Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    tapak tgn kerap berpeluh

    Share

    Fizz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 33
    Age : 26
    Location : Pulau Pinang
    Job/hobbies : Student/surf internet...
    Registration date : 01/03/2009

    tapak tgn kerap berpeluh

    Post by Fizz on Thu Apr 30, 2009 2:03 am

    salam...
    nk tny nie...
    kenapa tapak tgn sy kerap berpeluh?
    ade yg ckp lau mcm 2 ader kaitan dgn jantung..
    btol ke????
    ader x cr nk ubt penyakit tu???


    help me pliz.... Sad

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by loy_azloy on Thu Apr 30, 2009 8:54 am

    ntahlah tapi ex awek aku pun camtu tapak tangan diamudah sangat berpeluh time aku pegang tangan dia...gabra kot,mungkin kedar denyutan jantung tu makin laju makin la kuar peluh...benda ni normal la jugak,jgn risau itu bukan simptom selsema babi hehehe...

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 30
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by fiza_cute on Thu Apr 30, 2009 2:50 pm

    aku penah tgk info pasal tgn peluh ni..

    truk ka?sampai meleleh ka?

    sampai leh tadah ke peluh ko tu..?

    sbb ade jenis rawatan kene bedah kot...

    baik ko tnyer doktor btul2...

    cheers

    Fizz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 33
    Age : 26
    Location : Pulau Pinang
    Job/hobbies : Student/surf internet...
    Registration date : 01/03/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by Fizz on Thu Apr 30, 2009 3:58 pm

    xdela smpai kna tdah.. Smile
    tp slalu la..
    dok dlm bilik yg ade air-cond 24jam pon brpluh jg..
    nk g check dktr,tkt..
    kna than je xpe..
    tp kalu kna bdah skali,xpsal kna repeat sem..
    dh la last sem..
    huhu Sad

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 30
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by fiza_cute on Thu Apr 30, 2009 4:29 pm

    tnyer je dulu..

    xde de kene tahan wad klu tnyer...

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by ogGy on Thu Apr 30, 2009 9:12 pm

    Ini dinamakan "Hiperhidrosis" iaitu sejenis penyakit peluh berlebihan walaupun tidak ada aktivti berlaku.Benda ni berlaku akibat kelenjar peluh yang terlalu aktif daripada biasa sampaikan peluh keluar daripada jumlah asal.

    Ada cara nak pulihkan dia,dengan cara memotong kelenjar di bawah ketiak kita tak silap aku...penah keluar kat Medic TV3 dulu,korang ada perasan ?

    Aku pun kene jugak ni,kalau pegang stereng tu habislah licin..kalau pegang kertas hancur aku pegang.Melecehkan kalau nak berjabat tangan dengan orang,malu seh...

    Kaki tangan berpeluh...aku terpaksa pakai kasut yang ada pengaliran udara yang baik.Susah nak cakap kalau ada penyakit ni.

    Doktor aku ada jugak suruh opeart tp Aku tak berani nak operat,takut... tgk jarum lagilah. Embarassed


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 30
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by fiza_cute on Thu Apr 30, 2009 10:15 pm

    haaa aku tgk kt medik tv la tu...

    sixx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 125
    Registration date : 02/03/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by sixx on Thu Apr 30, 2009 10:53 pm

    aku ada guna perspirex utk kurangkn peluh ketiak. ada jual kat guardian. yg jenis lotion utk tgn & kaki pun ada. boleh try test

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by sawi on Thu Apr 30, 2009 11:18 pm

    mcm member aku kat opis, kalo dia guna pc, habis basah mouse + meja sekitar mouse. Kalau dia lepak kat pc aku, terpaksa la lap dulu pc lepas dia guna.

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by ogGy on Thu Apr 30, 2009 11:54 pm

    Tul tu,aku pun terpaksa bersihkan keyboard sebulan skali nak kasi licin semula.Ada faedah mende ni...korang xtau... hehe


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    Fizz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 33
    Age : 26
    Location : Pulau Pinang
    Job/hobbies : Student/surf internet...
    Registration date : 01/03/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by Fizz on Tue May 12, 2009 10:27 am

    mybe sbb mls nk kmas mja kot..
    2 yg jd cm 2..
    hehe Smile

    joejambul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 41
    Age : 33
    Location : Pelabuhan Klang
    Job/hobbies : Working,Outting,Slepping,Eating
    Registration date : 02/05/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by joejambul on Tue May 12, 2009 5:40 pm

    saya merasakan bahawa jalan terbaik adalah merujuk kepada doktor..InsyaAllah segala persoalan akan terjawab dan langkah seterusnya anda boleh berbincang utk mendapatkan ubat atau rawatan..tak payah nak pikir pjg2.... Very Happy

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by ogGy on Tue May 12, 2009 9:54 pm

    Ubat tak da... pembedahan jugak yang sememang berkesan.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 30
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by Hiruka on Wed May 13, 2009 2:07 pm

    Teringat member time skolah agama rendah dlu kat kampung. Member ni sorang je sampin die lain. Orang lain kaler ijau, die je ijau gelap. mau taknye dok kesat tgn je. Sian pon ader. Pernah skali tgh makan kat kantin leka layan borak smbil mkn nasi lemak, tgn memasing tak bsuh. member sorang nih dok main² tgn dh mcm cuci tgn dh.

