Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Share
    avatar
    Noning
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 109
    Age : 36
    Location : Land Below The Wind
    Job/hobbies : Eat...Eat...Eat...Sleep zzzzzzzz
    Registration date : 12/05/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by Noning on Wed Jun 03, 2009 12:07 am

    TJ-Ariff wrote:
    huhu.. ingat ko lagi tentang sofware tu ya...
    nanti la bila senang2 nanti aku, bagi korang download software tu... Cool

    kejamnya abg TJ... Sad Razz
    avatar
    Noning
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 109
    Age : 36
    Location : Land Below The Wind
    Job/hobbies : Eat...Eat...Eat...Sleep zzzzzzzz
    Registration date : 12/05/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by Noning on Wed Jun 03, 2009 12:12 am

    TJ-Ariff wrote:Adeh... banyak nya tanya... huhu Razz

    maksud -s -f -t ? -s = shutdown , -f = Force (force all application to close) , -t = time.
    atau boleh cari sendiri dengan menaip shutdown pada command promt.

    untuk soalan kedua, kalau nak ada soal jawab macam tu, lebih baik ko buat dalam VB atau bahasa penggatucaraan yg lain.

    kalau dulu dalam win98 dan winme memang ada command choice ,
    tapi dalam xp nie dah tak ada..


    tapi ko masih boleh guna command tersebut didalam xp. atau ko boleh gunakan external command seperti ask.exe
    dan ko kena gabungkan beberapa arahan seperti if , errorlevel , goto dalam satu batch.

    Kalo dlm Vista, amcm pula??
    avatar
    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by hairulfadly on Wed Jun 03, 2009 12:19 am

    Adjust sikit coding untuk tambah menu cancel masa untuk shutdown
    Cuba anda run kan dulu..

    Code:

    @ECHO OFF
    title shutItdown ^<^<burn861221@yahoo.com^>^>
    color e
    :menu
    cls
    echo.
    echo                                Pilihan Menu:
    echo.
    echo                    1. Shutdown
    echo                    2. Restart
    echo                    3. Logoff
    echo                    4. Cancel Shutdown
    echo.
    echo                    e. Keluar dari aplikasi ini
    echo.
    set /p Choice=                    Pilih 1,2,3,4 atau e dan tekan enter:
    if [%Choice%]==[1] goto shut
    if [%Choice%]==[2] goto re
    if [%Choice%]==[3] goto log
    if [%Choice%]==[4] goto cancel
    if [%Choice%]==[e] goto End
    if [%Choice%]==[E] goto End
    For %%a in (1,2,3,e,E) do if not [%Choice%]==[%%a] goto error
    echo.
    echo.

    :shut
    cls
    echo.
    echo  Adakah anda pasti untuk shutdown PC ini?
    set /p Choice=(y/n):
    if [%Choice%]==[y] goto down
    if [%Choice%]==[Y] goto down
    if [%Choice%]==[n] goto menu
    if [%Choice%]==[N] goto menu

    :down
    set /p time=Sila masukkan masa sebelum PC di shutdown:
    echo PC akan dishutdown dalam masa %time%
    shutdown -s -f -t %time%
    pause

    echo  Adakah anda pasti untuk cancel shutdown PC ini?
    set /p Choice=(y/n):
    if [%Choice%]==[y] goto cancel
    if [%Choice%]==[Y] goto cancel
    if [%Choice%]==[n] goto menu
    if [%Choice%]==[N] goto menu

    :cancel
    shutdown.exe -a

    rem  exit (guna rem atau :: untuk komen)

    :re
    cls
    echo.
    echo  Adakah anda pasti untuk restart PC ini?
    set /p Choice=(y/n):
    if [%Choice%]==[y] goto start
    if [%Choice%]==[Y] goto start
    if [%Choice%]==[n] goto menu
    if [%Choice%]==[N] goto menu

    :start
    set /p time=Sila masukkan masa sebelum PC di restart:
    echo PC akan direstart dalam masa %time%
    shutdown -r -f -t %time%
    pause
    exit

    :log
    cls
    echo.
    echo  Adakah anda pasti untuk logoff dari account anda?
    set /p Choice=(y/n):
    if [%Choice%]==[y] goto off
    if [%Choice%]==[Y] goto off
    if [%Choice%]==[n] goto menu
    if [%Choice%]==[N] goto menu

    :off
    shutdown -l -f
    exit

    :error
    cls
    echo.
    echo Anda telah menekan kekunci yang salah.
    pause
    goto Menu

