Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    mana nak cari Acer aspire one (Linux)

    Share

    jaketbiru
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 18/03/2009

    mana nak cari Acer aspire one (Linux)

    Post by jaketbiru on Wed Mar 18, 2009 1:09 pm

    sapa tau kat mana nak carik laptop acer aspireOne skrin 8.9 inci tapi dgn Linux OS.
    kat kedai semua dah takde stok, yg ada cuma preloaded XP dgn harga RM 1500.
    kalau yg OS linux tu harga dlm RM 1000 jer.

    dengarnya ada version baru nak keluar... tapi bila?

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: mana nak cari Acer aspire one (Linux)

    Post by wanjihan on Thu Mar 19, 2009 1:08 pm

    yg linux tu HDD dia pakai SSD8GB jer. aku sarankan kt ko takyah beli acer aspire one tu, sbb drive dia kecik. lg satu kalo ko install yg winxp kt laptop tu, dia akan jd berat.. cos SSD drive tu dia pakai mcm memori kad jer kt board dlm..... kalo ko still nak pakai linux tkpe la no hal.... tu jer kelemahan laptop ni. kt kb ni ada harga dia rm899. tp tak tau la stock dia ada lg ke tak.

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: mana nak cari Acer aspire one (Linux)

    Post by sheikomatic on Fri Mar 20, 2009 11:13 am

    SSD drive lagi laju dari HDD.. Yang RM899 tu pakai SSD 8GB je, yang RM1500 tu pakai HDD 160GB.. SSD skarang ni mahal lagi, sebab tu la pakai yang kapasiti kecik je.. better ambik yang 160GB.. Nak pakai Linux pun boleh, tukar je OS..

    advan03
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 24
    Location : aku kat dalam almari..
    Job/hobbies : garu2 kepala..
    Registration date : 29/04/2009

    Re: mana nak cari Acer aspire one (Linux)

    Post by advan03 on Thu Apr 30, 2009 11:16 pm

    kalau tak silap aku. asipire one (linux) dah tak kluar lagi... sekarang model aspire one yg baru mcm ada nipis sikit dah ada build in bluetooth.. lebih baik ko beli model nie... harga rm1499.00 (harga kat Kota Kinabalu Sabah)

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: mana nak cari Acer aspire one (Linux)

    Post by wanjihan on Fri May 01, 2009 10:33 am

    aspire one linux kalo install winxp jd berat... lmbt nak run program. aku dh beli aru tu, pakai 2 ari jer terus jual balik. hampeh betul....

    advan03
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 24
    Location : aku kat dalam almari..
    Job/hobbies : garu2 kepala..
    Registration date : 29/04/2009

    Re: mana nak cari Acer aspire one (Linux)

    Post by advan03 on Fri May 01, 2009 9:33 pm

    memang jadi berat kalau linux tukar pegi xp.. kau ambil model aspire one xp edition punye.. mahal sikit tak apa bro.. janji senang bawa dan ok dari pada aspire one linux..

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: mana nak cari Acer aspire one (Linux)

    Post by wanjihan on Sat May 02, 2009 1:59 pm

    tp tak best jgk... dia punyer pad mouse tu tk brapa selesa. lg satu kebod kecik sgt. aduh.. susah nak menaip. hehehhe.. rekabentuk dia mmg cun...

    Sponsored content

    Re: mana nak cari Acer aspire one (Linux)

    Post by Sponsored content Today at 4:52 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:52 pm