Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Buat admin page untuk preview feedback customer

    Share

    SND
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 3
    Registration date : 18/03/2009

    Buat admin page untuk preview feedback customer

    Post by SND on Sat Mar 21, 2009 1:08 am

    Salam..

    mcam mana nak buat admin login page untuk tgok feedback yg customer anta

    page feedback (feedback.php) untuk customer...
    kat page tuh customer isi butir diri sendiri and feedback/comment or suggestion utk admin site..
    maklumat nih akan simpan dlm database (feedback_db)

    cuma admin ja boleh tgok or preview apa yg customer antaq..(view.php)

    aku dah buat database (feedback_db) dgn feedback.php, view.php
    semua ok..database boleh run .. guna wampserer 2 dan dreamweaver cs3 (aku ikut dari tutorial en p.ramli)

    xpi..aku nak buat view.php tuh cuma admin ja boleh tgok
    so kena ada admin login page kan...
    mcam mana nak buat yang nih???

    emm..lag satu kat page feedback.php.. mcam mana nak buat customer kena isi butir bagi lengkap baru boleh submit..
    kalau xlengkap..akan kuar page..bagi tau suruh customer lengkapkan semua butir..

    sesapa tlg aku..huhu

    BasicCX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 230
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Buat admin page untuk preview feedback customer

    Post by BasicCX on Sat Mar 21, 2009 1:31 am

    Bila login, admin ada session id tak? Kalau ada buat pada view.php satu code just utk verify session id tu adalah admin baru boleh view.


    Last edited by BasicCX on Sat Mar 21, 2009 7:15 am; edited 1 time in total

    SND
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 3
    Registration date : 18/03/2009

    Re: Buat admin page untuk preview feedback customer

    Post by SND on Sat Mar 21, 2009 3:23 am

    huhu..thax for reply..
    tapi..session id?? aku xpaham

    problem aku kat sini masih xleh nak buat admin page tuh.. untuk admin masuk paswword tgok content dlm view.php

    kena buat satu database untuk admin kan..utk simpan passwd admin..
    tapi mcam mana nak masuk password dlm database tuh..
    datatype utk passwd nak set apa yerk..text? or varchar??

    aku msih lagi zero knowledge pasai buat web ada database...
    nih first time aku buat... kalau page biasa html pakai boleh la..huhu

    SHiDi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 30
    Age : 32
    Location : Ampang
    Job/hobbies : Geek
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Buat admin page untuk preview feedback customer

    Post by SHiDi on Sat Mar 21, 2009 11:20 am

    Tak perlu nak buat database untuk admin.

    Untuk setiap user berikan satu pangkat. Contoh 1 untuk admin 2 untuk moderator 3 untuk user biasa. Bila user dah login, simpan nilai ni dalam session. Bila nak display page, gunakan if statement untuk periksa.

    Belajar penggunaan session dan if statement.

    SND
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 3
    Registration date : 18/03/2009

    Re: Buat admin page untuk preview feedback customer

    Post by SND on Mon Mar 23, 2009 11:19 pm

    salam...
    aku dah abis mengoogle psai session...
    so..dah boleh buat yang simple login (xda md5, sbb aku xtau mcama mana nak letak password md5 nih)

    database yang kita buat dlm wampserver 2 tu simpan dekat folder mana...
    contoh aku nak upload file aku masuk web hosting..
    aku nak import database xpi tak tau kat mana database yang kita buat simpan kat mana.

    p/s: aku malas nak buka topik baru..so aku tanya kat sini ja lah.

    li9ht
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Buat admin page untuk preview feedback customer

    Post by li9ht on Thu Mar 26, 2009 2:22 pm

    ada tau phpmyadmin.?
    tak sure wamp ada phpmyadmin tak.. kalau ada export table tu dlm bentuk .sql..
    then pegi ke hosting ko... import balik .sql tuh.. modify ler connection file ko..

    Sponsored content

    Re: Buat admin page untuk preview feedback customer

    Post by Sponsored content Today at 9:05 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 9:05 am