    Mmg die pon ckp klu nk elok kena wat operation. Tapi kesan die, die tak berpeluh smpai bebila kot. tak taula skang nyer solution cmne..

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by ogGy on Wed May 13, 2009 10:53 pm

    ORang yang tangan dan kaki berair ni akan terasa biasa jer tapak tangan dia,padahal sejuk ya rabbi macam air batu.

    Kalau nak ada gf,mestilah same spesies baru boleh kuar sesama :)kalau x jalan sorang2 jelah...


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by Superior on Sat May 16, 2009 10:28 pm

    aku pun alami masalah ni. Tapi bila ada dlm tmpt berhawa-dingin. tapak tgn aku mesti berpeluh (berair).. bahagian anggota badan lain tak berpeluh plak.. masa tapak tgn korang berpeluh tu, korang amik pembaris, seret tapak tgn tu dgn pembaris. Nanti peluh tu melekat pd pembaris dan warna peluh tu jadi lain..

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by ogGy on Sat May 16, 2009 11:38 pm

    Uisg kotor tu seret air peluh kat pembaris...biasa tangan peluh terjadi bila :-

    - Terkejut atau tersentak
    - Cuak ataupun rasa diri hebat
    - terpegang benda panas
    - terpegang tangan orang yang sama speicis ( tangan berair ).
    - Main game,drive kerete atau motor.

    Masalah peluh satu hal,kulit akan jadi kering kalau tak berpeluh.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by TOYSЯUS on Sun May 17, 2009 2:37 am

    Wah ramainya berpenyakit ni.. Termasuklah saya.
    Baik tapak tangan mahupun ketiak kerap jugak berpeluh.
    Duduk dalam air-cond, atau bawah kipas, atau baru lepas mandi, tetap keluar peluh.
    Tapi nak kata saya ni cepat haus, tak jugak.

    Yang paling bengang masa pegang laptop, atau main gitar.
    Abis keyboard banjir, abis tali gitar berkarat.
    Sehari baju sampai lebih 3x tukar. Nasib baik tak selalu pakai baju (ehe kantoi pulak).
    Baju pun kena pilih warna terang, biasanya putih. Tu kalau nak pakai dalam jangkamasa lama. Supaya tak nampak peluh.
    Kalau pakai sekejap-sekejap baru boleh warna gelap. Kadang-kadang naik segan bila keluar dengan kawan.

    Rasanya ada kaitan dengan degupan jantung la. Saya rasa jantung saya ni kuat sangat berdegup.
    Sampai bila duduk / baring pun nampak badan bergoncang. Huhu.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 31
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by kindaichi_hajime on Sun May 17, 2009 4:04 pm

    yg terbaik buat pmbedahan..
    itu satu2nyer cara wat mase ni.
    jgn risau,mne ader sakit laa..haha
    mesti la diorg bius ko dlu...

    dididudue
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 88
    Age : 36
    Registration date : 16/02/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by dididudue on Mon May 18, 2009 1:27 am

    sesetengah org mmg mengidap hyperhydrosis ni..
    termasuklah aku..jln 2-3 langkah dah berpeluh..
    tp xle menjejaskan kesihatan..
    bg aku xperlu pembedahan pun..

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by TJ-Ariff on Mon May 18, 2009 10:03 am

    InsyaAllah... setiap penyakit ada ubatnye.... tak perlu pembedahan.. yg perlu prektikkan hari hari...

    kaedah urutan...

    nak tahu macam mana kaedah nya?

    Tungguu.... Wink


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 31
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by kindaichi_hajime on Mon May 18, 2009 2:32 pm

    tj-ariff..
    laaa..tnggu???
    npe berahsia plak ni..
    rmai nk taw tu..
    hehe

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 30
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by fiza_cute on Tue May 19, 2009 2:54 pm

    a ah..nyahnye,,atenye mike ni bgtauler..rasie plak mike ni..

    wakakaka..

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 32
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by hairulfadly on Tue May 19, 2009 7:31 pm

    Alaa.. bagilah tahu Bro TJ..
    Kaedah urutan tu..
    Mcam mana tue?

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by ogGy on Tue May 19, 2009 9:37 pm

    Tungg sekejap ke lama TJ ? aku nak jugak kalau ada keadah urut,tak sanggup aku nak pegang tangan orang dalam keadaan basah.

    p/s : Wah BLM M Line kaler hitamlah,jeles plak aku...


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    Sponsored content

    Re: tapak tgn kerap berpeluh

    Post by Sponsored content Today at 7:27 am


      Current date/time is Tue Aug 30, 2016 7:27 am