Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    masalah laptop - help me

    Share

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    masalah laptop - help me

    Post by ryna168 on Wed Mar 25, 2009 11:01 am

    salam2 puteranian..

    rina nya laptop ada masalah sikit..rina guna laptop acer aspire 3684NWXMi. dah guna setahun lebih..sejak akhir2 ni,dekat sebulan dah, laptop rina ni selalu je bila rina dah on pastu sejam lebih lepas tu, laptop ni automatik turn off ngan sendirinya..skrin jadi gelap tp light kat button on tu masih menyala..bila rina tekan butang space/enter, laptop ni on balik..persoalan rina kat sini:

    1. apa masalah sebenar laptop rina ni.

    2. bila rina pegang kat bahagian kiri tmpt kipas tu, rasa macam panas je tp rina tak tahu berapa suhu laptop rina ni. kat mana rina nak dapatkan benda yg
    leh test suhu laptop. rina nak tahu apa suhu laptop rina skrg ni.

    3. kalo masalah ni,kena hantar gi kedai..berapa dorang selalu charge untuk repair..

    hope ada yg sudi berkongsi idea..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by ayoi on Wed Mar 25, 2009 4:04 pm

    ni biasanya hirbernate je bukan masalah apa pun. ( power saving )


    kalau taknak guna just control kat control panel ..power options.

    tapi ada kemungkinan juga ia terjadi disebabkan suhu melebihi alert di mobo tersebut akan terjadi shutdown.. restart or power saving.


    suhu mobo boleh di lihat mengunakan software atau pun di bios.

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by ryna168 on Wed Mar 25, 2009 10:50 pm

    sorfware apa yg rin leh guna ek? rina cam suspek suhu laptop rina ni tinggi je sbb panas.

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by ryna168 on Fri Mar 27, 2009 12:16 am

    ada sesapa tahu tak apa software yg leh test suhu laptop ni?nak kena beli ke tak software tu? rinanya laptop ni selalu padam ngan sendirinya.tekan butang space baru hidup balik..help me..

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by ryna168 on Fri Mar 27, 2009 12:22 am

    kalo nak ckp hibernate, nape baru sejam on..leh padam lak..kdg2 baru bukak 1/2jam pun padam gak..huhu..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by ayoi on Fri Mar 27, 2009 9:13 am

    tengok kat power options terlebih dahulu

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by ryna168 on Fri Mar 27, 2009 11:52 am

    ni skrin shoot nye :


    **abis tu,nape laptop rina panas?sblm ni xda camni.

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by ayoi on Fri Mar 27, 2009 1:04 pm

    kalau taknak hibernate..

    select never for plug in
    select never for batteries kecuali system standby after 2 hour. ( suggesst )

    dan pergi kat bahagian atas .. un tick hibernate

    apply. ok..

    then on screen saver afte 10 minit or suka hati set time.. ( mengelak lcd rosak )

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by ryna168 on Fri Mar 27, 2009 10:26 pm

    tak faham lah bro..

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by e_sentinel on Fri Mar 27, 2009 11:35 pm

    Begini yang dimaksudkan ayoi ...



    klik dropdown menu tu untuk ubah, pastu klik Hibernate tab kat atas dan buang tanda pada enable hibernation ...



    Klik Apply dan Ok ..

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by ryna168 on Sat Mar 28, 2009 12:16 am

    apa tujuan wat mcm tu bro esentinal?
    nak tanya ni..mana nk dptknsorfware yg leh test suhu laptop?rinanya laptop ni pasan semacam je..

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by e_sentinel on Sat Mar 28, 2009 12:59 am

    HWMonitor untuk monitor semua hardware pada laptop awak termasuk suhu ..



    Download HWMonitor 32 bit

    Unzip, pastu buka folder yang telah diunzip tu dan klik icon untuk run, tak perlu install, jika nak buang terus delete folder tu aje.

    Btw, procedure yang ayoi tunjuk tu untuk disable hibernate, maksudnya laptop awak tak perlu 'tidur', always nyala aje LCD skrin dia jika ditinggalkan lama2 sekalipun.

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by ryna168 on Sat Mar 28, 2009 9:35 am

    hibernate tu cam cthnya kita nak skrin tu tak terpadamlah kan..tu mcm kes yg biasa je..problem rina ni,dlm 30 minit cam tu rina on laptop,tgh2 rina menaip wat keja..tetiba skrin LCD berkelip2 dan terpadam.bila rina tekan space baru on balik.rina takut LCD rosak/suhu yg terlalu tinggi wat jadi mcm tu.