    :End
    exit



    Last edited by hairulfadly on Wed Jun 03, 2009 12:38 am; edited 2 times in total
    avatar
    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by johnburn on Wed Jun 03, 2009 12:32 am

    Noning wrote:

    Kalo dlm Vista, amcm pula??

    shutdown /s /t 100
    avatar
    syafsp
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 64
    Registration date : 12/03/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by syafsp on Wed Jun 03, 2009 3:48 am

    kan senang klu pakai shorcut??? Very Happy
    aku selalu pakai shorcut je macam ni:

    1) Right Click dekat Desktop > Shorcut
    2) dalam kotak tu taip : -s -t 100 -c "Masa Habis Dah!!!" > Next
    3) dalan kotak lain pula taip la nama shutdown tu contohnya : Fast Shutdown PC > Finished

    p/s : yang 100 tu (boleh set berapa second kita nak)
    yang perkataan : Masa Habis Dah!!! boleh ditukar kepada apa-apa aje yang anda suka. jangan abaikan tanda "

    p/p/s : selalu aku pki shorcut boleh chg icon dan juga mudah nak pekena org pirat
    avatar
    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 97
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by TJ-Ariff on Wed Jun 03, 2009 9:08 am

    Noning wrote:

    kejamnya abg TJ... Sad Razz

    haaaa... kejam ke aku?? Shocked
    Maafla, sekarang waktu tidak mengizinkan...


    Hairul, aku tau ko boleh buat batch file tu, sengaja aja ko tu... huhuhu.. Razz


    kepada johnburn, terima kasih kerana menyelamatkan aku dari melayan si hairul ni... he he he... Very Happy


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.
    avatar
    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by johnburn on Wed Jun 03, 2009 9:19 am

    syafsp wrote:kan senang klu pakai shorcut??? Very Happy
    aku selalu pakai shorcut je macam ni:

    1) Right Click dekat Desktop > Shorcut
    2) dalam kotak tu taip : -s -t 100 -c "Masa Habis Dah!!!" > Next
    3) dalan kotak lain pula taip la nama shutdown tu contohnya : Fast Shutdown PC > Finished

    p/s : yang 100 tu (boleh set berapa second kita nak)
    yang perkataan : Masa Habis Dah!!! boleh ditukar kepada apa-apa aje yang anda suka. jangan abaikan tanda "

    p/p/s : selalu aku pki shorcut boleh chg icon dan juga mudah nak pekena org pirat
    Kl cmni tiap kl nk ubah timer untk shutdown kne tukar link shortcut tu.
    avatar
    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by hairulfadly on Wed Jun 03, 2009 9:32 am

    Burn..
    Dah dapat ke selesaikan masalah semalam tu?
    Paparan shutdown dah keluar...
    Tapi bila masuk user dah masuk menu, nak cancel shutdown..
    Tak boleh..huhu..
    Macam mana yek?

    p/s: sy tak mahir la bro tj, coding batch file ni.. sikit2 jer..nak asah otak yang telah berkarat ni..huhu.. Very Happy
    avatar
    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by johnburn on Wed Jun 03, 2009 9:48 am

    smlm aku wat cam dh jd
    tp xbwk lak
    tggl kt umah
    jap aku try wat blk
    avatar
    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by hairulfadly on Wed Jun 03, 2009 10:08 am

    huhu..okey..

    aku nak pergi sarapan pagi sat..
    lepas tu nak pergi jalan2..
    hehe..
    avatar
    syafsp
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 64
    Registration date : 12/03/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by syafsp on Thu Jun 04, 2009 7:59 pm

    johnburn wrote:
    Kl cmni tiap kl nk ubah timer untk shutdown kne tukar link shortcut tu.

    ah ah! cm tu la kiranya Very Happy
    avatar
    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 31
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by Superior on Wed Jun 10, 2009 10:42 am

    johnburn wrote:
    syafsp wrote:kan senang klu pakai shorcut??? Very Happy
    aku selalu pakai shorcut je macam ni:

    1) Right Click dekat Desktop > Shorcut
    2) dalam kotak tu taip : -s -t 100 -c "Masa Habis Dah!!!" > Next
    3) dalan kotak lain pula taip la nama shutdown tu contohnya : Fast Shutdown PC > Finished

    p/s : yang 100 tu (boleh set berapa second kita nak)
    yang perkataan : Masa Habis Dah!!! boleh ditukar kepada apa-apa aje yang anda suka. jangan abaikan tanda "

    p/p/s : selalu aku pki shorcut boleh chg icon dan juga mudah nak pekena org pirat
    Kl cmni tiap kl nk ubah timer untk shutdown kne tukar link shortcut tu.

