Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    sapa tahu encapsulation dot1Q ??

    Share

    paklog
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 5
    Registration date : 07/03/2009

    sapa tahu encapsulation dot1Q ??

    Post by paklog on Wed Mar 25, 2009 12:25 am

    Salam otai2 semua...

    saya baru belajar pasai router ni.... dan baru terjumpa "encapsulation dot1Q".. boleh ka otai2 buat penerangan sikit tentang ni... cheers cheers cheers

    Prontoxp
    Admin
    Admin

    Gender : Male Number of posts : 53
    Age : 42
    Location : Wilayah Persekutuan KL
    Registration date : 13/02/2009

    Re: sapa tahu encapsulation dot1Q ??

    Post by Prontoxp on Wed Mar 25, 2009 10:11 am

    Kalau tak silap aku la... (aku bukannya tau byk) istilah ni ko akan jumpa almost pada cisco switch n routers sahaja..

    Setelah port tu di tagg kan... maka ada satu mekanisme yg dibentuk membolehkan byk frame lalu pada port tu tetapi dipisahkan ikut vlan id masing2.. selain dari cisco secara kasar dah devide guna tagg .. tapi bagi cisco ada lagi mekanisme yg diaorg guna utk securekan data tu lagi.. option yg ada adalah ISL/Dot1q ..

      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:53 pm