Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    w.exe n vv.exe

    Share

    mael4704
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 125
    Registration date : 16/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by mael4704 on Wed Apr 08, 2009 4:11 pm

    ader cd win xp2 sp2 nlite copy
    boleh?

    baok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 169
    Registration date : 20/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by baok on Wed Apr 08, 2009 4:14 pm

    Nlite copy?.. Ok kot.. err.. die ade tak folder i386 kat root directory pada disk tu? Kalau ada ok laa..


    Apa-apa hal, proceed dengan step Dr.Web CureIt dahulu.. then post log die kat sini.. kite nak tgk pc tu ada polymorphic virus atau tidak Smile

    mael4704
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 125
    Registration date : 16/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by mael4704 on Wed Apr 08, 2009 4:21 pm

    nak update dulu or scann terus
    yups nline copy
    dell punyer

    dah scann tp tersilap mase express ter yess to all. masu die tanye cure,
    tak sempat nak save
    tak perasan button ignore
    sekarang complete scann..


    Last edited by mael4704 on Wed Apr 08, 2009 4:36 pm; edited 1 time in total

    baok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 169
    Registration date : 20/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by baok on Wed Apr 08, 2009 4:33 pm

    ader virut

    aku nak confirm sekali lagi.. VIRUT??

    die tulis Win32.Virut.Ce ke?

    mael4704
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 125
    Registration date : 16/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by mael4704 on Wed Apr 08, 2009 4:41 pm

    scann tak abis agi, semua die tulis win32.virut.56 (semua program)
    ad sesekali nampak tulis probablyBATCH.virus


    edit

    dah siap scann bro, tp bl tekan select all---cure tuh hide(takleh click)
    yg boleh move rename or deleet
    sumer yg ade tuh file program yg pakai .EXE


    Last edited by mael4704 on Wed Apr 08, 2009 5:10 pm; edited 1 time in total

    baok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 169
    Registration date : 20/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by baok on Wed Apr 08, 2009 4:46 pm

    Ok, aku ada satu berita buruk untuk ko kalo macam tu...

    A quote from an expert (sUBs)

    http://forum.lowyat.net/index.php?showtopic=538671&view=findpost&p=23701573

    Virut is not disinfectable. Your only option is to perform a full reformat. Do NOT attempt a repair install. It shall be a waste of time. If you do so, the infected executables remain on the machine & you shall likely trigger another bout of Virut.

    If you do not know how to perform a fresh install, use this website > http://www.windowsreinstall.com/

    Note: If you have to backup files, do so only for MS Office documents & any non executable file. Burn them to CD/DVD. Do NOT copy files from the infected machine to your pendrive OR another machine. You risk infecting the other machine.

    full reformat means, format on ALL partitions..


    sUBs ialah pembuat ComboFix...

    Ok, aku rasa, satu-satunye jalan ialah kene format balik komputer tu.. Lagi satu.. ada tak external drives yang sebelum ni ko cucuk kat pc tu yang menyebabkan ko kene Virut nih.. sebab besar kemungkinan, external drives tu pun ada Virut dan kene format gak...

    Virut tak berkesan pada Linux

    mael4704
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 125
    Registration date : 16/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by mael4704 on Wed Apr 08, 2009 5:18 pm

    tak leh click cure lepas select all
    yg bleh cume remove deleet dan rename

    yg tak wat pape lagi coz semue program file
    tgu advice
    file besar
    sy letak kat
    http://rapidshare.com/files/218792571/DrWeb.CSV.html

    baok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 169
    Registration date : 20/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by baok on Wed Apr 08, 2009 5:27 pm

    beb... kalau takleh cure, just biarkan saja..

    komputer tu dah kene Virut.. kalau Dr.Web CureIt tak boleh cure, takde lagi program dalam dunia ni setau aku yg boleh cure Virut.. Nasihat dari malware expert >> backup semua data dan terus reformat..

    Sebelum tu, yang external drives, ada tak yg ko stick pada komputer tu sebelum neh

    mael4704
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 125
    Registration date : 16/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by mael4704 on Wed Apr 08, 2009 5:32 pm

    baok wrote:Ok, aku ada satu berita buruk untuk ko kalo macam tu...

    A quote from an expert (sUBs)

    http://forum.lowyat.net/index.php?showtopic=538671&view=findpost&p=23701573

    Virut is not disinfectable. Your only option is to perform a full reformat. Do NOT attempt a repair install. It shall be a waste of time. If you do so, the infected executables remain on the machine & you shall likely trigger another bout of Virut.