    Xdpt pun cara ni? "-s cannot be found" klik kanan kat desktop>New> Shortcut. kan?
    avatar
    syafsp
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 64
    Registration date : 12/03/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by syafsp on Wed Jun 10, 2009 11:05 am

    Superior wrote:
    johnburn wrote:
    syafsp wrote:kan senang klu pakai shorcut??? Very Happy
    aku selalu pakai shorcut je macam ni:

    1) Right Click dekat Desktop > Shorcut
    2) dalam kotak tu taip : -s -t 100 -c "Masa Habis Dah!!!" > Next
    3) dalan kotak lain pula taip la nama shutdown tu contohnya : Fast Shutdown PC > Finished

    p/s : yang 100 tu (boleh set berapa second kita nak)
    yang perkataan : Masa Habis Dah!!! boleh ditukar kepada apa-apa aje yang anda suka. jangan abaikan tanda "

    p/p/s : selalu aku pki shorcut boleh chg icon dan juga mudah nak pekena org pirat
    Kl cmni tiap kl nk ubah timer untk shutdown kne tukar link shortcut tu.

    Xdpt pun cara ni? "-s cannot be found" klik kanan kat desktop>New> Shortcut. kan?


    eh ye ke? LOL! aku cuba boleh pn...
    avatar
    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 97
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by TJ-Ariff on Wed Jun 10, 2009 11:07 am

    Superior wrote:
    johnburn wrote:
    syafsp wrote:kan senang klu pakai shorcut??? Very Happy
    aku selalu pakai shorcut je macam ni:

    1) Right Click dekat Desktop > Shorcut
    2) dalam kotak tu taip : -s -t 100 -c "Masa Habis Dah!!!" > Next
    3) dalan kotak lain pula taip la nama shutdown tu contohnya : Fast Shutdown PC > Finished

    p/s : yang 100 tu (boleh set berapa second kita nak)
    yang perkataan : Masa Habis Dah!!! boleh ditukar kepada apa-apa aje yang anda suka. jangan abaikan tanda "

    p/p/s : selalu aku pki shorcut boleh chg icon dan juga mudah nak pekena org pirat
    Kl cmni tiap kl nk ubah timer untk shutdown kne tukar link shortcut tu.

    Xdpt pun cara ni? "-s cannot be found" klik kanan kat desktop>New> Shortcut. kan?
    shutdown.exe -s -t 50

    Wink


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.
    avatar
    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 31
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by Superior on Wed Jun 10, 2009 4:14 pm

    Cara ni kat dalam RUN.

    Nak buat shortcut tu pun sama.

    Code:
    dalam kotak tu taip : -s -t 100 -c "Masa Habis Dah!!!" > Next

    salah...

    shutdown.exe -s -t 50
    ni betul.. dah try sebelum ni.. tapi baru tau cara wat shortcut..
    avatar
    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by hairulfadly on Wed Jun 10, 2009 8:16 pm

    Satu soalan yang ingin ditanya..

    Bagaimana nak on pulak pc tersebut guna batch file?
    Ada cara tak?

    onpc.exe -s -t 100
    avatar
    syafsp
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 64
    Registration date : 12/03/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by syafsp on Thu Jun 11, 2009 1:21 am

    hairulfadly wrote:Satu soalan yang ingin ditanya..

    Bagaimana nak on pulak pc tersebut guna batch file?
    Ada cara tak?

    onpc.exe -s -t 100

    ON pc? maksud ko? drpd PC off sume, dia boleh ON sendiri??? erk! sry aku kurengs paham lol...
    avatar
    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by hairulfadly on Thu Jun 11, 2009 8:26 am

    ON pc? maksud ko? drpd PC off sume, dia boleh ON sendiri??? erk! sry aku kurengs paham lol...

    Ha'ah..
    Dari OFF PC terus kepada ON PC..
    Takyah tekan button ON kat PC..
    Automatik..

    Ko tahu tak caranya... syafsp ?
    avatar
    syafsp
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 64
    Registration date : 12/03/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by syafsp on Fri Jun 12, 2009 11:10 pm

    hairulfadly wrote:
    ON pc? maksud ko? drpd PC off sume, dia boleh ON sendiri??? erk! sry aku kurengs paham lol...

    Ha'ah..
    Dari OFF PC terus kepada ON PC..
    Takyah tekan button ON kat PC..
    Automatik..

