Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Share

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by ryna168 on Sun Mar 22, 2009 10:22 pm

    salam2 warga puteranian semua..rina nak tanya ni. macammana nak open laptop/comp kita kalau dah lupa password?kwn rina nye comp xleh open sbb dia dah set password utk comp dia tu.masalahnya dia dah lupa apa passwordnya..apa yg perlu dibuat utk menyahkan passowrd tu supaya comp nya leh bukak cam biasa..hope ada yg sudi membantu.

    dolkeke
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 22
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by dolkeke on Sun Mar 22, 2009 11:22 pm

    hehehee..try usha kat sini..
    http://www.petri.co.il/forgot_administrator_password.htm

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by ryna168 on Mon Mar 23, 2009 12:03 am

    tak faham la camne step2 nya..ada sesapa leh ringkaskan camne nak wat tak..

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by ryna168 on Mon Mar 23, 2009 12:14 am

    probelm sebenar camni, comp kwn rina tu ada 2 password. cthnya kan,masa on comp tu, kuar 2 password..yg satu tu mmg leh login sbb member rinanya setting..yg satu lagi tu xleh sbb kwn rina yg sorang lagi yg buat tp dia dah lupa dah passwordnya.masalahnya skrg ni,kitaorg nak buang akaun 1 tu.nak guna 1 password je.

    Mr Danizone
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 22
    Registration date : 11/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by Mr Danizone on Mon Mar 23, 2009 12:23 am

    try masuk safe mode

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by ryna168 on Mon Mar 23, 2009 12:30 am

    rina nak buang satu jer..satu biar je sbb satu tu mmg kwn rina tahu passwordnya..masuk safe mode pastu cammana nak wat?maksud rina step2nya..

    dolkeke
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 22
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by dolkeke on Mon Mar 23, 2009 12:58 am

    control panel - user account - pastu klik akaun yg nak buang pwd tu...pastu klik "remove password".. Very Happy .terai le ..

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by ryna168 on Mon Mar 23, 2009 1:04 am

    xdapat la..dah cuba wat camtu..masa on komp,mmg kuar dua akaun.cuma pilih je nak login guna yg mana 1...satu leh pakai,satu lak xleh sbb lupa password..yg terlupa password ni lah rina nak buang terus.nak guna 1 akaun je..

    dolkeke
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 22
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by dolkeke on Mon Mar 23, 2009 2:06 am

    login melalui akaun yg boleh guna pasword tu...lepas tu gi kat c.panel - user akaun & klik akaun yg kedua tu (yg lupa pwd tu..) ..pastu ade "Remove Pasword" ..ko klik dan pastu delete je akaun tu..try lagi skali.. affraid

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by ryna168 on Mon Mar 23, 2009 11:37 am

    kalau akaun tu tak keluar kt user akaun camne? akaunnye cthnya camni, satu login guna akaun A (yg ni tahu passwordnya), yang satu lagi guna nama Admin(yg ni lah xtahu apa passwordnya).masalahnya akaun Admin ni,xda dlm user akaun..tp ianya ada password utk login.camne nak wat tu?

    funtasieilusi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 32
    Age : 31
    Location : Tanjong MaLIm, Perak
    Job/hobbies : Technician
    Registration date : 22/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by funtasieilusi on Mon Mar 23, 2009 12:28 pm

    masalah skrg ni password utk admin la yg lupe erk
    kalo admin lupe masalah cket
    slalu sy nk sng format dlu
    buka hdd die..
    pas to sambung kat pc lain..
    remove password die
    copy data2 penting keluar pas to format..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by ayoi on Mon Mar 23, 2009 7:11 pm

    click start
    click run
    type mende lam box tu... control userpasswords2
    enter

    kuar skrin box

    dalam ada nama user ada nama administrator

    tengok nama user dahulu kalau kat group dia ada administrator bolehlah delete terus nama admininstator user satu lagi tu

    kalau kat user nama tu kat group takde administrartors click propeties > group members >
    others > choose administrator.. apply

    then baru leh delete user admintrators tu satu lagi....

    settle..



    *kalau nak pakai password administrator click reset letak passowrd baru..
    kedua user nanti leh guna.

