Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    mcm mana nak buang password BIOS notebook acer aspire 4925?

    Share

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    mcm mana nak buang password BIOS notebook acer aspire 4925?

    Post by syukurz on Mon May 18, 2009 5:20 pm

    still x dapat cara mcm mana nak buang bios dlm notebook sy, guna software pn x bblh, guna cmd pn x blh.. ada cara lagi.. dlu ada kawan kata pintaskn kaki chipset bios, 2 mcm mana 2.. nak buka semua skrew laptop ke.. sy x pandai nak bukak2.. takat rosak.. tapi kalau ada kawan bantu, blh saya ikt arahan untuk buka laptp ni.. Neutral

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: mcm mana nak buang password BIOS notebook acer aspire 4925?

    Post by wanjihan on Mon May 18, 2009 10:10 pm

    ada... tp caranya ko kene bukak casing belakang n pintaskan punca positif bateri cmos ke kaki ic. tp kalo silap buat, buang saja laptop. bwk pi acer service centre.. charge rm100.

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: mcm mana nak buang password BIOS notebook acer aspire 4925?

    Post by syukurz on Tue May 19, 2009 12:17 pm

    2 yang takut nak buat 2.. kot2 silap kang, rosak la laptop e...
    rm100 mahal jgkn.. tp nanti mcm ne fikirkn dlu.. tp kamu tau ke cara mcm nana nak
    pintaskn punca positif bateri cmos ke kaki ic 2?

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: mcm mana nak buang password BIOS notebook acer aspire 4925?

    Post by sheikomatic on Tue May 19, 2009 12:52 pm

    Kalau problem BIOS password memang charge macam tu.. Try ni backdoor password dulu, kalau2 boleh, ada password yang ulang2 kalau x silap

    AMI BIOS
    -Reported AMI backdoor BIOS passwords include A.M.I., AAAMMMIII, AMI?SW , AMI_SW, BIOS, CONDO, HEWITT RAND, LKWPETER, MI, PASSWORD,
    -AMI, A.M.I., AMI SW, AMI_SW, BIOS, PASSWORD, HEWITT RAND, Oder

    Award BIOS
    One reported Award backdoor BIOS password is eight spaces. Other reported Award backdoor BIOS passwords include 01322222, 589589, 589721, 595595, 598598 , ALFAROME, ALLY, ALLy, aLLY, aLLy, aPAf, award, AWARD PW, AWARD SW, AWARD?SW, AWARD_PW, AWARD_SW, AWKWARD, awkward, BIOSTAR, CONCAT, CONDO, Condo, condo, d8on, djonet, HLT, J256, J262, j262, j322, j332, J64, KDD, LKWPETER, Lkwpeter, PINT, pint, SER, SKY_FOX, SYXZ, syxz, TTPTHA, ZAAAADA, ZAAADA, ZBAAACA, and ZJAAADC.
    -AWARD SW, AWARD_SW, Award SW, AWARD PW, _award, awkward, J64, j256, j262, j332, j322, 01322222, 589589, 589721, 595595, 598598, HLT, SER, SKY_FOX, aLLy, aLLY, Condo, CONCAT, TTPTHA, aPAf, HLT, KDD, ZBAAACA, ZAAADA, ZJAAADC, djonet,

    Phoenix BIOS
    -Reported Phoenix BIOS backdoor passwords include BIOS, CMOS, phoenix, and PHOENIX.

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: mcm mana nak buang password BIOS notebook acer aspire 4925?

    Post by syukurz on Tue May 19, 2009 1:01 pm

    lapto sy guna pheonix bios, dia masuk windows blh tp nk masuk bios x blh,
    critanya bgni.. tahun lepas bln 12, sy ada passwordkn bios dan user account,
    takut kwn2 sy sebilik ni, dia nk bukak laptp sy, memang saya ingt password apa yg sy bubuh,
    time sy nak buang password bios 2 balik, sbb abg sy nak pnjam laptp satu minggu, sy dah
    delete balik bios password 2, dah brjaya delete dh, than sy x pnh2 check dkt bahagian bios time 2,
    ada 1 hari trgerak hati sy nak pg tngk kat bahagian bios, sy pelik kenapa dia minta passwrd, so saya masuk passworrd sy yg dlu, dia kat fail2.. je... dah guna cara yg kamu bg dah sebenarnya, cme tinggal blm buat cara
    pintaskan punca positif bateri cmos ke kaki ic je, sbb takut.. tp backdoor password yg kamu brikn 2 nak kene try sekali semua ke, pheonix bios 2? dia nak taip backdoor password ni time dia minta password masa kita nak bukak tmpat bios ke?

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: mcm mana nak buang password BIOS notebook acer aspire 4925?

    Post by sheikomatic on Tue May 19, 2009 1:11 pm

    Aah try guna backdoor password tu masa nak bukak tempat BIOS tu, kalau boleh terus tukar password baru atau disable terus

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: mcm mana nak buang password BIOS notebook acer aspire 4925?

    Post by syukurz on Tue May 19, 2009 1:17 pm

    x blh jg cara ni.. dlu sy pnh cba satu2 time 2.. tp skrang x tau la.. nanti balik dari kelas sy cuba..
    kalau x blh jg kene wat cara mcm abg td 2 kata ke? kene bukak casing belakang n pintaskan punca positif bateri cmos ke kaki ic la ye? tp lau ada siap2 tnjuk langkah yg btul nk pntaskn, sy berani buat..

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: mcm mana nak buang password BIOS notebook acer aspire 4925?

    Post by wanjihan on Tue May 19, 2009 3:41 pm

    hantar acer jer la.. rm100 melayang.

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: mcm mana nak buang password BIOS notebook acer aspire 4925?

    Post by syukurz on Tue May 19, 2009 3:58 pm

    hantar acer.. hmm ok la..tapi.. agak2 owg acer dpt bagi diskaun x? hehehe

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: mcm mana nak buang password BIOS notebook acer aspire 4925?

    Post by ayoi on Thu May 21, 2009 12:42 pm

    guna eacer management ..defaultkan semula password bios.
    semalam aku ada taip pjg lebar caranya tapi nak post je error... hmmm...


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: mcm mana nak buang password BIOS notebook acer aspire 4925?

    Post by wanjihan on Thu May 21, 2009 12:44 pm

    hehehe kesian kt ayoi

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: mcm mana nak buang password BIOS notebook acer aspire 4925?

    Post by syukurz on Thu May 21, 2009 5:01 pm

    ayoi jg ada bantu.. x apa balik ni i'm try.. nanti sy tanya lau x dapat..

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: mcm mana nak buang password BIOS notebook acer aspire 4925?

    Post by syukurz on Thu May 21, 2009 5:04 pm

    ayoi boleh tolong send article atau apa yg kamu telah taip pnjang tntng cara2nya ke email sy x? syukur_6@yahoo.com.my

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: mcm mana nak buang password BIOS notebook acer aspire 4925?

    Post by ayoi on Thu May 21, 2009 5:48 pm

    gi sini je lah tak larat nak translate secara ringkas. ( ringkas pun jadi pjg lebar.)
    Spoiler:

    http://forums.mydigitallife.info/showthread.php?t=2299


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: mcm mana nak buang password BIOS notebook acer aspire 4925?

    Post by syukurz on Thu May 21, 2009 5:54 pm

    ok thanks

    Sponsored content

    Re: mcm mana nak buang password BIOS notebook acer aspire 4925?

    Post by Sponsored content Today at 4:53 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:53 pm