    Ko tahu tak caranya... syafsp ?

    tah tahu la caranya!!
    klu cm tu aku pn nk gk ni!!
    nk cuba... xyah dok tkn button start PC dh keke...
    cm mn caranya??? ><
    avatar
    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 97
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by TJ-Ariff on Sat Jun 13, 2009 7:38 pm

    ha ha.. korang nie macam macam.. Laughing

    ada banyak cara kalau nak on kan pc tanpa ko sentuh pc tu..!

    1) guna sensor bunyi
    2) guna jangka masa (timer)
    3) guna robot ( ini bagi yang banyak duit la..) ha ha

    memacam mengkomer nie....


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    nash_001
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 10
    Location : shah alam - bandar baru bangi
    Registration date : 06/06/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by nash_001 on Sun Jun 14, 2009 9:47 am

    salam...
    aku dak baru kat cni...
    nak tny sape yg ter'lampau' pandai kat sini...
    agak2 rosak tak kalau tak tutup(shutdown) pc?
    dah dua-tiga bulan aku tak tutup pc aku ni...
    cuma bila time nak men game baru restart pc ni...hehe
    avatar
    Noning
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 109
    Age : 36
    Location : Land Below The Wind
    Job/hobbies : Eat...Eat...Eat...Sleep zzzzzzzz
    Registration date : 12/05/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by Noning on Sun Jun 14, 2009 10:14 pm

    TJ-Ariff wrote:ha ha.. korang nie macam macam.. Laughing

    ada banyak cara kalau nak on kan pc tanpa ko sentuh pc tu..!

    1) guna sensor bunyi
    2) guna jangka masa (timer)
    3) guna robot ( ini bagi yang banyak duit la..) ha ha

    memacam mengkomer nie....

    Sensor Bunyi?? amcm rupa peranti tu?? nak guna perisian apa kalau guna Vista??
    Jangka Masa?? mcm set "timer" bom pulak dah... Laughing gurau org tempatan jgn mare Razz
    Robot?? Saya tak tau pulak ada mcm nie....bole bagi contoh.
    avatar
    Noning
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 109
    Age : 36
    Location : Land Below The Wind
    Job/hobbies : Eat...Eat...Eat...Sleep zzzzzzzz
    Registration date : 12/05/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by Noning on Sun Jun 14, 2009 10:16 pm

    Tajuk diubah untuk tujuan pemahaman pembaca....TQ
    avatar
    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 97
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by TJ-Ariff on Mon Jun 15, 2009 9:39 pm

    nash_001 wrote:salam...
    aku dak baru kat cni...
    nak tny sape yg ter'lampau' pandai kat sini...
    agak2 rosak tak kalau tak tutup(shutdown) pc?
    dah dua-tiga bulan aku tak tutup pc aku ni...
    cuma bila time nak men game baru restart pc ni...hehe

    Tak menjadi masalah,janji PC ko mendapat pengedaran udara yang baik, dan lebih baik jika ada UPS.


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.
    avatar
    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 97
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by TJ-Ariff on Mon Jun 15, 2009 9:43 pm

    Noning wrote:
    TJ-Ariff wrote:ha ha.. korang nie macam macam.. Laughing

    ada banyak cara kalau nak on kan pc tanpa ko sentuh pc tu..!

    1) guna sensor bunyi
    2) guna jangka masa (timer)
    3) guna robot ( ini bagi yang banyak duit la..) ha ha

    memacam mengkomer nie....

    Sensor Bunyi?? amcm rupa peranti tu?? nak guna perisian apa kalau guna Vista??
    Jangka Masa?? mcm set "timer" bom pulak dah... Laughing gurau org tempatan jgn mare Razz
    Robot?? Saya tak tau pulak ada mcm nie....bole bagi contoh.

    1) Sensor bunyi - banyak dijual dikedai elektronik, ada yg dah siap dan ada yg ko kena pasang sendiri (electronic kit)

    2) On/Off Timer - Ini pun ada dijual dikedai elektronik

    3) Robot - Yg ini tak der dijual, sebab ko kene Import dari Jepun ke US ke.. ha ha atau pun kalau ko pandai ko boleh bina sendiri robot tu.. bila dah siap , ko boleh programkan untuk menerima arahan ko supaya "on" kan pc.. huhu bounce


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    Sponsored content

    Re: Minta "recomend" PC Auto Shutdown yg baik......

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Sun Jun 25, 2017 11:40 pm