Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    apakah pandangan anda mengenai penggunaan dinar emas di malaysia?

    Share

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    apakah pandangan anda mengenai penggunaan dinar emas di malaysia?

    Post by ztecon on Fri May 08, 2009 9:40 am

    assalammmualaikum...

    seperti tajuk di atas..mari kita bincang mengenai penggunaan dinar emas.apa pandangan anda mengenainnya?sejauhmanakah keberkesanannya utk ekonomi negara dan aspek2 lain.seprti yg kita maklum.penggunaan dinar tidak mengadungi riba..mari kita kemukan pendapat... cheers


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: apakah pandangan anda mengenai penggunaan dinar emas di malaysia?

    Post by loy_azloy on Fri May 08, 2009 10:42 am

    hmm...aku rasa benda ni patut buat dulu,Tun Mahathir dah lama suruh pakai dinar emas untuk negara2 islam,malah dah dipersetujui oleh negara2 OIC,tapi Malaysia yang nampaknya bersungguh2 tapi negara arab lain mcm malas nak buat...

    sixx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 125
    Registration date : 02/03/2009

    Re: apakah pandangan anda mengenai penggunaan dinar emas di malaysia?

    Post by sixx on Fri May 08, 2009 9:37 pm

    penggunaan dinar emas sebagai matawang aku rasa lambat lg kot. semua org tahu dinar emas ni matawang islam yg digunakan sejak dulu lg tp faham2 je la kan. padahal emas adalah "real money". walaupun tak diguna sbg matawang, tp skang ni dah ramai yg start simpan dinar sbg koleksi & pelaburan.

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: apakah pandangan anda mengenai penggunaan dinar emas di malaysia?

    Post by mitutoyo on Fri May 08, 2009 11:36 pm

    Erm.,.,sebenarnya aku mmg tertarik pasal dinar emas nh,tp hujah aku nk utarakn xbleh,sebab aku lupa-lupa igt,so takut x kukuh,pastinya dinar emas mmg tiada riba,sekaang mmg org buat simpanan emas nh.Mmg pelaburan dia untung.Insyallah kalo kita berbalik pada islamic banking,xda dah jd cmnh,defisit dan sebabaginya.Nk jelas bek kita masuk & tanya

    http://www.zaharuddin.net/

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: apakah pandangan anda mengenai penggunaan dinar emas di malaysia?

    Post by teri-chan on Fri May 08, 2009 11:43 pm

    dinar emas? mmg boleh tp aku takut chances kene rompak lg tinggi la sbb nk beli rokok sebatang ulur duit emas.. lum smpai ke tgn mamak tgn kene cantas hahaha!!!...

    ok2 aku lawak je... ehem2 serius skit...

    pada pandangan aku penggunaan dinar emas ni bagus sbb boleh menstabilkan balik ekonomi dunia... di sini konsep perbankan konvensional tak dpt dipraktikan sbb para pelobi aka speculators tak boleh bermain dengan turun naik harga matawang sekarang ini...betul harga emas ada turun naik... tetapi nilainya lebih kukuh brbanding nilai matawana kertas..


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: apakah pandangan anda mengenai penggunaan dinar emas di malaysia?

    Post by mitutoyo on Fri May 08, 2009 11:49 pm

    Ala teri taku tangan kudung kena cantas,paru-paru hitam,semput-semput xpikir ye teri? Very Happy

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: apakah pandangan anda mengenai penggunaan dinar emas di malaysia?

    Post by teri-chan on Fri May 08, 2009 11:53 pm

    hahahah aku bukannya merokok watpa aku nk pk hahaha... itu contoh je... sbb aku slalu nmpk boys beli rokok sebatang2 kat mamak sbb tak mampu beli 1 kotak hahahahha..


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: apakah pandangan anda mengenai penggunaan dinar emas di malaysia?

    Post by mitutoyo on Sat May 09, 2009 12:12 am

    Xfaham aku,majlis fatwa dh kuarkn,merokok diharamkn,degil!!!,dr yusof qardawi sendiri pun dh kuarkan fatwa haram merokok,,..,aduiii.,.,kalo salah betulkn ye <-hukum nh bukan mainan,kalo aku salah tegur ye)

    sixx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 125
    Registration date : 02/03/2009

    Re: apakah pandangan anda mengenai penggunaan dinar emas di malaysia?

    Post by sixx on Sat May 09, 2009 9:24 am

    teri-chan wrote:dinar emas? mmg boleh tp aku takut chances kene rompak lg tinggi la sbb nk beli rokok sebatang ulur duit emas.. lum smpai ke tgn mamak tgn kene cantas hahaha!!!...

    ok2 aku lawak je... ehem2 serius skit...

    pada pandangan aku penggunaan dinar emas ni bagus sbb boleh menstabilkan balik ekonomi dunia... di sini konsep perbankan konvensional tak dpt dipraktikan sbb para pelobi aka speculators tak boleh bermain dengan turun naik harga matawang sekarang ini...betul harga emas ada turun naik... tetapi nilainya lebih kukuh brbanding nilai matawana kertas..
    aku lg takut emas perhiasan yg pompuan pakai, lg la chances nak kene rompak tu besar Rolling Eyes

    kalau nilai yg kecil guna dirham perak. lg satu istimewanya emas ni inflasi sifar.

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: apakah pandangan anda mengenai penggunaan dinar emas di malaysia?

    Post by mitutoyo on Sat May 09, 2009 12:35 pm

    hehehheeheh.,.,.,takut bayang-bayang,tambah2 jenis mami2 nh,pakai sampai siku.Cm Tun ckp,kita mulakan dgn negara OIC,pak arab diam ja,takut kena sergah dgn BUsh kot time tuh.

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: apakah pandangan anda mengenai penggunaan dinar emas di malaysia?

    Post by ztecon on Thu May 14, 2009 10:59 am

    2lah pasal..negara2 arab nie takut kepada kuasa2 besar macam USA


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    Sponsored content

    Re: apakah pandangan anda mengenai penggunaan dinar emas di malaysia?

    Post by Sponsored content Today at 6:42 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 6:42 pm