Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    bagaimana nak claim warranty

    Share

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    bagaimana nak claim warranty

    Post by memito on Sun May 17, 2009 8:09 pm

    salam semua...

    mcmna nak claim warranty utk laptop dell...aku punya laptop ada problem audio bila cucuk ke headphone/earphone port...audio dia kejap naik,kejap turun....bkn masalah earphone/headphone aku sbb aku dah test pd pc, ok je...

    satu lg masalah...hari ni masuk hari ke 14 usia laptop aku...hari ni jugaklah aku ternampak ada 1 deadpixel yg palat kat screen ....mcmna kawan2...sila bg pendpt anda?
    boleh tak aku call dell tu ckp melayu je...aku x lancar ckp english...takut pulak diorg x reti ckp melayu Crying or Very sad

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: bagaimana nak claim warranty

    Post by kindaichi_hajime on Mon May 18, 2009 2:17 pm

    call dell..
    aku rase diorg sndri akan dtg umah ko check..
    xyah ssh2 kuar..

    pasal kerosakan ko tu,aku xleh komen sbb aku pn xtaw npe..hehe..

    ckp jer melayu...
    yg jd operator tu sume org malaysia...
    jgn risau..hehe

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: bagaimana nak claim warranty

    Post by memito on Mon May 18, 2009 5:53 pm

    kindaichi_hajime wrote:call dell..
    aku rase diorg sndri akan dtg umah ko check..
    xyah ssh2 kuar..

    pasal kerosakan ko tu,aku xleh komen sbb aku pn xtaw npe..hehe..

    ckp jer melayu...
    yg jd operator tu sume org malaysia...
    jgn risau..hehe
    thanks kindaichi_hajime...aku dah call dell CS td...tp sblm diorg antar technician dtg rmh..diorg suruh send gambar lcd kita yg bermslh dulu...mslhnya aku guna kamera handphone...tgkp gambar mmg x jelas...sudah la deadpixel tu x brp jelas....kalau tgk betul2 baru nmpk satu titik kecil hitam...tp aku tmbh lg kata lcd aku warna kebiru biruan....mlm ni bru aku nak send pic kat email yg org dell tu bg...tak psti smada dia nak hantar tehnician dtg rmh aku cek ke Crying or Very sad bounce

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: bagaimana nak claim warranty

    Post by kindaichi_hajime on Tue May 19, 2009 12:22 am

    ok..
    xpe...jnji ko send gak gamba..
    diorg suh anta gmba sbb nk tgk jenis kerosakan jer..
    dlm 3 hari ko call blk tnyer pasal tu...
    nnti dier bgtaw ko la sme ader technician akan dtg umah ko ke x..
    kalo nk call lusa pn bleh..

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: bagaimana nak claim warranty

    Post by memito on Tue May 19, 2009 12:15 pm

    kindaichi_hajime wrote:ok..
    xpe...jnji ko send gak gamba..
    diorg suh anta gmba sbb nk tgk jenis kerosakan jer..
    dlm 3 hari ko call blk tnyer pasal tu...
    nnti dier bgtaw ko la sme ader technician akan dtg umah ko ke x..
    kalo nk call lusa pn bleh..
    ooo...mcm tu ke...tq bro...ko pernah claim warranty dr dell kan? aku baru hntr smlm...skrg tmph menunggu call dr org dell...mcmna diorg putuskan technician akn dtg rmh @ tak...risau jugak aku sbb gambar dead pixel mmg la x clear..deapixel bknnya kedebak bsr atas screen..kecil gila...satu titik...tgk betul2 baru perasan..nasib baik aku buat report psl bluish jugak...gmbk bluish tu mmg jelas jugk ketara beza dgn laptop2 lain/screen lain..aku bg gmbr utk dibanding bezakan jugak bounce

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: bagaimana nak claim warranty

    Post by kindaichi_hajime on Wed May 20, 2009 2:10 am

    aku xpnh...
    tp mmber aku pnh la claim..hehe..
    tnggu la..kdang2 3-4 minggu gak la..
    pling awal 6 hari..
    owh bgs la ko bg gmba ntuk dibandingkn gak..
    sbb kdang2 diorg byk alasan xnk kasi claim..

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: bagaimana nak claim warranty

    Post by wanjihan on Wed May 20, 2009 3:46 am

    aku pernah jadi technical support utk DELL ni, mmg kitaorang akan dtg kerumah dan baiki disitu sampai siap dgn membawa spare park yg berkemungkinan rosak. tp kdg2 laptop ni 1-2 kali technision dtg tukar spare park br la ok 100%.. kdg2 jer la.. sbb susah nak agak ape yg rosak..

    zoragon_krazz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 15
    Age : 34
    Registration date : 02/03/2009

    Re: bagaimana nak claim warranty

    Post by zoragon_krazz on Wed May 20, 2009 11:11 am

    lawak gile bahasa ko bro..xpayahlah nak nyatakan ko boleh ckp english or not,tu hal ko dgn dia xpyh nak post benda cam tu kat cni.. bounce