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by e_sentinel on Sat Mar 28, 2009 11:59 am

    Cuba monitor suhu laptop awak guna HWMonitor tu, post kan screenshot jika awak rasa ada kemusykilan tentang paras suhu laptop awak Smile

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by ryna168 on Sat Mar 28, 2009 12:15 pm

    ni dia skrin shoot nye bro..ok ker ko ni.. Question


    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by e_sentinel on Sat Mar 28, 2009 12:37 pm

    Belum K.O. tapi agak tinggi suhu tu, mungkin ada pengguna laptop Intel base boleh komen sikit tentang ni ...

    Pernah buat component servicing tak? Maksudnya cuci bahagian dalam hardware laptop awak, mungkin dah berabuk ni atau fan spin terlalu perlahan, awak juga boleh guna cooling pad yang letak kat bawah laptop dengan xtra fans untuk menyejukkan laptop awak ... tapi yang perlu diteliti sekarang ialah air-flow dan perkara bersangkutan.

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by ryna168 on Sat Mar 28, 2009 12:48 pm

    dah dekat setahun guna mmg xpernah wat apa2pun bro..nak kena antar gi kedai ke ni?berap dorang selalu charge ek? rina mmg dah guna coling pad dah ni,kalo xguna lagilah xleh bukak langsung laptop ni..

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by e_sentinel on Sat Mar 28, 2009 1:11 pm

    Charge .. depend pada tokey kedai, berbeza ... kalau ada warranty, hantar aje ke pusat service, mcm awak guna Acer just hantar ke Pusat Service Acer atau melalui dealer tempat awak beli laptop tu ... masa hantar tu bagitau detail masaalah laptop awak...

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by ryna168 on Sat Mar 28, 2009 9:59 pm

    takut lak charge lebih2 tu yg tanya harga biasa dorang wat..kedai2 ni, kalo nampak kita cam xtahu je,mulalah dorang ambik kesempatan.

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by e_sentinel on Sat Mar 28, 2009 11:34 pm

    Minta tolong kengkawan yang tinggal berdekatan atau office-mate Ryna, mungkin diaorang dapat membantu ... mungkin diaorang tau kedai mana yang boleh dipercayai.

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by ayoi on Sun Mar 29, 2009 5:14 am

    kalau suhu macam tu sekali mean kena cuci habuk yang dah penuh kat cooler system processor tu dan perlu di tukar fan(jika fan tidak berfungsi)

    sila hantar ke pusat service jenama laptop terbabit.
    jika melibat service sahaja .charge amat berpatutan. jika hantar ke kedai kemungkinan hardware tidak sepatutnya akan di tukar.



    *tips
    penukaran di kedai melibatkan upgrade atau penukaran sepertti cdrom ram hdd cpu (jika boleh di buka )repair/reinstall software.apapun perlu selidik dari pusat jualan/service jenama terbabit bagi mengenal pasti harga pasaran. buat perbandingan antara harga pusat service dan kedai.

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by ryna168 on Sun Mar 29, 2009 11:39 am

    kalo dorang bukak laptop rina ni,that means semua data2 dlm laptop ni ilang ke?

    haz-one
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 305
    Age : 24
    Location : kole ganu
    Registration date : 05/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by haz-one on Sun Mar 29, 2009 12:26 pm

    x kut sbb data ryna 2 ade dalam harddisk kan
    jadi slagi diorg x format hd ryna, data 2 ttp ade

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by ryna168 on Sat Apr 11, 2009 12:30 pm

    sobsob...last2 rinanya laptop dah hantar gi kedai..problemnya..asseccor(entah betul ke tak nama ni)yg rosak..besar cam pendrive je..lokasi terletak tak jauh dari button start.rina kena charge rm280..melayang camtu je..huhuhu..

    **wat mod,dah leh locked dak topik ni. thanks wat semua yg respon topik rina ni.

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: masalah laptop - help me

    Post by ryna168 on Sat Apr 11, 2009 12:31 pm

    thanks wat semua.

    Sponsored content

    Re: masalah laptop - help me

    Post by Sponsored content Today at 12:02 pm


      Current date/time is Thu Dec 08, 2016 12:02 pm