Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    Software utk buat minus one.

    Share

    54m4d
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 154
    Location: Tanah Melayu
    Registration date: 14/02/2009

    Software utk buat minus one.

    Post by 54m4d on Tue May 05, 2009 11:17 pm

    Tumpang tanya,ada software utk buat minus one aka karaoke?

    Aku cuba guna nero wave editor,xpuas hati hasilnya..



    bounce bounce bounce

    arbanji
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 52
    Registration date: 12/03/2009

    Re: Software utk buat minus one.

    Post by arbanji on Wed May 06, 2009 2:19 pm

    Software buat muzik..
    1. cakewalk sonar (record & play: midi & wave)
    2. N Track (Wave=record & paly, midi=play)
    3. Adobe Audition (Wave=record & play, midi=play)
    4. Magic
    5. Soundforge
    6. pro tool
    7. dan banyak lagi...

    Software buat M1 = sama jer.. sebab sebelum masukkan vokal, itulah minus-one. Jadi kena faham, minus ujud dulu baru rakamn vokal dimasukkan.

    Software nak jadikan minus-one bagio track yang sedia ada vokal.
    jawabnya: Mana ada, kecuali software yang boleh mengurangkan sedikit bunyi vokalnya.. iaitu software vocal remover, kalau rakaman CD quality studio std dimana panning vokal berada betul-betul ditengah, maka bunyi vokal dapat dilenyapkan, akan tetapi jika effect vokal seperti reverb berkedudukan (pan) di kiri dan kanan, maka tidaklah lenyap kesan bunyinya. Kekurangan ialah bunyi yang sama kedudukan dicentre akan sama-sama turut lenyap.

    54m4d
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 154
    Location: Tanah Melayu
    Registration date: 14/02/2009

    Re: Software utk buat minus one.

    Post by 54m4d on Wed May 06, 2009 6:35 pm

    Thanks for the info..

    Mcm ak try pakai nero bkn setakat vokal jd sayup2,

    Gitar,bass dan bass drum dh semacam je,lack punch..

    dan_te
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 86
    Age: 23
    Location: seremban
    Registration date: 31/08/2009

    Re: Software utk buat minus one.

    Post by dan_te on Fri Sep 04, 2009 1:34 am

    ha...
    cmne nak wat lagu tu tggal muzik je
    gne software ap ek?
    cmne nak wat
    tlg......

    arbanji
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 52
    Registration date: 12/03/2009

    Re: Software utk buat minus one.

    Post by arbanji on Sun Sep 06, 2009 10:54 pm

    dan_te wrote:ha...
    cmne nak wat lagu tu tggal muzik je
    gne software ap ek?
    cmne nak wat
    tlg......
    kena dapatkan file seasiont, di mana semua track belum dimixdown lagi. Kemudian mixdown track kecuali track vokal. lepas tu lakukan kerja-kerja biasa ianya adjust multiband, eq, effect, panning, level, compressing dan sebagainya.

    Masalahnya file seasiont memang tak leh dapat, tiada siapapun akan bagi begitu sahaja. Sebab ianya adalah kepunyaan pihak penerbit walaupun di bayar dengan beribu-ribu ringit untuk satu lagu.

    tokjogho
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 5
    Location: New Castle, Kelantan
    Job/hobbies: blog, blog, blog
    Registration date: 13/09/2009

    Buang vocal daripada lagu

    Post by tokjogho on Sun Sep 13, 2009 10:14 am

    Cuba nak faham soalan, apa yang Tok faham ialah nak buang vocal daripada sesuatu lagu kan?
    Kalau yang tu, boleh guna mana2 voice editing software. Kalau yang free tu, boleh guna Audacity aje (mintak tolong Pakcik Google). Cara nak buang vocal bolehlah tengok video di bawah ni..

    http://www.youtube.com/watch?v=FZ2bWCyrOZY


    Harap ianya membantu..

    ArchNide
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 758
    Location: Ganu - Kay Ell
    Job/hobbies: all type of game
    Registration date: 23/02/2009

    Re: Software utk buat minus one.

    Post by ArchNide on Sun Sep 13, 2009 11:40 am

    aku dah try recomended s'ware tok tadi. but totally tak hilangkan vocal. still sayup-sayup lagi dengar vokal. rendahkan lever tapi music dah jadi sound pelik.. aku rasa memang takley totally clean up vokal melainkan ada file seasiont seperti yang @arbanji cakap tu. btw it's a good s'ware sebab free Very Happy

    arbanji
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 52
    Registration date: 12/03/2009

    Re: Software utk buat minus one.

    Post by arbanji on Tue Sep 15, 2009 12:55 pm

    ArchNide wrote:aku dah try recomended s'ware tok tadi. but totally tak hilangkan vocal. still sayup-sayup lagi dengar vokal. rendahkan lever tapi music dah jadi sound pelik.. aku rasa memang takley totally clean up vokal melainkan ada file seasiont seperti yang @arbanji cakap tu. btw it's a good s'ware sebab free Very Happy
    Kaedah tersebut sama saja dengan dengan mana-mana software yang tersedia 'vokal remover' yang lain...
    jika vokal telah di 'pan' ditengah2 (Untuk dimainkan di 2 speaker - stereo) dan vokal tersebut tidak terdapat kesan bunyi seperti reverb dsbnya,. maka hasilnya vokal akan tenggelam dan cuma kedengaran muzik sahaja. Namun muzik yang kedengaran tidak seperti asal kerana sebarang peralatan muzik yang kedudukan 'pan' yang hampir sama dengan kedudukan vokal akan turut terganggu, mungkin tenggelam bersama vokal.

    Namun jika vokal asal terdapat kesan reverb dimana selalunya reverb akan bergerak ke kiri dan kanan (pan) makan kesan bunyi tersebut tidak turut tenggelam bersama vokal.. jadi hasilnya akan terdengar suara sayup-sayup kesan bunyi vokal.

    Satu lagi jika vokal diaturkan 'pan' tidak di tengah2 iaitu berat sebelah kiri atau kanan, hasil yang didapati vokal tetap akan kedengaran. Sebab itu suara chorus (banyak) selalunya masih kedengaran sebab dalam kerja mix rakaman suara banyak tidak ditempatkan ditengah2.

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 414
    Age: 26
    Location: PERLIS
    Job/hobbies: Main Tuju Kasut
    Registration date: 26/02/2009

    Re: Software utk buat minus one.

    Post by AhmadSyazwan on Fri Oct 23, 2009 1:04 pm

    bab ni tasek16 expert..

    pengetahuan aku..susah nak buat ni..
    lagu dan irama tak boleh dipisahkan.

    boleh pun kualiti akan drop.

    iiapaii
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 5
    Registration date: 07/03/2009

    Re: Software utk buat minus one.

    Post by iiapaii on Wed Dec 23, 2009 5:05 pm

    explanation yg jelas dari arbanji

      Current date/time is Sat Nov 29, 2014 8:59 am