Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    laptop x bleh on..

    Share

    Heerman
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 10/03/2009

    laptop x bleh on..

    Post by Heerman on Sat Mar 21, 2009 12:39 pm

    aloo sumer.. aku nk tanye sket.. nape laptop aku bl on jer jadi blank.. tapi lampu kat keyboard menyala.. aku pkai presario v3415 AMD punyer.. ape problem ek... urgent..

    Azrao
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 3
    Age : 30
    Location : MYY
    Registration date : 01/03/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by Azrao on Mon Mar 23, 2009 9:29 am

    Heerman wrote:aloo sumer.. aku nk tanye sket.. nape laptop aku bl on jer jadi blank.. tapi lampu kat keyboard menyala.. aku pkai presario v3415 AMD punyer.. ape problem ek... urgent..

    aku ada mslh yg sama..aku pakai acer..aku on jer, lampu semua ada,tp screen gelap..pastu aku try cucuk kat monitor,takde mslh..rupa2 nya lcd screen laptop aku yg rosak.. No

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by wanjihan on Mon Mar 23, 2009 11:40 pm

    motherboard kot.....

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by ayoi on Tue Mar 24, 2009 10:59 am

    Heerman wrote:aloo sumer.. aku nk tanye sket.. nape laptop aku bl on jer jadi blank.. tapi lampu kat keyboard menyala.. aku pkai presario v3415 AMD punyer.. ape problem ek... urgent..

    banyak kemungkinan.
    tahap boleh on tu cuba details sket...

    kalau on ada keluar display bios first mean ada problem ngan software or hdd
    kalau on terus blank mean mobo .. ram.. cpu cdrom floppy ada problem.
    kalau on tapi semua led hdd kipas ada funtion bergerak kemungkinan LCD problem.

    itu adalah siptom siptom penyakit basic laptop.

    affraid

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by myee on Sun Apr 19, 2009 10:14 am

    so far compaq v3XXX memang banyak problem, especially AMD version...banyak dah member aku pakai laptop nih...tak sampai 2 taun terus tak bleh pakai....aku labelkan model nih sebagai failure model...conflik between mobo dengan gc dierrr...

    acik987
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 42
    Age : 28
    Location : paka dungun trg
    Job/hobbies : layan peresaan,networking...,cari maklumt ttg it ( all rr)
    Registration date : 26/04/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by acik987 on Mon Apr 27, 2009 4:04 pm

    pakai windows vista ker bro? Wink

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by Razi_IBM on Mon Apr 27, 2009 4:40 pm

    pesario memang camtu.
    biasanya masalah ni akan ok kalau kita cabut dulu power supply sebelum on leptop.

    i-bizz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 95
    Registration date : 06/03/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by i-bizz on Mon Apr 27, 2009 5:30 pm

    slalunye chipset problem.
    hantar repair motherboard kat sini slalunye rm450. waranty 3 bulan

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by ryna168 on Tue Apr 28, 2009 1:30 pm

    ingin berkongsi cerita.rina pernah alami problem camni..on jer laptop..skrin gelap..sebelum tu blink2 n ilang camtu je..tp button on masih menyala...last2 terpaksa bawak gi kedai,rupa2nya yg sebesar pendrive di sebelah button on tu yg rosak(tak tahu apa namanya)..kena charge rm180..

    adamdaniel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 152
    Age : 30
    Location : klang
    Job/hobbies : traveling
    Registration date : 25/04/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by adamdaniel on Wed Apr 29, 2009 1:02 am

    mmg motherboard kaw problem. sama mcm mmbe aku.
    laptop yg sama lagik. mm dia ckp kt aku sbb rosak mungkin
    on lapie terlalu lama. ye ar kut asek dota jeh. tp betul ke ea?

    angsana007
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 36
    Age : 35
    Location : pandan/ampang/kl
    Registration date : 19/02/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by angsana007 on Sat May 09, 2009 12:25 am

    aku pun ada sebijik compaq v3000 AMD.. prob sama.. kadang2 bleh on.. kadang2 sampai 30kali tekan baru on.. kadang2 langsung xbleh on... lampu led menyala.. tp xda display.. bila dh dpt on dia ok jer tp bila restart sampai nk pecah button power aku tekan.. haram... aku try tukar ram baru, hasilnya sama Neutral

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by ayoi on Sun May 10, 2009 2:52 pm

    latest problem jenis laptop sama .

    graphic rosak... kena change mobo

    kalau jenis share memory try tukar ram
    tak dapat mmm ... try guna external monitor
    tak dapat... change mobo..
    cari ebay. murah sket or tanya kat lowyat..survey harga


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    sleyer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 117
    Registration date : 21/04/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by sleyer on Fri May 15, 2009 2:17 pm

    hurmm aku ada 3 laptop v3000 .. semua kene masalah blank screen .. lampu led on menyala ... tapi still blinking ... bile aku perhatikan dan aku selidik .. kipas prosesor x gerak ... cume gerak dalam 5-7saat selepas power on .. pastu kipas proc tu dah x pusing ... sebelum kejadian ni laptop bahagian bawah terasa panas sentiasa..

    agak2 korang .. aku nyer kipas proc yg rosak atau cpu aku yg rosak atau mobo?