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: bagaimana nak claim warranty

    Post by Hiruka on Wed May 20, 2009 1:34 pm

    wassalam..
    ape yg lawaknyer..die nk kan kepastian jer..x salah pon..
    gud luck for the claim Laughing

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: bagaimana nak claim warranty

    Post by wanjihan on Wed May 20, 2009 2:02 pm

    zoragon_krazz wrote:lawak gile bahasa ko bro..xpayahlah nak nyatakan ko boleh ckp english or not,tu hal ko dgn dia xpyh nak post benda cam tu kat cni.. bounce

    jgn kutuk orang tk bagus tau

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: bagaimana nak claim warranty

    Post by memito on Wed May 20, 2009 3:41 pm

    wanjihan wrote:aku pernah jadi technical support utk DELL ni, mmg kitaorang akan dtg kerumah dan baiki disitu sampai siap dgn membawa spare park yg berkemungkinan rosak. tp kdg2 laptop ni 1-2 kali technision dtg tukar spare park br la ok 100%.. kdg2 jer la.. sbb susah nak agak ape yg rosak..
    ko dtg la rumh sttle mslh laptop ni Very Happy

    aku dah call dell...agent dia call balik gtau esok tecnician dia akan call aku slps proses mengenal pasti mslh Rolling Eyes

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: bagaimana nak claim warranty

    Post by memito on Wed May 20, 2009 3:43 pm

    zoragon_krazz wrote:lawak gile bahasa ko bro..xpayahlah nak nyatakan ko boleh ckp english or not,tu hal ko dgn dia xpyh nak post benda cam tu kat cni.. bounce
    wakaka...aku x ambl hati pun ko kata aku x reti ckp english...bkn aku sorg je x leh ckp,ramai lg kat luar sana mcm aku.org jepun pun x reti ckp BI tp lebih berjaya dr kita Very Happy

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: bagaimana nak claim warranty

    Post by kindaichi_hajime on Thu May 21, 2009 3:21 am

    xkesah la ckp ape pn..
    tp kite kt m'sia...org yg xpndai ckp melayu tu la yg ptt risau...hehehe....

    ok..moga laptop ko cpt sihat..

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: bagaimana nak claim warranty

    Post by memito on Thu May 21, 2009 10:15 pm

    laptop aku dah sihat sedia kala...sungguh dahsyat servis dell...kelmarin aku call agent dell,ari ni engineer dell dtg rumah aku awal pg,dlm sejam settle dia tukar lcd baru...syoknya lcd aku dah x de dead pixel...

    kesimpulannya: nak servis yg terpantas dan terbaik..belilah laptop dell...pasti korg x menyesal...

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: bagaimana nak claim warranty

    Post by myee on Tue May 26, 2009 9:21 am

    zoragon_krazz wrote:lawak gile bahasa ko bro..xpayahlah nak nyatakan ko boleh ckp english or not,tu hal ko dgn dia xpyh nak post benda cam tu kat cni.. bounce

    takyahlah nak kutuk2. kite kat sini nak tolong sesama member....klu stakat nak bagi komen camni baik ko pegi luar main guli nu....kepada TS cemana...dah ok ker? anyway dapat gak manfaat membaca tread nih...at least dapat tau cemana process nak claim RMA tuk dell nih...sebab dell product aku pakai notebook dan lcd..huhuhu

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: bagaimana nak claim warranty

    Post by sheikomatic on Tue May 26, 2009 9:47 am

    kalau 1 je pixel palat memang susah nak dapat lcd baru. memang bagus la servis dell tu..

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: bagaimana nak claim warranty

    Post by myee on Tue May 26, 2009 11:50 am

    lagi satu...klu within 1 minggu baru jupe dead pixel bleh claim warranty...tapi lepas pada tuh...still bleh claim warranty tapi kena ade dead pixel dalam 7 dot ke atas...

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: bagaimana nak claim warranty

    Post by memito on Tue May 26, 2009 4:30 pm

    aku punya laptop dell dah berusia lebih 2 minggu sikit...wpun ada 1 deadpixel yg kecil tp itu semua ats budibicara supervisor n engineer yg dtg rmh kita...lps dia cek ada 1 deadpixel,dia terus kluarkan lcd laptop yg baru dan tukar dpn aku...sugguh bgs servis dell..x sampai sejam dah settle mslh...mmg betul la org kata,kalau nak servis slps jualan terbaik,pilih dell....x menyesal punya Cool

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: bagaimana nak claim warranty

    Post by memito on Tue May 26, 2009 4:32 pm

    myee wrote:lagi satu...klu within 1 minggu baru jupe dead pixel bleh claim warranty...tapi lepas pada tuh...still bleh claim warranty tapi kena ade dead pixel dalam 7 dot ke atas...
    yg limit 7 deadpixel tu utk lcd komputer aku pasti..tp klu lcd laptop aku krg pasti...

    Sponsored content

    Re: bagaimana nak claim warranty

    Post by Sponsored content Today at 2:05 pm


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 2:05 pm