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by ryna168 on Tue Mar 24, 2009 10:27 pm

    sedara ayoi, rina dh cuba cara tu tp pas run n taip control userpasswords2 tu, skrin lain lak yg kuar..bkn skrin yg dimaksudkan.. ni rina post skrin yg kuar tu :



    pas kuar skrin ni,dlm tu ada bgtau camne nak delete, so rina ikut cara tu ngan taip "ctrl + Alt + Del) tapi akaun tu tak boleh di delete.. n iskrin yg keluar..



    apa yg perlu rina buat?

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by ayoi on Wed Mar 25, 2009 4:09 pm

    tukar dari domain ke workgroup dekat system properties > computer name > change > select workgroup.. apply dan restart.

    upin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by upin on Wed Mar 25, 2009 4:33 pm

    format ja len... Laughing

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by ryna168 on Wed Mar 25, 2009 10:46 pm

    kat maner nak cari system properties tu?rina xtahu apa yg dimaksudkn oleh sedara ayoi..

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by e_sentinel on Wed Mar 25, 2009 11:52 pm

    Boleh juga cuba Windows NT password recovery CD, tutorial lengkap bahasa Melayu di SINI

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by ryna168 on Thu Mar 26, 2009 12:50 am

    rina dh pernah baca website tu tp xfaham camne nak wat..nampak senang tp complicate..kena download2 fail lak..takut lain jadinya nanti kalo silap langkah..kalo boleh,nak cara yg senang n mudah difahami..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by ayoi on Thu Mar 26, 2009 1:02 am

    jika di tempat kerja mengunakan internet dan aksess data sharing printer or sebagainya mengunakan/melibatkan domain ( hospital ) maka anda tidak boleh menukar atau mengedit system . jika pc tersebut keluar dari domain kemungkinan internet printer network dan data sharing tidak lagi boleh di aksess.

    kecuali mengunakan pilihan standalone.

    caranya :

    setiap kali on pc
    paparan melibatkan 3 box akan di berikan

    username :
    password :
    domain :

    select pilihan di domain samada menukar ke using this computer only/standalone
    or hospital ( domain )

    jika pilihan standalone pc tersebut tidak lagi memasuki group hospital tersebut.

    try log in administrator without password ..enter
    atau username anda dan password anda enter

    jika berjaya baru boleh mengunakan langkah di atas... control userpassword2.

    jika tidak berjaya .. hanya admin network sahaja boleh menukar atau ( reset ) password dan user account yang berkenaan.

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by e_sentinel on Thu Mar 26, 2009 1:07 am

    Rasanya cara ni lebih mudah kerana Windows tak aktif, jadi senang untuk ubah/clear mana2 password, jika rasa sukar, abaikan, cuba fahamkan cara yang ayoi terangkan ... Smile

    Don Juann
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 39
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by Don Juann on Thu Mar 26, 2009 5:27 pm

    aku dulu ade bce tutorial reset pasword...nnti aku try usha kalau jumpe lah k

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by ryna168 on Fri Mar 27, 2009 9:07 am

    that means, akaun 1 tu pihak ofis yg punya ke sedara ayoi?nape sblm ni bila on pc xda pun kuar mcm tu? yg kuar just akaun yg kitaorg guna je..actually,setiap unit mmg ada pc sendiri..xda dikawal oleh pihak ofis pun.maksudnya kt sini,kalo rina buang akaun admin tu,unit rina xleh access internet lagi ke pasni?

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by ayoi on Fri Mar 27, 2009 9:12 am

    just print screen time nak login utk make sure guna domain or tak

    bagi screen shot masa nak lagi ke windows

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by ryna168 on Fri Mar 27, 2009 10:59 pm

    ni rina ambik skrin nak login tu..xtahu betul ke tak skrin ni yg dimaksudkan :

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by ryna168 on Sun Mar 29, 2009 12:04 am

    kat skrinshoot ni,ada 2 akaun sebelum nak login.akaun kedua rina tahu passwordnya,yg pertama --> admin tu yg rina nak buang tp xtahu caranya.ajar plz..

    Sponsored content

    Re: Lupa password - apa yg perlu dibuat..

    Post by Sponsored content Today at 2:03 pm


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 2:03 pm