    If you do not know how to perform a fresh install, use this website > http://www.windowsreinstall.com/

    Note: If you have to backup files, do so only for MS Office documents & any non executable file. Burn them to CD/DVD. Do NOT copy files from the infected machine to your pendrive OR another machine. You risk infecting the other machine.

    full reformat means, format on ALL partitions..


    sUBs ialah pembuat ComboFix...

    Ok, aku rasa, satu-satunye jalan ialah kene format balik komputer tu.. Lagi satu.. ada tak external drives yang sebelum ni ko cucuk kat pc tu yang menyebabkan ko kene Virut nih.. sebab besar kemungkinan, external drives tu pun ada Virut dan kene format gak...

    Virut tak berkesan pada Linux

    aduss br je full format ari sabtu lepas
    huhuh
    aku agak sume ni datang dr external aku
    sbb semalam br aku cocok external tu
    dan bl restart jd memacam
    sbb semue partition aku dah format ms tuh kes takleh nak repair
    alih2 cocok external jd haru.

    dari ertikate lain
    external tu skali kene format
    ???
    aku ade buat backup semue maklumat selepas fresh format yg dah install semue driver
    macam mane nak tau yg file tu tak dijangkiti sbb aku save due file 1-standart .BKF 2- bkf.RAR

    p/s
    br aku ingt:- semalam mmbr aku cocok pendrive dier
    aku tak pk pape sbb bitdefender blok 17 virus yg ade
    cessss...

    dah takder ape dah aku nak backup dalam lappy aku nih.
    cume yg external tuh aku tak tau camne nak pk
    camne nak trace yg virut tuh ade dalam pendrive yg aku buat sbg bootable linux,
    kot kot aku tercocok tak ingt ke..
    cessss...


    Last edited by mael4704 on Wed Apr 08, 2009 5:40 pm; edited 1 time in total

    baok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 169
    Registration date : 20/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by baok on Wed Apr 08, 2009 5:35 pm

    Jap.. aku ada lagi satu idea... tapi kalau yang ni pun takleh clean Virut tu, memang seriously, ko kene format komputer tu..


    Firstly, stick kan semua external drive kat pc tu.. (yang ko penah pakai sebelum nih)

    Then buang Dr.Web CureIt tu dari komputer.. Kemudian buat seperti di bawah.. sori dalam bahasa Inggeris, tak sempat nak translate..


    Please run Panda ActiveScan 2.0

    • Once you are on the Panda site click the Register button
    • Fill all the form required (including email) and click Send
    • Open your email and activate Panda Active Scan registration
    • At Panda Active Scan webpage, put your email address as username, and the password entered
    • Set the option as Full Scan and click the big Scan Now button.
    • If it wants to install an ActiveX component allow it. Follow all the prompts
    • It will start downloading the files it requires for the scan (Note: It may take several minutes)
    • When download is complete, choose complete scan and hit on the big green Scan Now button to start the scan
    • When the scan completes, if anything malicious is detected, click the See Report button, then Save Report and save it to a convenient location. Post the contents of the ActiveScan report



    Postkan log Panda ActiveScan tu kat sini..


    Last edited by baok on Wed Apr 08, 2009 5:41 pm; edited 1 time in total

    baok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 169
    Registration date : 20/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by baok on Wed Apr 08, 2009 5:39 pm

    kalau nak backup data.. buat macam nih..

    carik external hard disk then cucuk kat pc yg infected dengan virut tu, kemudian format dulu external hard disk.. pastikan dalam external hard disk tu kosong.. takde satu file pun..

    kemudian backup semua data/documents/pictures/movies/songs/etc.. JANGAN backup sebarang applications/installer and Do NOT backup any .exe/.scr/.htm/.html/.xml/.zip/.rar/.pif/.asp/.php files...


    Pastikan TIADA satu pun file yang ada extension seperti di atas..


