akses drive

    tq. nant kwn try...

    anakin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 27
    Registration date : 05/03/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by anakin on Sun Aug 09, 2009 7:07 pm

    Amril_2004, Ape cerita pen drive yg problem hari tu?
    Dah OK ke?
    Sbb Aku pun pernah kena problem yg hampir sama..

    kamikase30
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 410
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by kamikase30 on Sun Aug 09, 2009 7:31 pm

    kesian tul ko kan.

    1. Dekat pen drive tu sendiri boleh buang virus, ada cara dia hehe. nak tahu PM aku. Agak complicated sikit.

    2. Cara ni paling senang. Sure jadi..

    1. U pergi dekat cc, copy semua folder u then paste dekat desktop cc tu. [ 'copy paste', bukan 'cut paste' ]
    2. Bila dah siap, buang semua folder asal dekat dalam pen drive u
    3. Sekarang dah kosong kan, So scan virus dekat pendrive u 3 kali
    4. Format pendrive tu.
    5. Folder u yang dekat dekstop tadi scan 3 kali
    6. Dan confirm xde virus 'cut paste' balik masuk dalam pendrive you [ 'cut paste, bukan copy paste' ]
    7. Then try scan balik pendrive u....

    p/s: make sure Antivirus kat cc tu yang terbaru, enjoy... 'teh o' ais sudah.. Cool


    .


    --------------------------------------------
    Is Prioritization Failing You? Change Priorities Ahead. if it is to be, it is up to me

    anakin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 27
    Registration date : 05/03/2009

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by anakin on Wed Aug 12, 2009 7:56 pm

    kamikase30 wrote:kesian tul ko kan.

    1. Dekat pen drive tu sendiri boleh buang virus, ada cara dia hehe. nak tahu PM aku. Agak complicated sikit.

    2. Cara ni paling senang. Sure jadi..

    1. U pergi dekat cc, copy semua folder u then paste dekat desktop cc tu. [ 'copy paste', bukan 'cut paste' ]
    2. Bila dah siap, buang semua folder asal dekat dalam pen drive u
    3. Sekarang dah kosong kan, So scan virus dekat pendrive u 3 kali
    4. Format pendrive tu.
    5. Folder u yang dekat dekstop tadi scan 3 kali
    6. Dan confirm xde virus 'cut paste' balik masuk dalam pendrive you [ 'cut paste, bukan copy paste' ]
    7. Then try scan balik pendrive u....

    p/s: make sure Antivirus kat cc tu yang terbaru, enjoy... 'teh o' ais sudah.. Cool
    .

    Apsal nak kena pegi CC pulak??
    Adakah sebab diorang pakai juzt reboot atau sekutu dengan nya??
    Ataupun antivirus diorang power gila-gila??
    Tak paham la...
    Ker kau ni nak promote cc kau?

    Sponsored content

    Re: Pendrive Kena Format...

    Post by Sponsored content Today at 4:22 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 4:22 am