Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    tapak tgn kerap berpeluh

    Share

    Fizz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 33
    Age: 24
    Location: Pulau Pinang
    Job/hobbies: Student/surf internet...
    Registration date: 01/03/2009

    tapak tgn kerap berpeluh

    Post by Fizz on Wed Apr 29, 2009 7:03 pm

    salam...
    nk tny nie...
    kenapa tapak tgn sy kerap berpeluh?
    ade yg ckp lau mcm 2 ader kaitan dgn jantung..
    btol ke????
    ader x cr nk ubt penyakit tu???


    help me pliz.... Sad

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1513
    Age: 33
    Location: Muo/Putrajaya
    Job/hobbies: DOF/bela kelisa
    Registration date: 23/02/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by loy_azloy on Thu Apr 30, 2009 7:54 am

    ntahlah tapi ex awek aku pun camtu tapak tangan diamudah sangat berpeluh time aku pegang tangan dia...gabra kot,mungkin kedar denyutan jantung tu makin laju makin la kuar peluh...benda ni normal la jugak,jgn risau itu bukan simptom selsema babi hehehe...

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender: Female Number of posts: 664
    Age: 29
    Location: Pagoh
    Job/hobbies: jobless
    Registration date: 20/03/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by fiza_cute on Thu Apr 30, 2009 1:50 pm

    aku penah tgk info pasal tgn peluh ni..

    truk ka?sampai meleleh ka?

    sampai leh tadah ke peluh ko tu..?

    sbb ade jenis rawatan kene bedah kot...

    baik ko tnyer doktor btul2...

    cheers

    Fizz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 33
    Age: 24
    Location: Pulau Pinang
    Job/hobbies: Student/surf internet...
    Registration date: 01/03/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by Fizz on Thu Apr 30, 2009 2:58 pm

    xdela smpai kna tdah.. Smile
    tp slalu la..
    dok dlm bilik yg ade air-cond 24jam pon brpluh jg..
    nk g check dktr,tkt..
    kna than je xpe..
    tp kalu kna bdah skali,xpsal kna repeat sem..
    dh la last sem..
    huhu Sad

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender: Female Number of posts: 664
    Age: 29
    Location: Pagoh
    Job/hobbies: jobless
    Registration date: 20/03/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by fiza_cute on Thu Apr 30, 2009 3:29 pm

    tnyer je dulu..

    xde de kene tahan wad klu tnyer...

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 897
    Age: 26
    Location: mu di mana ?
    Job/hobbies: geletek ginjal korang
    Registration date: 14/02/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by ogGy on Thu Apr 30, 2009 8:12 pm

    Ini dinamakan "Hiperhidrosis" iaitu sejenis penyakit peluh berlebihan walaupun tidak ada aktivti berlaku.Benda ni berlaku akibat kelenjar peluh yang terlalu aktif daripada biasa sampaikan peluh keluar daripada jumlah asal.

    Ada cara nak pulihkan dia,dengan cara memotong kelenjar di bawah ketiak kita tak silap aku...penah keluar kat Medic TV3 dulu,korang ada perasan ?

    Aku pun kene jugak ni,kalau pegang stereng tu habislah licin..kalau pegang kertas hancur aku pegang.Melecehkan kalau nak berjabat tangan dengan orang,malu seh...

    Kaki tangan berpeluh...aku terpaksa pakai kasut yang ada pengaliran udara yang baik.Susah nak cakap kalau ada penyakit ni.

    Doktor aku ada jugak suruh opeart tp Aku tak berani nak operat,takut... tgk jarum lagilah. Embarassed


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender: Female Number of posts: 664
    Age: 29
    Location: Pagoh
    Job/hobbies: jobless
    Registration date: 20/03/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by fiza_cute on Thu Apr 30, 2009 9:15 pm

    haaa aku tgk kt medik tv la tu...

    sixx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 125
    Registration date: 02/03/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by sixx on Thu Apr 30, 2009 9:53 pm

    aku ada guna perspirex utk kurangkn peluh ketiak. ada jual kat guardian. yg jenis lotion utk tgn & kaki pun ada. boleh try test

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 202
    Registration date: 16/02/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by sawi on Thu Apr 30, 2009 10:18 pm

    mcm member aku kat opis, kalo dia guna pc, habis basah mouse + meja sekitar mouse. Kalau dia lepak kat pc aku, terpaksa la lap dulu pc lepas dia guna.

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 897
    Age: 26
    Location: mu di mana ?
    Job/hobbies: geletek ginjal korang
    Registration date: 14/02/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by ogGy on Thu Apr 30, 2009 10:54 pm

    Tul tu,aku pun terpaksa bersihkan keyboard sebulan skali nak kasi licin semula.Ada faedah mende ni...korang xtau... hehe


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    Fizz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 33
    Age: 24
    Location: Pulau Pinang
    Job/hobbies: Student/surf internet...
    Registration date: 01/03/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by Fizz on Tue May 12, 2009 9:27 am

    mybe sbb mls nk kmas mja kot..
    2 yg jd cm 2..
    hehe Smile

    joejambul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 41
    Age: 31
    Location: Pelabuhan Klang
    Job/hobbies: Working,Outting,Slepping,Eating
    Registration date: 02/05/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by joejambul on Tue May 12, 2009 4:40 pm

    saya merasakan bahawa jalan terbaik adalah merujuk kepada doktor..InsyaAllah segala persoalan akan terjawab dan langkah seterusnya anda boleh berbincang utk mendapatkan ubat atau rawatan..tak payah nak pikir pjg2.... Very Happy

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 897
    Age: 26
    Location: mu di mana ?
    Job/hobbies: geletek ginjal korang
    Registration date: 14/02/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by ogGy on Tue May 12, 2009 8:54 pm

    Ubat tak da... pembedahan jugak yang sememang berkesan.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender: Male Number of posts: 887
    Age: 28
    Location: X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies: PC Maniac
    Registration date: 02/03/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by Hiruka on Wed May 13, 2009 1:07 pm

    Teringat member time skolah agama rendah dlu kat kampung. Member ni sorang je sampin die lain. Orang lain kaler ijau, die je ijau gelap. mau taknye dok kesat tgn je. Sian pon ader. Pernah skali tgh makan kat kantin leka layan borak smbil mkn nasi lemak, tgn memasing tak bsuh. member sorang nih dok main² tgn dh mcm cuci tgn dh.

    Mmg die pon ckp klu nk elok kena wat operation. Tapi kesan die, die tak berpeluh smpai bebila kot. tak taula skang nyer solution cmne..

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 897
    Age: 26
    Location: mu di mana ?
    Job/hobbies: geletek ginjal korang
    Registration date: 14/02/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by ogGy on Wed May 13, 2009 9:53 pm

    ORang yang tangan dan kaki berair ni akan terasa biasa jer tapak tangan dia,padahal sejuk ya rabbi macam air batu.

    Kalau nak ada gf,mestilah same spesies baru boleh kuar sesama :)kalau x jalan sorang2 jelah...


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

      Current date/time is Wed Sep 24, 2014 12:24 pm