Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Camne nak kecikkan size file untuk e-mail

    Share

    vivana
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 12/05/2009

    Camne nak kecikkan size file untuk e-mail

    Post by vivana on Mon May 18, 2009 10:23 pm

    Sape kt cni blh bntu..
    Saya ada masalah kalo nak hntr email beserta attachment yg size lbh 1M.
    Sy email guna outlook, tp kalo sent je file yg lebih 1M, sure error or email tu return balik.. (Mslh nie belaku kalo hntr email kt my client je (org bank), kalo hntr kt email yahoo ke, hotmail ke ok je..)
    So, sblm hntr email yg ada file sy slalu zip dulu file tu bior kurangkan sikit size dia.. Tp, size file x kurang pun, sama je.. (biasa guna winzip / winrar)
    Ade x sesape kt cni yg ada cara len tuk kecik kan size file untuk email.. Help me plz..
    avatar
    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 37
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Camne nak kecikkan size file untuk e-mail

    Post by wanjihan on Mon May 18, 2009 10:30 pm

    dah takde ada cara dh kecuali pakai zip @ rar

    awk pakai email client yg lain la selain outlook tu.

    vivana
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 12/05/2009

    Re: Camne nak kecikkan size file untuk e-mail

    Post by vivana on Mon May 18, 2009 10:45 pm

    Oo.. maksudnya kalo sy email client guna web, email tu blh hntr la eh?
    avatar
    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 37
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Camne nak kecikkan size file untuk e-mail

    Post by wanjihan on Mon May 18, 2009 10:57 pm

    bleh... sy prnah attach file saiz sampai 10mb guna email yahoo @ gmail, ok jer takde masalah....

    vivana
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 12/05/2009

    Re: Camne nak kecikkan size file untuk e-mail

    Post by vivana on Mon May 18, 2009 11:01 pm

    Ok thk u bro coz sudi bantu.. Very Happy
    avatar
    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 37
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Camne nak kecikkan size file untuk e-mail

    Post by wanjihan on Mon May 18, 2009 11:03 pm

    keje bank ke?

    vivana
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 12/05/2009

    Re: Camne nak kecikkan size file untuk e-mail

    Post by vivana on Mon May 18, 2009 11:12 pm

    Hehe, xla keje kt lawyer firm.. Kbnyakan client 'bank'..
    Tu yg kena sent byk file.. huhu Smile
    avatar
    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Camne nak kecikkan size file untuk e-mail

    Post by Hiruka on Tue May 19, 2009 6:50 pm

    Die guna Outlook la Jihan.. Razz
    Yahoo mmg dh sedia upgrade limitation to 10mb for standard acc.. Laughing

    Pling mudah contact mail client service provider. Contoh cam Locus..Klu x silap tu mmg dh termsuk package yg kompani korang daftar. Klu standard mmg limit to 1mb rasenye. Upgrade limitation cam kompeni aku buat should be done in a simple ways..skan max leh send out 10MB Very Happy
    avatar
    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Camne nak kecikkan size file untuk e-mail

    Post by hairulfadly on Mon May 25, 2009 12:25 am

    Yap..yahoo skrg da leh send lebih 10mb..
    avatar
    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 37
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Camne nak kecikkan size file untuk e-mail

    Post by wanjihan on Mon May 25, 2009 12:27 am

    aik ni sape lak. hehehe
    avatar
    haz-one
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 305
    Age : 25
    Location : kole ganu
    Registration date : 05/03/2009

    Re: Camne nak kecikkan size file untuk e-mail

    Post by haz-one on Mon May 25, 2009 1:46 pm

    ntah tiba tiba je muncul
    hantu kot
    hehehe
    avatar
    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Camne nak kecikkan size file untuk e-mail

    Post by sawi on Mon May 25, 2009 2:20 pm

    ada file boleh "kecikkan/compress" sampai 70%-80% atau lebih, ada file yg buat mcm mana pun, pakai software apa pun boleh pegi 1-5% jer.

    kalau dh try pakai winzip/winrar tak byk berubah size file, mmg takleh wat ape la.
    file apa tu? kalau .doc/.docx rasanya boleh kecikkan kalau takde banyak graphic.

    tp kalau file .jpg/.gif/.png/file2 gambar, cara nak kecikkan lagi kalau dah guna winzip/winrar pun tak jadi, kecikkan size gambar tu, kalau 1024x768px, kecikkan jadi 800x600px ker.
    avatar
    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 58
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Camne nak kecikkan size file untuk e-mail

    Post by raidizh AR on Thu Jul 30, 2009 4:21 pm

    haah... kalo yg ad byk grafik, kalo zip@rar xde beza sgt...

    ak salu gne otoked, seblom emelkn ap2 file, mmg kne zip dlu.. itu plg mudah.. TS punye file besenye doc bese je kn? xbyk grafik kn?


    --------------------------------------------
    avatar
    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Camne nak kecikkan size file untuk e-mail

    Post by johnburn on Thu Jul 30, 2009 4:28 pm

    Kl split kecik2 xleh ke?

    Sponsored content

    Re: Camne nak kecikkan size file untuk e-mail

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Sun Jul 23, 2017 4:35 am