Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    nak tnye ttg wang pos

    Share

    haz-one
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 305
    Age : 24
    Location : kole ganu
    Registration date : 05/03/2009

    nak tnye ttg wang pos

    Post by haz-one on Tue May 12, 2009 9:43 pm

    macamana nak buat ek

    dan apabila penerime trime duit tu?
    ape patut die buat??

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by fiza_cute on Tue May 12, 2009 9:53 pm

    p pejabat pos then ckp ngn die nk wat wang pos..

    ko nk wat bape inggit..ckpla kat die..

    nnti ko tulis la alamat kat situ...

    then da bayo ko amikla..

    apebile penerima dpt duit tu..die kene p pejabat pos..

    redeem la kat situ..

    haz-one
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 305
    Age : 24
    Location : kole ganu
    Registration date : 05/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by haz-one on Tue May 12, 2009 10:29 pm

    then da bayo ko amikla.

    ape tu
    x fham laa
    amik??
    amik ape

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by fiza_cute on Tue May 12, 2009 10:50 pm

    da bayar duit utk wang pos ko tu..

    ko amikla wang pos yg da disediakan oleh kerani tu..

    wang pos ni cm bentuk duit tp dlm bentuk wang pos..phm x?

    hehe..ni haa..


    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by ogGy on Tue May 12, 2009 11:20 pm

    Betul tu..dulu sebelum adanya M2U ni,semua guna wang pos nak kirim duit ke apa.Skang da senang dan tak macam dlu..

    Kalau ko tak tulis nama kat Pay to ,ko boleh tebus semual duit tu dengan bawak IC jer dan tandatangan.Dengan syarat pembayar tu nama ko sendirilah.

    Aku pun dah lama tak guna wang pos ni,seingat aku dah bertahun lamanya.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    haz-one
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 305
    Age : 24
    Location : kole ganu
    Registration date : 05/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by haz-one on Tue May 12, 2009 11:35 pm

    caj nyer plak???

    biase nyer brape hri bru smpai kat penerime ek

    haz-one
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 305
    Age : 24
    Location : kole ganu
    Registration date : 05/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by haz-one on Tue May 12, 2009 11:39 pm

    maknenye kite kene pos wng pos tu gune srat laa kat pnerime??

    haz-one
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 305
    Age : 24
    Location : kole ganu
    Registration date : 05/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by haz-one on Tue May 12, 2009 11:43 pm

    lagi 1, semase nak buat wang pos tu, kena tunjuk ic ke??

    dan ape yg perlu ak tulis kat wng pos tu??

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by mitutoyo on Tue May 12, 2009 11:50 pm

    jb.,.,knp nampak cm rumit sgt nh?walhal senang ja,dan kenapa pula timbul persoalan bila nk tebus kena bawa ic?biasa la,mana2 prosedur kn,mcm ada masalah ja nh?selama nh xda ic?xbwa ic?

    Biasa kn,beli dia akan dicaj % harga asal,aku xtau berapa dikenakan,tp xda la tinggi sgt,jgn bawa duit ngam2.
    Kang dh beli,potong keratan sebelah tangan,simpan utk bukti.
    Cara lain pun boleh,deraf wang.

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by mitutoyo on Tue May 12, 2009 11:53 pm


    haz-one
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 305
    Age : 24
    Location : kole ganu
    Registration date : 05/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by haz-one on Tue May 12, 2009 11:56 pm

    deraf wang??
    x penah dengar pon
    cmne plak tu
    mne 1 lagi snang??
    wang pos ke deraf wang??
    mane lbih mrah

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by mitutoyo on Wed May 13, 2009 12:02 am







    Jelas kn?

    haz-one
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 305
    Age : 24
    Location : kole ganu
    Registration date : 05/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by haz-one on Wed May 13, 2009 12:07 am

    tp nak tlis ic spe kat atas wang pos tu??
    ak ke penerime
    (x penah buat lagi) Very Happy

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by mitutoyo on Wed May 13, 2009 12:10 am

    haz-one wrote:deraf wang??
    x penah dengar pon
    cmne plak tu
    mne 1 lagi snang??
    wang pos ke deraf wang??
    mane lbih mrah

    adoi!!!,
    maaf saudara haz-one,apa masalah kmu sebenarnya?ke nk wat bisnes labur duit dgn konsep wang pos? scratch

    Cm kawan2 lain ckp td,g posto ckp,nk wang pos,kmu ckp nk nilai berapa,aku xpasti serendah berapa,2rgt kot,tp tah,pastinya kamu ckp sj nk berapa,jgn bawa duit cukup2 sebab dia akan dikenakan caj berapa % aku tatau,pastinya mmg caj!.

    Wang draf pun sama,kamu cuma isi borang mcm surat saman tu.Kang dia akan bg satu salinan,butir2 penerima.

