Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Setting usb wireless adaptor network on winxp

    Share

    jazmie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 1
    Registration date : 27/03/2009

    Setting usb wireless adaptor network on winxp

    Post by jazmie on Fri Mar 27, 2009 3:48 pm

    aku ada 2 desktop yg kedua2nya aku pasang usb wireless(brand lain2) utk buat network.plan aku 1 pc link ke modem internet(mcm serverla) dan 1 lg pc nk network ke pc yg lg 1 tu(server) utk network n main internet.

    ada sesapa bole guide camne nk setting utk kedua2 pc ni?
    aku try search manually wireless yg ada utk kedua2 pc ni x jumpa antara satu sama lain.



    tq all

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Setting usb wireless adaptor network on winxp

    Post by ayoi on Mon Mar 30, 2009 1:48 pm

    kalau nak buat macam tu kena peer to peer

    dan ada p2p baru boleh sharing internet

    pc 1 kena ada nic card sambung ke modem (sharing nic internet )
    di usb wireless pun kena sharing

    cth : nic 1 : 192.168.0.2 gateway 192.168.0.2

    makan usb kena buat manually ip
    usb1 : 192.168.0.3 gateway 192.168.0.2

    usb2 : 192.168.0.4 gateway 192.168.0.2

    jika tidak dapat guna ip gateway 0.1

    dns setiap usb kena masukkan bergantung pada ips provider tu
    cth streamyx : 202.188.0.133 dan 202.188.1.5

    suggestion :
    beli dlink DIR 300 WIFi 54 w 4 port.( RM 115 ) sambung terus ke modem
    dan memana pc leh internet tanpa menguna pc1 tadi. lebih jimat dan senang bagi jangka masa setahun dua.

      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 6:02 am