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by TOYSЯUS on Fri May 15, 2009 4:01 pm

    Saya guna Acer Aspire 5500z, juga sering alami masalah tak boleh nak on.
    Dah check keketatan ram, kebersihan fan dan sebagainya masih juga bermasalah.
    Apa yang saya selalu buat (dan berjaya) adalah melempang laptop beberapa kali (I'm serious).
    So, kalau berani cuba lah, tapi risiko mendapat kerosakan kekal adalah sangat tinggi.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by ayoi on Fri May 15, 2009 4:13 pm

    lempang tang mana tu.. aku acer pIII memang nak open kena lempang bucu kira screen.. kalau tak display akan masuk zaman kegelapan...... huhu.

    tapi sekarang tak guna .. nak jual pun rasa segan.. nak pakai menyakitkan hati..


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by TOYSЯUS on Fri May 15, 2009 11:29 pm

    Saye Centrino tua. Lempang keyboard (supaya processor di bawahnya "terkejut").

    Dear TS, how are you? Heheh.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by SoNic_ATi on Fri May 15, 2009 11:56 pm

    hahahahaha!!!!! aku ingat aku sorang je y selalu melempang lappy v3000 ni.....lappy ni memang bnyk prob...terutama bila panas sikit je...mulalah xleh nak gerak tertikus apa semua.......aku pun x taw nak wat mcm mane..ram dah tukar,defragmtr dah buat sokmo...tp tetap mcm tu...smpai cooler aku pakai n kipas isi duduk sebelah...kalah desktop over oc dah......... No

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by TOYSЯUS on Sat May 16, 2009 12:35 am

    Haha.
    Samalah, eden pun ingatkan den sorang yo yang lompang molompang ni ha.

    Dulu masa saya pakai PC pun, kerjanya duk melempang mobo, sebab tak boleh on.
    Sekarang pakai laptop, masih juga kerja melempang, juga sebab tak boleh on.
    Rupanya ramai ye yang suka kerja melempang lappy.
    Terbukti la ia memang mujarab.

    Agak-agak kan, nak tak kita bagi kaedah melempang ni satu nama khas?
    Invented by Puteranians tu. . .


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by SoNic_ATi on Sat May 16, 2009 4:28 pm

    aku rasa kita xleh ajar budak2 ni cara lempang melempang lappy ni...coz ia memerlukan feeling yg tinggi n bakat y semulajadi....aku takut kita surunh diaorg lempang melempang lappy diaorg..bila diaorg lempang lappy diaorg,lappy diaorg dr celeron terus jd i7 mcm mane.....mula lah company lappy bungkus pasnni hahahahaha What a Face
    aku ada desktop juga....dulu aku selalu lempang2 n terajang2 dia.....still masih idup segar lagi smpai leni.... Very Happy

    kae
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1436
    Location : Puchong
    Registration date : 16/02/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by kae on Mon Jun 01, 2009 11:54 am

    aku nk tumpang masalah jap..benq s31vw aku tak bolh boot up la..

    bile boot up nih error - cannot read dics error..[camtu lah..]

    pastu kene tekan Ctrl+Alt+Delete... utk restart..

    dah tekan 10 kali restart pun camtu gak.. tgk kat bios semua ok jer..

    so cmne nih.,.\/-buat masa nih terpaksa la aku pakai desktop pc..


    --------------------------------------------

    http://reviewstechnology.blogspot.com/
    http://percuma-mp3-download.blogspot.com/
    http://itwarez.via.my
    http://tinyurl.com/keretapercuma

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by myee on Mon Jun 01, 2009 1:08 pm

    benq memang problem bro...especially AMD version...betul tak...klu ade warranty anto jerrr

    kae
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1436
    Location : Puchong
    Registration date : 16/02/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by kae on Mon Jun 01, 2009 1:40 pm

    myee wrote:benq memang problem bro...especially AMD version...betul tak...klu ade warranty anto jerrr

    dah 2 1/2 tahunb dah aku pakai/../ warranty 2 tahun jer..

    dah abis la bro..

    so ader solving x.\/


    --------------------------------------------

    http://reviewstechnology.blogspot.com/
    http://percuma-mp3-download.blogspot.com/
    http://itwarez.via.my
    http://tinyurl.com/keretapercuma

    nostradamus
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 46
    Age : 34
    Location : melaka
    Job/hobbies : Engineer sampah2 hospital
    Registration date : 18/04/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by nostradamus on Mon Jun 01, 2009 7:00 pm

    member aku pon penah menyalami masalah yg sama lcd gelap bila on, tp power ader, lappy acer ngan lenovo, dua2 masalah setle bila bukak dan pasang balik bateri itu sahaja

    mr_sparrow
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 152
    Age : 26
    Location : kdg2.. kat rumah... kdg2... kat cc.... kdg2..kat..
    Job/hobbies : amar makruf nahi mungkar
    Registration date : 19/02/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by mr_sparrow on Mon Jun 01, 2009 7:11 pm

    laptop aku kna gerak-gerakkan lid bru ok kalo x sampai kucing tumbuh gigi pun dia x dk display


    Last edited by mr_sparrow on Wed Jun 03, 2009 7:34 pm; edited 1 time in total

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: laptop x bleh on..

    Post by kindaichi_hajime on Tue Jun 02, 2009 5:05 am

    ssh nk wat plihan..
    hehe

    Sponsored content

    Re: laptop x bleh on..

    Post by Sponsored content Today at 4:53 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:53 pm