    Kat depan wang pos,kmu catat nama penerima & ic.Kat belakang butir-butir pengirim ( kamu la )

    Byk alternatif lain nk bayar,Online Banking @ cash deposit machine & tranfer from ur acc.
    Xfaham jg kamu tanya pakcik google k,dia serba tahu.

    haz-one
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 305
    Age : 24
    Location : kole ganu
    Registration date : 05/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by haz-one on Wed May 13, 2009 12:18 am

    x laa ak nak bli brg kat lowyat, pas2 ak nak byar laa gne wang pos ni
    sabar ye mitutoto,
    ni 1st time ak gner wang pos ni Laughing

    haz-one
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 305
    Age : 24
    Location : kole ganu
    Registration date : 05/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by haz-one on Wed May 13, 2009 12:21 am

    almat pnerime???

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by ogGy on Wed May 13, 2009 12:21 am

    Haha nampaknya cik toyo menaikkan suhu badannya...baik ko pahamkan haz one Smile

    Macam ni la,senang cite yang perlu ada dalam tangan ko skang ni ialah :-

    - Nama si penerima
    - IC dia

    Itu jer...dan kalau kau tak paham jgak.Sila ke kaunter pertanyaan di Pejabat Pos Besar Kuala Lumpur Laughing .

    p/s : pakai helmet tau,takut ada tindakan di luar jangkaan ko.

    Laughing


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    haz-one
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 305
    Age : 24
    Location : kole ganu
    Registration date : 05/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by haz-one on Wed May 13, 2009 12:30 am

    ic penerima??
    ke no ic dan alamat penerima??

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by mitutoyo on Wed May 13, 2009 12:37 am

    haz-one wrote:x laa ak nak bli brg kat lowyat, pas2 ak nak byar laa gne wang pos ni
    sabar ye mitutoto,
    ni 1st time ak gner wang pos ni Laughing

    HUh,bkn xsabar,tp esh,.,.,tah la,.xsesukar apa yg kamu jangkakan.Bahasa mudah saja da tulis kat situ,dwi bahasa.

    Kmu tgk contoh kat bawah.



    [img][/img]


    kat bahagian belakang kamu isi sj butir -butir kamu.
    Utk pengetahuan kamu,wang pos boleh dbatalkan,maksudnya nanti kamu boleh batalkan sekiranya penerima blum menunaikan lagi wang pos itu

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by mitutoyo on Wed May 13, 2009 12:37 am

    haz-one wrote:x laa ak nak bli brg kat lowyat, pas2 ak nak byar laa gne wang pos ni
    sabar ye mitutoto,
    ni 1st time ak gner wang pos ni Laughing

    HUh,bkn xsabar,tp esh,.,.,tah la,.xsesukar apa yg kamu jangkakan.Bahasa mudah saja da tulis kat situ,dwi bahasa.

    Kmu tgk contoh kat bawah.



    [img][/img]


    kat bahagian belakang kamu isi sj butir -butir kamu.
    Utk pengetahuan kamu,wang pos boleh dbatalkan,maksudnya nanti kamu boleh batalkan sekiranya penerima blum menunaikan lagi wang pos itu

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by mitutoyo on Wed May 13, 2009 12:38 am

    haz-one wrote:x laa ak nak bli brg kat lowyat, pas2 ak nak byar laa gne wang pos ni
    sabar ye mitutoto,
    ni 1st time ak gner wang pos ni Laughing



    Last edited by mitutoyo on Wed May 13, 2009 1:20 am; edited 1 time in total

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by ogGy on Wed May 13, 2009 12:47 am

    Toyo,apa yang ko cuba upload tu ? nampak macam susah jer Laughing


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by mitutoyo on Wed May 13, 2009 1:17 am

    ada sedikit masalah teknikal oggy,pelik.,.,.,

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by kindaichi_hajime on Wed May 13, 2009 1:47 am

    haz-one...

    sng2 ko pi je pos opis.
    pastu ko ader masalah tuliis borang,ko tnyer je diorg..
    jgn lpe bwk duit 10% lbeh daripada duet yg ko nk pos tu..
    kn lg sng...siap live praktikal lg..

    aku dlu pn kalo nk wat menda2 bru,aku men tnye jer org yg berkenaan scara direct..
    lg sng n simple..

    haz-one
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 305
    Age : 24
    Location : kole ganu
    Registration date : 05/03/2009

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by haz-one on Wed May 13, 2009 8:59 am

    ni 1 lg kemusykilan ni
    lepas siap tlis, pstu nak buat ape??

    Sponsored content

    Re: nak tnye ttg wang pos

    Post by Sponsored content Today at 12:02 pm


      Current date/time is Thu Dec 08, 2016 12:02 pm