Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Graphic card lapt0p

    Share

    nazirulhazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 11/05/2009

    Graphic card lapt0p

    Post by nazirulhazwan on Wed May 13, 2009 10:40 pm

    aku ade satu soklan
    boleh ke kite tuka graphic card laptop?

    Chargers
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Graphic card lapt0p

    Post by Chargers on Wed May 13, 2009 10:49 pm

    xboleh!! kalo acer etc...kalo asus ya kot, pasal ada junior aku kata boleh...lagi satu graphic chipset kalo xsalah...kalo graphic card yg kat pc tue jer...

    p/s:kengkawan correct me if i'm wrog k Smile

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Graphic card lapt0p

    Post by wanjihan on Wed May 13, 2009 10:55 pm

    aku prnah repair laptop brand DELL. chipset graphic dia tk build in dgn motherboard, bleh cabut dan tukar. tp mgkin utk produk yg sama jer kot.. aku tk sure DELL brand apa.

    Chargers
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Graphic card lapt0p

    Post by Chargers on Wed May 13, 2009 11:02 pm

    aku nie xleh nak komen lebih2...coz laptop pon esok baru smp..tp aku tau skit2 dari orang..internet etc...tp mgkin aku silap

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Graphic card lapt0p

    Post by sheikomatic on Wed May 13, 2009 11:54 pm

    Laptop yang dah memang pakai graphic card je boleh tukar..

    1. Kalau yang pakai integrated graphic Intel GMA 3100, 4500, Ati Radeon 3200 memang tak boleh tukar. dipanggil integrated graphic.

    2. Kalau laptop tu pakai NVidia 9100M G, 8200M G pun tak boleh tukar. Graphic ni soldered to mobo, dipanggil integrated chipset graphic.

    3. Yang pakai NVidia 9200M GS, 8400M GS ke atas je boleh.. ATi 3450 pun boleh tukar. Yang ni dipanggil discrete graphic card.

    Walaupun gc laptop tu boleh tukar, process nak tukar tu memang susah. Banyak komponen contohnya heatpipes, skru, metal holder kena bukak. Lagipun tukar gc ni void warranty.

    Chargers
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Graphic card lapt0p

    Post by Chargers on Thu May 14, 2009 1:15 am

    oh jadi compaq presario CQ40-133AX boleh r...coz used ATi 3450...
    baru aku faham thanks for da good info...

    yup mmg boleh bayangkan betapa susahyer nak tukaq suma tue...tambah2 void warranty

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Graphic card lapt0p

    Post by sheikomatic on Thu May 14, 2009 8:36 am

    ATI Radeon 3450 memang boleh tukar, tapi nak cari gc laptop ni memang susah, takde jual tambah mahal lagi..kat eBay je ade..

    Chargers
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Graphic card lapt0p

    Post by Chargers on Thu May 14, 2009 5:02 pm

    kalo kat ebay..harga dia mmg berganda2

    edzharid
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Age : 30
    Location : Land Below The Wind [SdK]
    Job/hobbies : Games + Online + Download
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Graphic card lapt0p

    Post by edzharid on Tue May 19, 2009 3:59 pm

    so laptop HP notebook tx1000 pun tabley nak tuka lar ni kan..huhu..tabley la nak men game yg power kat lappy..coz
    gc lappy ni nvidia geoforce go6150 jer.. Sad

    Sponsored content

    Re: Graphic card lapt0p

    Post by Sponsored content Today at 4:10 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 4:10 pm