Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    nok bejajar bt laman web site

    Share

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by OngBok on Thu Jun 25, 2009 8:30 pm

    ko belajar la dulu kerangka HTML, yang basic dulu. Lepas tu bila ko dah serasi dengan tag HTML, belajar plak apa yang boleh diselitkan di dalam HTML seperti nak selit kod JavaScript, PHP, ASP dll. Yang nie agak penting kerana bila dah bina laman web terutama laman web dinamik, ko akan jumpa la masalah nie.

    Walau apa pun langkah pertama fahamkan dulu asas HTML dan apa yang kita boleh buat dengan HTML.

    OK. Good luck to you.

    aku la ni pening nak blaja wat website...
    Ko taip tag2 HTML guna program apa?

    cokodork
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 101
    Age : 28
    Registration date : 12/05/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by cokodork on Thu Jun 25, 2009 11:08 pm

    sy just guner wordpad lg

    totally follow tutorial n exercise dlm http://www.w3schools.com/ ni

    amat membantu dalam pham html ni

    boleh la cikit2 wat title, pharagraph.... maklum la.. baru belajar..

    baru jer install dreamweaver.. tp x muler guner lg

    salam
    cokodork

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by Razi_IBM on Thu Jun 25, 2009 11:14 pm

    kalau baru belajar jangan guna wordpad...kesian,macam mana nak faham nanti?
    dan jangan pakai yang canggih2 cam dreamweaver la,terlampau canggih untuk html newbies.

    pakai wyswyg gak, tapi yang senang guna dan straightfoward macam ms frontpage atau eversoft 1stpage2000.
    lepas buat tengok balik code tu, dan buat balik benda yang seakan2 sama,tapi cuma tulis code je.

    ..dan..jangan blaja html yang dah tak digunapakai lagi.(ada tag2 yang sekarang ni dah diganti dengan yang lebih efisyen)


    Last edited by Razi_IBM on Thu Jun 25, 2009 11:38 pm; edited 1 time in total

    cokodork
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 101
    Age : 28
    Registration date : 12/05/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by cokodork on Thu Jun 25, 2009 11:34 pm

    thank la razi.... sy mmg mula ngn zero ni...

    setiap feedback yg otai2 bg amat2 saya hargai...

    salam
    cokodork

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by OngBok on Fri Jun 26, 2009 1:42 am

    baru jer install dreamweaver.. tp x muler guner lg

    Dreamweaver ver berapa?
    Kalau dah install tak salah nak guna sebab Dreamweaver dibuat
    untuk beginner --> Advanced user.

    Guna mod split. HTML + WYSWYG

    cokodork
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 101
    Age : 28
    Registration date : 12/05/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by cokodork on Fri Jun 26, 2009 3:09 am

    [quote="OngBok"]

    Guna mod split. HTML + WYSWYG

    boleh tolong explain x ongbak? x phm la

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by Razi_IBM on Fri Jun 26, 2009 3:22 am

    kat skrin akan dibahagi kepada 2 bahagian,
    kod 'mentah' dan page yang visitor akan nampak.

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by akuccputsedut on Tue Jul 07, 2009 12:58 pm

    aku rasa tuan tanah dah ilang nih..tetiba cokodork plak amik peluang bertanya itu ini...bagus cokodork...pandai amik peluang...yang tuan tanah nih...dah tahu belum camner nak buat website tuh...??mula2 aku belajar dulu pakai notepad ajer...dah mahir baru ler aku tahu wujud nyer frontpage laa..dan apa2 yang lain sewaktu dengan nyer...bengang ajer ngan cikgu aku tuh suh aku belajar yang susah2 guna notepad..tapi dah lama2 untung jugak sebab kita leh manipulate kat code tuh..kalau dah paham code...senang skit...cokodork bab2 HTML kalau ada masalah leh PM aku...cewah cam teror giler...leh ler aku tolong setakat termampu...hahahahaha...k Chow..


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    Sponsored content

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by Sponsored content Today at 9:54 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 9:54 am