    Kemudian buat Panda ActiveScanner.. then kita tengok kalau die boleh cure Virut.56 tu.. tu Virut version lama, tapi takde gerenti yang Panda/Dr.Web boleh cure Virut.. peluang just 50-50...

    baok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 169
    Registration date : 20/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by baok on Wed Apr 08, 2009 5:43 pm

    Eh.. jangan edit post.. just post terus.. nanti aku tak tau ape yg ko post...

    jap.. data dah backup ke belum???

    mael4704
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 125
    Registration date : 16/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by mael4704 on Wed Apr 08, 2009 5:52 pm

    alamak, aku tak sempat nak pasang java tuk scann kat Panda ActiveScan 2.0
    processor pon tak support minimum..

    takpe arr
    aku try backup dl
    yg banyak file external aku sebenarnye,
    tuh yg pening aku try dulu
    aku try backup dl
    yg dilistkan je kan, macam ISO bolehkan?

    mael4704
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 125
    Registration date : 16/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by mael4704 on Wed Apr 08, 2009 5:54 pm

    belom lagi
    br cocok sumer external nak scann panda tu tp takde java

    baok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 169
    Registration date : 20/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by baok on Wed Apr 08, 2009 5:56 pm

    Takde Java?.. dalam ISO tu kan ada .exe dan sebagainye.. scan dulu .iso tu dengan Dr.Web.. kalo Dr.Web tu dah takde, download rename.com dari di bawah.. tu adalah Dr.Web CureIt yang aku download dan rename utk ko.. Smile

    http://www.2shared.com/file/5280186/2410bf40/rename.html

    Double-click dan scan dengan rename.com tuh..

    ape file .iso ko? bootable disk punye ke?.. leh wat len kan?

    baok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 169
    Registration date : 20/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by baok on Wed Apr 08, 2009 5:59 pm

    backup yg dalam external hard disk tu, transfer kan dulu ke PC.. then format external hard drive tu, kemudian transfer balik segala backup/data yang perlu tadi.. tapi jgn backup file dengan extension di atas.. sebab virut inject malicious code pada file yg ada extension mcm tu..

    dah pukul 5ptg.. aku nak kuar jalan2 Smile

    mael4704
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 125
    Registration date : 16/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by mael4704 on Wed Apr 08, 2009 6:07 pm

    aduh,nak wat laen
    huhuhu
    file iso tuh sume yg download,
    sume iso tuh bootable disk punye

    mael4704
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 125
    Registration date : 16/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by mael4704 on Wed Apr 08, 2009 6:18 pm

    rename.com yg bro bg tu aku start dier trs run tuk express kan
    nak tanye je sbb tak jumpe pape virus
    k. thnk 4 advice
    aku wat dulu termampu.

    baok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 169
    Registration date : 20/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by baok on Wed Apr 08, 2009 9:46 pm

    ah.. sori.. aku dah kuar rumah kol 5 ptg tadi.. jalan2 ngan ehem2 Razz

    ok, rename.com tu actually Dr.Web CureIt yang aku rename utk ko.. jadi ko just run die macam ko run Dr.Web sebelum ni.. sebabnye ialah, most probably Dr.Web yg asal dah di infect ngan Virut bodo tu... So, ko run fullscan dgn rename.com then cure ape saje yg die jumpe.. kalo takleh cure, jgn delete/rename/move sebab kalo file system yg die delete/rename/remove, alamat ko kene wat repair install laa.. Razz


    anyway, da abes proses backup lom?.. komputer bro ade Virut, so better backup dan terus format.. cepat pon cepat Smile

    mael4704
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 125
    Registration date : 16/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by mael4704 on Wed Apr 08, 2009 10:31 pm

    aku br pas backup file yg aku nak dan banyakk gak yg dah kene inject ngan virut tingkat tuh.
    takper bro, kite dah cube sedaye upaye kan, nak wat camne dah terlepas pandang gak
    yg bro bg tuh aku kai ok, sbb die tak detec banyak virut dalam external dan sume pendrive aku bebas.
    sekarang aku ngan format external,lambat agi nak siap.
    n aku backup skali file installer yg selamat tuk dipakai.
    pasnih mmg aku format balik sbb partition yg ade aku format sesatu dalam window.
    pas siap aku deleet sume partition n format terus thn br creat partition br
    tq 4 advice, sib bek nanti nak format aku rs tak lame sangat sbb aku restore je balik backup system yg aku backup lepas format lepas.
    aku bukan ape, tak larat nak update kat mic tuh sebenonyer
    lambat nak download.

    maner nak dapat n wat slax win installer siap ngan update
    tak reti , kalu leh buat lg senang keje

    mael4704
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 125
    Registration date : 16/02/2009

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by mael4704 on Thu Apr 09, 2009 11:31 pm

    dengan segale hormat
    masalah aku dah selesai ngan fresh format
    huhuhu, sedey seh
    thnk to bro baok 4 ur hlp

    Sponsored content

    Re: w.exe n vv.exe

    Post by Sponsored content Today at 11:58 am


      Current date/time is Thu Dec 08, 2016 11:58 am